hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 10. 10. (II/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tornádók készülnek Koszovó fölé

"Csupán azt akarjuk, hogy a szerb erők hagyják el Koszovót, azt nem, hogy Koszovó elhagyja Jugoszláviát" – jelentette ki Madeleine Albright amerikai külügyminiszter, aki szerint a NATO már elégséges felhatalmazással rendelkezik ahhoz, hogy katonai műveletet kezdjen a dél-szerbiai tartományban.

Tanulhatunk az amerikai demokráciától

"Magyarország készen áll egy nemzetközi akcióban való részvételre, de ennek formáját úgy kell megválasztani, hogy a sajátságos nemzeti korlátainkat figyelembe vegyük" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tudósítónk kérdésére New Yorkban, ahol csütörtök este találkozott a helyi magyarság képviselőivel.

NAGYÍTÓ

Szíria katonai tervei

Apró lépések a békefolyamatban

Madeleine Albright amerikai külügyminiszter az izraeli–gázai határnál találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökével. Albright a négyórás találkozót követően kijelentette: "komoly előrelépés" történt az amerikai békejavaslat irányában, amelyet Washington véglegesíteni kíván a jövő heti csúcstalálkozón.

Vádemelési eljárás az elnök ellen

Az amerikai törvényhozás úgy döntött, hogy induljon alkotmányos felelősségre vonási eljárás Bill Clinton ellen. A republikánusokon kívül 31 demokrata párthíve is az elnök ellen szavazott. A vizsgálat Clinton bármely cselekedetét érintheti, és időben sem szabtak határt neki. Az amerikai elnök méltányos, alkotmányos és megfelelően időzített vizsgálatot kért. Clinton leszögezte: sorsa immár nem az ő, hanem a kongreszszus, az amerikai nép és végső soron Isten kezében van. (MTI)

Feszült a viszony kurdügyben

"A török hadsereg támadási parancsra várva teljes harckészültségben áll arra az esetre, amennyiben Szíria nem hagy fel a rebellis kurd tevékenység támogatásával" - nyilatkozta Mesut Yilmaz török miniszterelnök egy isztambuli napilapnak adott interjújában.

A HÉTEN TÖRTÉNT

Argentin fegyvereladási botrány A Buenos Aires-i amerikai nagykövetség szerdán cáfolta a napokban felröppent hírt, miszerint Argentina Washington tudtával és beleegyezésével adott el fegyvereket Horvátországnak 1991-ben, illetve Ecuadornak 1995-ben. Daniel Nelson volt argentin külügyminiszteri hivatalnoknak a Clarin cím? lapban megjelent kijelentésére reagálva Washington leszögezte, hogy az Egyesült Államok támogatta a balkáni országokkal szembeni fegyver-embargót, és "nem tudott semmilyen fegyver-transzferről Argentína és Horvátország között, nem is folytatott semmilyen tárgyalást Argentínával ez ügyben". Az illegális fegyverüzlet körül összecsapott hullámok a Carlos Menem által vezetett jelenlegi argentin kormány eddigi legnagyobb botrányát eredményezték, ami többek között Oscar Camilion védelmi miniszter állásába került, de egy állami fegyvergyár vezetőinek letartóztatását is magával vonta. A vádak szerint 7150 tonna fegyver Horvátországnak való eladása, illetve az Ecuadornak juttatott több ezer gépfegyver már csak azért is figyelemreméltó, hiszen a vitatott időben argentin csapatok is állomásoztak a Balkánon az ENSZ békefenntartó égisze alatt, a Peru és Ecuador között kötött békeszerződésben pedig Argentína a kezes szerepét töltötte be. (MTI)

Belföld

Katona visszalépett

A MIÉP által is támogatott jobboldali főpolgármester megválasztásának veszélye nagyobb volt az MSZP-jelölt győzelmi esélyénél, ezért a budapesti küldöttgyűlés jól döntött, amikor visszaléptette Katona Bélát – mondta Pécsett az MSZP elnöke, Kovács László. A jobboldal titkos paktumot sejt a lépés mögött, továbbá rendületlenül reménykedik Latorcai választási győzelmében. A felmérések azonban Demszkyt igazolják.

Biztosak Demszky győzelmében

A közvélemény-kutatási eredményekkel támasztotta alá választási esélylatolgató sajtóbeszélgetésén a fővárosi SZDSZ-frakció azt, hogy nemcsak pártjelöltjüknek, hanem a budapestiek jelöltjének is tekintik Demszky Gábort. Bőhm András frakcióvezető szerint az MSZP szavazóinak szinte teljes egésze, a Fidesz-tábornak több mint a fele Demszky Gábor megválasztását támogatja. Akiknek pedig csupán az a programjuk, hogy leváltsák őt, azok a szélsőjobboldalon találhatók. Ezt a helyzetet ismerték fel a szocialisták, akik követték saját választóik akaratát. Katona Béla visszahívását ugyanis nem az SZDSZ, hanem az MSZP tagjai követelték ki, miután Katona Bélának nem maradtak győzelmi esélyei – vélekedett Bőhm.

Perrel egymásnak

A Független Kisgazdapárt Országos Elnöksége büntető-feljelentést tesz Lendvai Ildikó, az MSZP budapesti szervezetének elnöke ellen – jelentette be Bánk Attila, az FKGP frakcióvezetője. A feljelentés indoka így szól: "A szocialista politikus vasárnap nagy nyilvánosság előtt – a Magyar Televízió esti híradásában – azzal rémítette a magyar közvéleményt, hogy antidemokratikus erők előretörése veszélyezteti Budapestet." Lendvai Ildikó szerint ez a lépés újabb jele annak, hogy a kisgazda politikusok "néha-néha elvétik a demokratikus illemszabályokat". "Derűs csodálkozással" fogadta azt a hírt, hogy a Független Kisgazdapárt Országos Elnöksége feljelentést tesz ellene. – Ugyanakkor nem lep meg a bejelentés, hiszen szintén kisgazdapárti politikus már nyújtott be olyan törvényjavaslatot, amely a sajtóban megjelent véleménykülönbségek megítélésébe is a bíróságot vonná be – jegyezte meg Pokol Béla előterjesztésére utalva. – Állok elébe a feljelentésnek, sőt, ha sor kerül rá, magam fogom kérni mentelmi jogom felfüggesztését – fűzte hozzá Lendvai Ildikó, és leszögezte: fenntartja azt a véleményét, hogy az elmúlt időszakban voltak olyan jelek, amelyek aggodalomra adnak okot az önkormányzati demokrácia sérelme miatt. (MTI)

Aktualizálódó MTV

Horváth Lóránt, az MTV ügyvezető elnöke felmentette Rudi Zoltánt a hírfőszerkesztői és Híradó-főszerkesztői teendői alól. Feledy Péter alelnök pedig felmentette Szombathy Pált, A Hét főszerkesztőjét. A hírek szerint a Híradó-főszerkesztői poszt várományosa Bocskay Zsolt, aki eddig a – házon belül Fidesz "hídfőállásnak" tartott – Aktuálisnál dolgozott. A Hét cím? műsor vezetésére az ugyancsak az Aktuálisnál dolgozó Bethlen János kérték fel. Havas Henrik műsorvezető szerdán a Napkeltében bejelentette, hogy Forró Tamást Feledy Péter alelnök indoklás nélkül letiltotta a képernyőről. Egyes vélemények szerint ennek az az oka, hogy Forró a kiadója a Világgazdaság nev? újságnak, amely a hét elején megszellőztette, hogy Simics-ka Lajos APEH-elnök feleségét felvették tanácsadónak az állami tulajdonú Szerencsejáték Rt.-hez. A HVG információi szerint bizonytalan a Napkelte sorsa, mivel a műsort készítő cég szerződése a közeljövőben lejár. A hetilap úgy tudja: egyes kormánypártokhoz közelálló személyek le akarják állíttatni a műsort. Egyébként ez az egyetlen produkció a Magyar Televízióban, amely megelőzi a közelmúltban indult kereskedelmi televíziók hasonló időszakban játszott konkurens műsorait. Feledy Péter – a távirati irodának adott – tájékoztatása szerint a TV Híradó vezetését – átmeneti jelleggel – Siklós András szerkesztőségvezető látja el, míg A Hét irányításával, ugyancsak ideiglenesen, Császár Nagy Lászlót bízta meg. Feledy Péter a személyi döntések hátteréről nem kívánt nyilatkozni a hírügynökségnek. A hírműsorok főszerkesztősége és az információs műsorok főszerkesztősége – a tervek szerint a közeljövőben – egyesül, de ez a szervezeti átalakulás nem feltétlenül jár együtt további személycserékkel – mondta az alelnök.

Az MSZOSZ harcrakész

"A szakszervezetek mind a munkavállalókat, mind pedig a nyugdíjasokat érintő kérdésekről eredménytelenül próbáltak tárgyalni az új kormánnyal, s ezért már nincs más lehetőségük, mint a nyomásgyakorlás" – jelentette ki Sándor László, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke Kaposváron. Az érdekképviseleti szervek előbb – s ez már folyamatban is van – felmérik az erejüket, és élnek is vele – szögezte le Sándor László. Az erőteljesebb fellépésre, mint az elnök állította, az elmúlt hónapok tapasztalatai kényszerítik a szakszervezeteket. Szerinte bebizonyosodott ugyanis, hogy az Orbán-kormány abban a hitben, hogy a választóktól kapott bizalom erre is felhatalmazza, meg akarja kerülni a szakszervezeteket. A kormánnyal – mondta el a továbbiakban Sándor László – három jól körülhatárolható "feszültséggócról" szerettek volna egyeztetni. Az első a nyugdíjemelés, mivel a kormány – a szakszervezetek megítélése szerint – felrúgta a már elfogadott és kiszámítható rendszert. A második kérdéskör a bérek reálértékének 2–3 százalékosra tervezett növelése. Ilyen alacsony arányú emelés azonban, Sándor László szerint, érthetetlen akkor, amikor 5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány. A harmadik, általuk sérelmesnek tartott terület az, hogy a kormány "oldani akarja" a kollektív szerződések kötésének eddig kizárólagosan a szakszervezeteket megillető jogát. A szakszervezetek erejére vonatkozó kérdésre válaszolva az MSZOSZ elnöke úgy nyilatkozott: a taglétszámuk körülbelül egymillióra tehető.

Pintér Sándor és Demszky Gábor közös sajtótájékoztatója

Több kérdésben, így például a BRFK 800 millió forintos adósságának jövő évi rendezéséről is egyetértésre jutott szerdán a belügyminiszter és a főpolgármester – derült ki Pintér Sándor és Demszky Gábor közös sajtótájékoztatóján, amelyet a mintegy háromnegyed órás eszmecseréjüket követően tartottak.

Cigánykérdés: etnikai vagy szociális probléma

"Manapság nemcsak a cigányoknak, hanem más kisebbségeknek is jó okuk van arra, hogy hovatartozásukat eltitkolják" - mondta Ladányi János szociológus a Friedrich Ebert Alapítvány budapesti irodája rendezte vitaesten, A Romák Magyarországon: etnikai vagy szociális kérdés? címmel tartott beszélgetésen. Itt elhangzott: az emberek egyes társadalmi rétegekről alkotott képét nagyon sokszor alaptalan előítéletek, téves teóriák határozzák meg. Nem kevés a társadalomban ugyan rögzült, ám tudományosan nem igazolható teória.

Reklám és a jó erkölcs

Napra-Forgó néven jelent meg a közelmúltban egy ingyenes információs és hirdetési kiadvány Budapesten. A milliós példányszámban terjesztett újság először tavaszszal hívta fel magára a figyelmet sajátos reklámkampányával, most pedig a Fővárosi Önkormányzatnak támadt problémája vele illegális név- és címerhasználatért. Abortuszellenes kampánya miatt pedig legutóbb az RTL Klub foglalkozott a magazinnal vasárnapi hírműsorában. A cég igazgatója értetlenül áll a történtek előtt.

A Történeti Hivatal szülinapja

Továbbra is hiányos törvényi szabályozás nehezíti a Történeti Hivatal hatékony munkáját: egyszerre kell védenie a személyiségi jogokat, és biztosítania az iratokba való betekintés jogát – értékelte az egyéves működés tapasztalatait az intézet vezetősége. 1997 őszén a Történeti Hivatal 5472 "B" és 8059 "M" dossziét, azaz 3,2 kilométernyi anyagot vett át. Az intézmény felállítása óta ez év szeptember 1-ig 2418-an keresték meg az intézetet, hogy betekintsenek a róluk készült aktákba. Eddig a kérelmezők egyötödének adtak át az iratokat – közölték az intézmény vezetői.

Hit és értékek

Ébredések a századvégen

Az ezredforduló küszöbén világszerte emberek százmilliói – keresztények és nem keresztények, felekezethez tartozók és "szabadúszók" – érzik szükségét annak, hogy szorosabb, személyes közösséget keressenek Istennel. Mind többen vélik úgy: a Biblia nem egy nép eredetmítosza, hanem egy olyan minta a Teremtővel való kapcsolatról, amely ma is megélhető. Miközben tömegek találkoznak személyes módon a Teremtővel, ezeket a keresztény körökben ébredésnek nevezett megújulási mozgalmakat számos kritika és támadás is éri. Írásunk a kilencvenes évek legnagyobb hatású és legismertebb ébredéseit és a velük szemben megfogalmazott kritikákat tekinti át.

A Tóra öröme

Mi is az öröm? Az a felhőtlen, gyanútlan és fénylő, gyermekkorunkból integető, távoli csupajó-birodalom? A játékba merülés időtlen, önfeledt állapota? Szökdécselés, ugrálás és kiabálás, ha valami szívdobogtatóan jó és izgalmas...? Igen! Az ünnep is ilyen öröm. A mi kultúránk azonban sajnálatos módon megfosztja ettől az örömtől az ünnepeket. Ám, ha mégis lenne öröm az ünnepeinkben, úgy e vén kontinensen az ész és a száraz ritualizmus mára leginkább a profán ünnepekbe száműzte azt. Ezekben az ünnepekben azonban az öröm közönségessé, vulgárissá válik. Manapság mintha magas fal emelkedne az ember előtt, amely elválasztja egymástól a szentet, a „zord erkölcsöt" a profántól, az örömtől.

Hét nap öröm: a sátorok ünnepének múltja, jelene és jövője

A három nagy zsidó zarándokünnep közül az utolsót, a sátoros ünnepet hét napig tartó öröm, tánc, vigalom és mulatság jellemezte – mégpedig kötelező jelleggel! A tradicionális kereszténység által uralt kultúrkörben talán meglepően hat az előírt öröm, pedig szó szerint ezt mondja Mózes törvénye: „És örvendezz az Úrnak, a te Istenednek színe előtt, te és a te fiaid, és leányod, szolgád, szolgálóleányod, és a lévita, aki a te kapuidon belül van, és a jövevény, az árva és az özvegy, akik te közötted vannak, azon a helyen, amelyet kiválasztott az Úr, a te Istened, hogy oda helyezze az ő Nevét." Az öröm és vigasság oka érthető, hiszen a sátoros ünnep üzenete két esemény köré fonódik: az egyik az évente ismétlődő aratás, illetve szüret, mikor az emberek hálát adtak a betakarított termésért; a másik pedig egy régmúlt esemény: a pusztai vándorlás időszaka, amikor az Egyiptomból csodás módon megszabadult zsidók negyven éven át bolyongtak a Sínai-félsziget kősivatagában, élvezve Isten természetfölötti ellátását. (1998. 10. 10.)

HÁTTÉR

Elkészült a Hit Csarnok

Megnyitotta kapuit a Hit Csarnok, Budapest egyik legnagyobb fedett létesítménye. A másfél milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres objektum elsősorban tulajdonosa, a Hit Gyülekezete hitéletét szolgálja majd, emellett pedig kiválóan alkalmas sportversenyek és kulturális események lebonyolítására is – hangzott el a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön. Nem kell sokat várni az első nagyszabású rendezvényre sem: a hívők október 12-től egyhetes istentisztelet-sorozattal veszik birtokukba új otthonukat.

Jelcinnek nyugdíjat, munkásoknak fizetést

A szerdán lezajlott oroszországi tüntetés után bebizonyosodott: annak ellenére, hogy vidéken nem kapnak fizetést és a havi átlagbér 70 dollárnak megfelelő rubel, az orosz lakosok békésen tűrik a krízist. A már hónapokkal ezelőtt meghirdetett – főként kommunista kezdeményezés? – tömegtüntetésen Moszkvában a 10 millió lakosból mindössze 150 ezren jelentek meg. A válság által erősebben sújtott vidéki területeken nagyobb megmozdulások voltak. Vlagyivosztokban az áramszolgáltató kikapcsolta az áramot, és 600 cégnél szünetelt a munka. "Jelcinnek nyugdíjat, munkásoknak fizetést!" – volt olvasható az egyik transzparensen a Téli Palota előtt Szentpétervárott.

Gazdagság és adakozás

A szabad vállalkozás hazája, az Egyesült Államok mindig is büszke volt azokra a polgáraira, akik munkájuk, találmányaik és jó üzleti érzékük révén nagy vagyonokat halmoztak fel, és azzal jól éltek. A történelmi örökségként kezelt milliomos-életművek kutatásában az American Heritage Magazin közelmúltban megjelent elemzése – új megközelítést alkalmazva – az egész amerikai történelem távlatában hasonlítja össze a leggazdagabb negyven amerikait. A vagyon nagyságát minden esetben az adott korra jellemző nemzeti össztermék (GNP) nagyságához viszonyítva a legújabb kutatás világos képet ad arról, hogy az amerikai gazdaságtörténet nagyjai a mai gazdagok rangsorában hol helyezkednek el.

Magyarország vonzó a befektetőknek

A külföldi befektetők számára továbbra is vonzó lehetőség maradhat hazánkban befektetni most, amikor sok befektetési szakember igyekszik kimenteni a pénzét az orosz kártyavár romjai alól. Sok befektető biztonságosabb, egyben jövedelmező befektetési lehetőséget keres, miután mind a Távol-Kelet, mind Oroszország mocsaras területnek bizonyult. Az amerikai Wall Street Journal szerint a befektetők a most elérhető legnagyobb nyereséget Közép-Európa gyorsan növekvő gazdaságaiban valósíthatják meg, így a lengyel és a magyar piacon, miközben a tőlünk keletre és délre levő ingatag országokat nagy ívben elkerülik.

Taktikázik az új német kormány

Az új kormányok mindig hajlanak elődeik hibáinak kihangsúlyozására. Németországban sem történt ez másképp a napokban: a most megalakuló, Schröder vezette vörös-zöld koalíció egy 20 milliárd márkás (2614 milliárd Ft) költségvetési lyukat fedezett fel. Számításaik szerint az 1999-es költségvetési hiány akár 40 milliárd márkára (5228 milliárd Ft) is rúghat. A CDU "rosszindulatú rágalomnak", "színtiszta kitalációnak" titulálta a nem kis aggodalomra okot adó felfedezést, és arra számít, hogy a kialakult helyzet ürügyet szolgáltat az új kormány számára, ha kezdetben nem egészen úgy sikerülnek a dolgok, mint ahogyan azt a választási brosúrákban ígérték. A bajor tartományi kancellár egyenesen "a választók becsapásának" nevezte a húzást, hiszen az információk eddig is az ellenzék rendelkezésére álltak. (Süddeutsche Zeitung)

Lengyelek a válság peremén

A kormánypolitikusok sorozatos cáfolatai ellenére a lengyel közvélemény kétharmad része úgy véli, hogy az orosz válság érezhetően előnytelen hatással lesz az ország gazdasági helyzetére. A lengyel társadalom közel fele (48 százaléka) nem tartja kizártnak, hogy az oroszországihoz hasonló krízis rövidesen Lengyelországban is bekövetkezhet. A hivatalos lengyel álláspont szerint a kép korántsem ilyen sötét. Igaz ugyan, hogy a kormány valószínűleg módosítani kényszerül jövő évi makrogazdasági célkitűzéseit, a hazai össztermék akár egy százalékkal is alacsonyabb lehet a tervezett 6 százaléknál. Az Oroszországgal folytatott kereskedelem visszaesése a legérzékenyebben a lengyel agrárszektort sújthatja, ugyanis az utóbbi években 60 százalékkal nőtt a keletre irányuló lengyel mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel. A legsúlyosabb veszély azonban abból fakad, hogy elapadhatnak a – főleg határmenti – úgynevezett bazárkereskedelemből származó, millárdos nagyságrend? devizabevételek, s ezáltal kritikussá válhat a folyó fizetési mérleg hiányának GDP-hez mért aránya. A vészharang kongatására ugyan még nincs ok, ám tovább romlott Lengyelország folyó fizetési mérlege is. A hiány az év végére várhatóan a GDP 4 százaléka körül alakul. Továbbra is kedvezően áll viszont az inflációs mutató, vagyis még mindig van esély arra, hogy az idén egyszámjegy? maradjon az áremelkedések üteme. (MTI)

Szabad az Út

A békéscsabai nagygyűlésen a szeptember 18-án megválasztott Gabonatermelők Tárgyaló Delegációja sikeresen tárgyalt, és az országos demonstráció megindítása előtt megállapodott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) vezetőivel.

A többiek után

A magyar részvénypiacot továbbra is főként a nemzetközi hírek alakítják. Az újabb és újabb fejleményeknek köszönhetően hektikusan fel-le ingadozó mutató állásában alapvetően továbbra is a lefelé irányuló tendencia a meghatározó. A BUX a csütörtöktől csütörtökig tartó egy hét alatt 244 pontot – azaz 6 százalékot – veszített az értékéből, a zárásban 3857 ponton állt. A részvények átlagát reprezentáló BUX index január eleje óta több mint 50 százalékot esett, a magyar részvénypiacon befektetők így átlagosan nagyobb veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, mint a régió más tőzsdéin vásárlók: a CESI index 30 százalékot esett, a varsói tőzsdén 33 százalékkal, a prágain pedig 36 százalékkal lettek szegényebbek a piaci portfóliót vásárlók. A közeljövőben sem számítunk alapvető változásra, a hazai befektetők óvatos vásárlásait a külföldi befektetők kivárása ellensúlyozza, az egyre idegesebbnek tűnő nemzetközi piacok láttán további passzivitásra számíthatunk. A múlt héten még az amerikai kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások voltak a meghatározóak – másfél héttel ezelőtt sor is került a kamatok negyed százalékos mérséklésére. A döntés meghozatalát követően azonban világszerte korrekciónak lehettünk tanúi, ugyanis a várakozások már korábban beépültek az árfolyamokba. A német jegybank múlt csütörtöki ülése ugyanakkor elkeseredést váltott ki – a DAX index 13 százalékot esett egy hét leforgása alatt –, miután a Bundesbank nem enyhített a monetáris politikán. Várható volt a kamatcsökkentés elmaradása, ugyanis a német kamatszintek a legalacsonyabbak az unióban, így az euro bevezetéséhez szükséges egységes kamatszint kialakítására való törekvés ellen szólt volna, ha a szigorítás enyhül. A spanyol jegybank kedden, az angol pedig csütörtökön tette meg a globális válság megszüntetését célzó lépéseit. Az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő FED november közepén tartja soron következő ülését, melyen sokan a monetáris politika további enyhítésére számítanak, ugyanis az amerikai gazdaság eddigi túlfűtöttségére utaló jelek megszűnésével előtérbe kerültek a túlzott mérték? lassulással kapcsolatos félelmek. Bár a legutóbb közzétett gazdasági mutatószámok önmagukban még nem tették volna szükségessé a kamatok csökkentését – hiszen a legfrissebb gazdasági statisztikák szerint a második negyedévben az amerikai GDP 1,8 százalékkal bővült –, azonban a Long Term Capital Management csődközelbe kerülése nagyfokú bizonytalanságot keltett a befektetőkben. A legjelentősebb fedezeti alapok között számon tartott LTCM 3,5 milliárd dollárt felemésztő mentőakciójában ugyanis még a FED is részt vett, jelezvén a helyzet súlyosságát. A kockázatos befektetésekre szakosodott alap korábban 4,8 milliárd dollárnyi eszközértéke 500 millió dollárra apadt az oroszországi és távol-keleti piacokon elszenvedett veszteségek miatt. A befektetőkben jogosan merül fel az a kérdés, hogy vajon hány ilyen, a tranzakciókat kölcsönpénzekből finanszírozó alap működik, és mekkora befektetéseik vesztek oda. A csődhullám elindulásának komoly következményei lehetnek. A világpiacon tovább borzolta a kedélyeket az IMF legfrissebb jelentése, melyben a növekedésre vonatkozó előrejelzéseit lefelé módosította. Ennek értelmében a világpiac egészére vonatkozóan 1998-ra az eredetileg várt 3,1 százalékkal szemben 2 százakos bővülést, a közép-kelet európai régióban pedig 3,4 százalékos bővülést prognosztizál. A jelentés ugyanakkor kiemelte, hogy Magyarországon a GDP-növekedés az idén elérheti az 5,2 százalékot is, amely a hazai felméréseknél is kedvezőbb színben festi le a magyar gazdaság kilátásait. Mindenesetre jelzésértékű, hogy a Magyarországgal kapcsolatos kedvező hírre nem kezdtek vásárlásokba a külföldiek. Érthető módon a hangulatot a kedvezőtlen nemzetközi hírek befolyásolják nagyobb mértékben. Oroszországban és Latin-Amerikában a várva várt segítség késlekedése hagy mély nyomot a kilátásokon és az árfolyamokon. Japánban ugyanakkor a bankkonszolidáció mint megoldás előtérbe kerülése kelt némi lelkesedést a recesszió súlyosbodása miatt igencsak elkeseredett befektetőkben. A nemzetközi klíma tehát egyáltalán nem kedvező, a hosszú távon gondolkodó befektetők távolmaradása további korrekciót és a konszolidációs fázis elérkezéséig nagy volatilitást eredményez.

Clinton: erőteljes a magyar gazdaságpolitika

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves washingtoni közgyűlésén résztvevő magyar illetékesek az eddig lebonyolított találkozókon a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatosan a nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetőinek megnyugvását tapasztalták. László Csaba pénzügyminisztériumi államtitkár nyilatkozata szerint a magyar inflációs ráta, a fizetési mérleg jelenlegi számai és a jövő évi költségvetés tervszámai az említett szervezetek köreiben bizalmat ébresztettek.

KÁVÉSZÜNET

Menedzsereket az iskolák élére

Az angoltanárokat tömörítő nemzetközi szervezet (International Association of Teachers of English as a Foreign Language) nagyszabású konferenciát szervez Szegeden, a Csongrád megyei Pedagógiai Intézetben október 9–10–11-én: ez lesz a 8. Nemzetközi IATEFL-HUNGARY Konferencia. Az esemény népszerűségét és előzetes sikerét jól mutatja: a jelentkezéseket zárolni kellett… Az esemény kapcsán interjút készítettünk a konferencia fő szervezőjével, Philip Gloverrel, a British Council egyik angol szaktanácsadójával

Tilos Bakizni

A honi labdarúgás kedvelőinek nem maradt elég idejük keseregni a nemzetközi kupákban történt csúfos leégések után, következhet az újabb megpróbáltatás: a magyar válogatott Bakiba utazik, ahol Azerbajdzsánnal vív Eb-selejtező mérkőzést. Habár az azeri gárda régebben még laza edzőpartner lehetett volna, ám manapság, köszönhetően annak, hogy már egy osztrák amatőr csapat, vagy egy kisinyovi bölénycsapat is borsot törhet klubjaink orra alá, biztosra sehol sem mehet magyar csapat. Az azeriak jó ismerősök, hiszen a vb-selejtezők alatt már voltak ellenfeleink. Idegenben 3–0-ra nyert a nemzeti tizenegy, míg az Üllői úton 3–1-re. Az előbbi derbiről a magyar szurkolóknak nincsenek emlékeik, hiszen a győztes meccsből csak néhány percet láthattak. Most valószínűleg ennyit se tekinthet meg az otthon ülő szurkoló, hiszen a Kovács– Bodnár tévéközvetítési különmérkőzés állítólag ebben az évezredben nem ér még véget. Ami pedig a csapatot illeti, Bicskei Bertalan edző néhány helyen megkeverte a lapokat: előtérbe helyezte a Bundesligában (többé-kevésbé) játszó légiósokat, mint például Király Gábort, Dárdai Pált, Lisztes Krisztiánt, Hrutka Jánost, Pisont Istvánt. Bicskei már óvatos, szerinte a szombati mérkőzés háromesélyes. Egyébként a bakis meccs után nem telik el sok idő, jövő hét szerdán Románia lesz az Eb-selejetezőn hazánk következő ellenfele. Azt persze mondani sem kell, hogy nem az Azerbajdzsán-Magyarország meccs lesz a sláger az Eb-selejtezőkön. Remeknek ígérkezik a megújult, új játékosok által alkotott olasz csapat párharca Svájccal szemben az 1. csoportban. Dino Zoff együttese nagy lépést tehetne a belga–holland Európa-bajnokság felé, ha győzne. A 3. csoportban a török–német meccs se lesz piskóta, mivel a németek Ribbeck irányítá- sa alatt nem fiatalodtak sokat, játékuk se az igazi. Sérülés miatt nem lehet tagja a csapatnak a veterán Lothar Mat-thaus se. A francia világbajnok-gárda legutoljára tavasszal kapott ki, Oroszországtól. Most ismét Moszkvába utaznak, és ha nem nyernek, lépéshátrányba kerülhetnek, mivel első összecsapásukon Izlanddal csak egy döntetlent tudtak elérni. Az oroszok az utóbbi évtizedben nem értek el nagy sikert, most tehát el lehetne kezdeni valamit. Igaz ők is betliztek első selejtezőjükön, Ukrajna óriási mérkőzésen 3–2-re legyőzte szomszédját. A magyar csoportban is lesz egy nagy meccs, Portugália a románokat fogadja, azokat a románokat, akiknél a hazai klubcsapatok hanyatlása miatt kezd válságossá válni a labdarúgás.

Angliában jártam

Az autónk befordul a birtok felé vezető útra. Sehol egy lámpa, csak a reflektor fénye világítja meg az útszéli fákat, amelyek fölénk hajolva alagutat képeznek. A házigazda egy kedves "How do you do"-val köszönt, s közben finoman meghajol. Az elmaradhatatlan tea után a szobámba kísérnek. Puhaszőnyeges folyosókon vezet az út, lépcsők itt, ajtók ott. Mint egy labirintus. A hosszú úttól fáradtan az ódon bútorokat nézegetem, amikor egy kakukkos óra hangját hallom valahonnan az épületből. Tíz óra. Nos, azt hiszem, ez a hely Agatha Christie-t is megihlette volna.

Agassi megint a legjobb akar lenni

Régen volt már, hogy az amerikai Andre Agassi a világ első számú férfi teniszezőjének számított, de a 28 éves sportoló ismét esélyesnek tartja magát arra, hogy a legjobb legyen. "Ez volt az első olyan hét, amikor elkezdtem érezni, hogy megint a legjobb lehetek. Végre ismét elég agresszív teniszt tudtam játszani, ami a korábbi sikereimnek is kulcsa volt" – nyilatkozta Agassi, miután a Grand Slam-kupa döntőjében szoros különbség? vereséget szenvedett a világranglista jelenlegi harmadik helyezettjétől, a chilei Marcelo Riostól. Agassi a müncheni versenyen a francia Cedric Pioline ellen 34 perc alatt elért sima 6:0, 6:0-ás győzelmével – mely az 1990 óta évente megrendezett torna eddigi leggyorsabban véget ért mérkőzésén született – kezdte meg sikersorozatát. Az amerikai teniszcsillag a következő körben az idei Austral Open győztesét, Petr Kordát búcsúztatta, majd az elődöntőben legyőzte a szlovák Karol Kucerát is. "Nem kérdéses, hogy nagyon jól játszottam Kucera ellen, az öt játszmában elért győzelemmel visszavágtam a múlt hónapi US Openen elszenvedett vereségért" – mondta az ATP-világranglista 8. helyén álló Agassi, aki az év elején a lista 140. helyéről kezdte meg az újbóli felzárkózást a világ élvonalához. A Kucera elleni, 4 órán át tartó mérkőzés sokat kivett az egykori világelsőből, és így fizikailag nem bírta a Rios elleni finálét. "Az erőnlétem nem volt megfelelő a döntőben, de mindent megpróbáltam megtenni a győzelemért. Végre újra élvezem a teniszezést, és ezen a héten nagyon jó formában játszottam" – értékelte teljesítményét Agassi. (MTI)

Viták az NBA-ben

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő csapatok kosárlabdázói az edzőtáborokba vonulás tervezett időpontjában gyülekeztek a sportcsarnokok előtt, hogy elmondják véleményüket a köztük és a klubtulajdonosok között kialakult bérvitáról.

A dopping él és virul

Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke szerint a sportvezetők végre tenni fognak valamit a tiltott szerek használata ellen a mostanában kirobbant doppingügyek hatására, amit egyébként egyszerre nevezett pozitívnak és negatívnak a kanadai sportpolitikus.

Belehalt a védésbe

Belehalt fejsérüléseibe az a 17 éves jamaicai futballkapus, aki egy középiskolai kupamérkőzésen ütközött neki a kapufának. Ronald Manley, a clorendoni Garvey Maceo Gimnázium csapatában védett, s a DaCoste-kupa egyik mérkőzésén egy veszélyes lövés hárítása közben járt szerencsétlenül. A fiatalembert azonnal kórházba szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. (MTI)

A BSkyB nem igazolna játékosokat

A British Sky Broadcasting szerdán bejelentette, hogy a médiában megjelentekkel ellentétben nem tervezi azt, hogy beleszól a Manchester United labdarúgócsapatának jövőbeli átigazolási ügyeibe.

Kezdődik a gyűrődés

Terry Ryan, a Montreal Canadiens játékosa ökölharcot vív Ty Jonesszal, a Chicago Blackhawks játékosával az észak-amerikai profi jégkorongliga montreali bemutató mérkőzésen.      Fotó: MTI
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!