Katonai helikopterekkel oszlatták a tüntetőket Washingtonban
Vandalizmus, gyújtogatások, fosztogatások és zsidógyűlölet kísérik a „Nem kapok levegőt” megmozdulásokat
Katonai helikopterekkel oszlatták a tüntetőket Washingtonban

Youtube/ABC News

2020. 06. 02.
George Floyd rendőri brutalitást követő halála Minneapolisban rasszizmus ellenes tüntetéssorozatot indított Amerika-szerte, mely rövid időn belül erőszakos zavargásokba torkollott.

A nyomozás során megállapították, hogy letartóztatása során Derek Chauvin rendőrtiszt olyan nyomást gyakorolt az afroamerikai férfi nyakára és hátára, hogy ez később fulladásához vezetett. A tisztet azóta kirúgták a rendőrségtől, és gyilkosság vádjával kell szembenéznie.

Floyd halála nem sokkal azután jött, hogy két fehér férfit májusban letartóztatásba helyeztek a hatóságok a szintén afroamerikai Ahmaud Arbery georgiai, és Breonna Taylor louisville-i lelövéséért.

Számos nagyvárosban, New Yorkban, Los Angelesben és Washingtonban is a megvadult tömeg gyújtogatásokba, boltok kifosztásába, és templomok, zsinagógák illetve háborús emlékhelyek meggyalázásába kezdett, hogy nyomatékot adjon üzenetének: nem tűrik a feketék elleni erőszakot  tovább.

A polgárháború közeli helyzet okozta károk mellett több szakértő azzal kapcsolatban is kifejezte aggodalmát, hogy a tömeges megmozdulások tömeges koronavírus-fertőzésekhez is vezethetnek.

Donald Trump amerikai elnök kijárási tilalmat rendelt el a gócpontokban, tegnap pedig arról is döntött, hogy a rendőrség mellett szükség esetén a katonaságot is beveti az erőszak megfékezése érdekében.

„A polgármesterek és kormányzók kötelesek kiemelt rendfenntartó erőket vezényelni az utcákra, amíg az erőszakot elfojtják."

- jelentette ki az elnök, hozzátéve,  

"Amennyiben bármely város vagy állam visszautasítja polgárai életének és tulajdonának védelméhez szükséges lépések megtételét, akkor az Egyesült Államok hadseregét vezénylem ki, hogy gyorsan megoldja a problémát helyettük”

New Yorkban tegnap éjjel több tucat embert letartóztattak, miközben fosztogatók százai törtek be Manhattan központjába, hogy luxusüzletek kirakatait törjék be, a város más részein többek között Microsoft elektronikai boltokat is kifosztottak.

Az amerikai hadsereg Black Hawk és Lakota helikoptereket vetett be az esti kijárási tilalmat áthágó tömeg oszlatására, melyek a hírek szerint olyan alacsonyan repültek, hogy a lomkoronákat is érintették. A New York Times szerint a taktikát vadászgépekkel harci zónákban az ellenség megijesztésére szokták használni.

A Nemzeti Gárda a hétfői napon 6700 egységet vetett be összesen 23 államban, illetve Washington DC-ben.

(Fox News)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!