hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs megállás
Radikális abortuszliberalizáció a koronavírus árnyékában
Nincs megállás

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 17.
2020 márciusában – miközben a világ figyelme a koronavírus elleni harcra és az életmentésre korlátozódik – szavazta meg az új-zélandi parlament azt a törvényt, mely új jogi kereteket szabott a művi terhességmegszakításnak, és gyakorlatban a világ legliberálisabb abortusztörvényét vezette be az országban.

A 120 tagú parlament 68–51 arányban szavazta meg a törvényt, melynek értelmében a szigetországban – New York és Ausztrália Victoria állama után – a születésig legálissá válik az abortusz.

Az előző szabályozást már régóta vita övezte mind a hazai abortuszpárti szervezetek, mind nemzetközi szervezetek részéről, hiszen az új-zélandi szabályozás – a nemzetközi sztenderdektől eltérően – az abortuszt büntetőjogi kategóriaként kezelte az 1961-es Crime Act értelmében.

A Járványügyre hivatkozva igyekeznek még liberálisabb abortuszszabályozásokat keresztülvinni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!