Hetek Univerzum
Karácsony: a szerepek ünnepe
A konzumateisták giccse

Forrás: Shutterstock/1000 Words

Karácsony: a szerepek ünnepe
A konzumateisták giccse
2002. 12. 23.
Ez az írás azért született, mert nagyon szeretném a karácsonyt... Nagyon szeretem azt, aki miatt van. De nagyon nem szeretem azt, amit az emberek tesznek vele. Biztos vagyok benne, hogy sokan érzik ugyanezt, csak eddig nem bírták kimondani. Pedig itt az ideje. (2002. 12. 20.)

A karácsony mibenlétéről nem kívánok értekezni. Teológus barátaim ezt bizonyára megteszik egy-két hasábbal előrébb vagy hátrább. Nem kívánok azért sem, mert a Születésen nem lehet és nem is érdemes vitatkozni. Nemrégiben egy tudományos eredményt osztott meg a világgal valaki arról, hogy Jézus tényleg élt. Örültünk, de nem lepett meg minket. Eddig is így gondoltuk.

A karácsony eredetileg örömünnepnek indult. A fény, a megújulás napjának. A tél legmélyebb fenekén, a sötétség birodalmának mélyén egy picivel megnyúlik a fény. Egy perccel. Aztán még eggyel. Bölcsek voltak a bölcsek. Aki meglátja a nyúló árnyékot, az tovább él, mint aki begubózik éppen.

Aztán jött Ő. Eljött, hogy magával vigyen minket. Adott, s nem várt érte semmit. A legtöbbet adta és a legkevesebbet kapta érte.

A folyamat azóta is tart, az út hosszú, a megváltás nem megy könnyedén, az ember szeret ellenállni. Az ünnep ettől még ünnep lehetne. Sajnos most éppen nem az. A mai karácsony egy giccs csupán. Konzumateista giccs.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!