1998. 08. 29. (II/34)
Cenzúrázhatatlan világháló

Cenzúrázhatatlan világháló

1998. 08. 29.
Az Extra7 után a Nexus fantázianev? internetszolgáltatót is felszólították, hogy vegye le Nagy Zoltán Péter székesfehérvári nyilvánosságreferens oldalait. Mint legutóbbi lapszámunkban írtuk, a hivatalnok az internetre helyezte fel a város vezetését élesen bíráló véleményét. A városvezetés viszont felszólította azon számítógépes társaságokat, akik a szerverükre feltették a férfi úgynevezett honlapját, hogy szüntessék be a szolgáltatást. Ellenkező esetben pert indítanak ellenük. A Hetek úgy értesült, hogy a nyilvánosságreferens az anyagot két amerikai, úgynevezett szabad szerverre is feltöltötte, azaz "kicsúszhat" a magyar ellenőrzés alól. Magyarországon az Internet cenzúrázhatatlanságát leginkább Mónus Áron esete mutatja. Mónus Áron ugyanis még 1997-ben betiltott és per alá fogott könyveit – többek között saját Mein Kampf-fordítását – reklámozó weblapokat helyezett el az Elender Internetszolgáltató szerverén. Amikor a szolgáltató tudomására jutott az oldalak tartalma, azokat leszedték, és a Mónus Áronnal kötött szerződést felbontották. Az ügy azonban nem maradt ennyiben, mert Mónus ezek után a Matáv szerverén helyezett el egy nyitólapot, amelyről linkek mutattak egy amerikai ingyenes szolgáltató szerverére feltöltött oldalakra. Amikor a Matáv vezetősége ezt megtudta – jellemző módon egy rádióadásból – utasítást adott, hogy a nyitóoldalt a várható jogi bonyodalmak ellenére szedjék le. Ez azonnal meg is történt, sőt a Matáv, mint az egyik legnagyobb magyarországi internetszolgáltató, azt is el tudta érni, hogy az amerikai szolgáltató is letörölte a reklámanyagot. Az Egyesült Államokban a Matávnet kereskedelmi osztályvezetőjének csak egy telefonjába került, hogy a vitathatatlanul náci eszméket propagáló Mein Kamp-fordítás reklámját megszüntessék. Jelenleg az inkriminált anyag és Mónus Áron más gondolatai mégis négy nyelven olvashatók egy olaszországi szerverről. Mint azt korábban Halmai Gábor alkotmányjogász a Heteknek elmondta: az internet ugyanolyan nyilvánosságot biztosít, mint az elektronikus vagy a nyomtatott sajtó. Ebből kifolyólag – személyes véleménye szerint – a számítógépes világhálón közzétett rágalmak szerzője is becsületsértést követ el, amely vétségért elmarasztalható. Magyarországon ez idáig nem született ítélet "interneten elkövetett becsületsértés" ügyében, azaz nincs bírói gyakorlat erre.
Mire vetemednek a sínek

Mire vetemednek a sínek

1998. 08. 08.
A nagy hőségnek a vasúti közlekedésre majdnem olyan a hatása, mint a derékig érő hónak. A vonatok ugyanis ebben az esetben is késnek. A hőségben nemcsak a vasutasoknak van melege – ez önmagában még nem ok a késésre – hanem a sínpályák is károsulhatnak. A felhevült és elvetemedett sínek miatt pedig lassítást vezetnek be: adott pályaszakaszon lecsökkentik a vonatok sebességét. A késések másik oka az, hogy a dízelmozdonyok gyakrabban hibásodnak meg, és a kieső járatok pótlása nem egyszer? feladat. A villamosvonalakon pedig a felhevült felsővezeték nyúlhat meg anynyira, hogy összetöri a mozdony áramszedőjét. Ha ez még nem volna elég, a közúton közlekedők is sok galibát okoznak: előfordult, hogy két nap leforgása alatt hat sorompót törtek össze. A BKV-nál a nagy melegben úgy bánnak a sínekkel, mint ahogy a kertészek szoktak a dísznövényekkel: locsolják őket. Ennek ellenére előfordul, hogy a villamossín kivetődik a pályából szerencsére olyan még nem volt, hogy ki is virágzott volna. Ilyenkor kénytelenek kivágni a sínből egy darabot. Ha ezt megfelelően teszik – márpedig a BKV szakemberei profik ebben a m?fajban – akkor télen nem kell pótolni a hiányzó darabot. Saliga József, a központi forgalomirányítás szolgálatvezetője azt is elmondta lapunknak, hogy a járművek – ellentétben az emberekkel – aránylag jól bírják a kánikulát, nem növekedett számottevően a meghibásodások száma. A járművezetők pedig "nagyot művelnek", amikor ugyanazt a szolgálatot látják el a sokszor akár 60 Celsius-fokosra felhevült vezetőfülkében, mint normális hőmérsékleti viszonyok között. Ők a végállomásokon citromlével és hideg szódával csillapíthatják a szomjukat.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!