"Morális csőd": sokkolta Izraelt, hogy radikális zsidók majdnem meglincseltek egy arab sofőrt - felvétel
Politikusok sora szólalt fel az ok nélküli polgárháború ellen
"Morális csőd": sokkolta Izraelt, hogy radikális zsidók majdnem meglincseltek egy arab sofőrt - felvétel

Forrás: Facebook/Hananya Naftali

2021. 05. 12.
Egészen sokkoló jelenetet közvetített élőben az egyik izraeli csatorna. Bat Jam városában radikális zsidó tüntetők egy arab sofőrt majdnem meglincseltek. Az eset kapcsán az izraeli politikai élet szinte mindegyik szereplője felszólalt, elítélve a látottakat. 

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli kereskedelmi televízió a szerda esti híradójában.

Az izraeli konfliktust feldolgozó percről percre tudósításunkat itt követheti

Anarchia az utcákon

Az ország több helyén zsidó és arab csoportok járják az utcákat, hogy önbíráskodással álljanak bosszút a másik csoport tagjain. Az észak-izraeli, zsidók és arabok által vegyesen lakott Akkóban

életveszélyes állapotban szállítottak egy meglincselt zsidó férfit a nahariai kórházba.

Felgyújtottak egy autót is, amelyből sikerült előzőleg kimenteni az utasokat. Egy arab férfi azt mondta a televízióban, hogy a rendfenntartók őt megverték, miközben a zsidók csoportját békén hagyták.

Haifán a televízió beszámolója szerint összeverődött zsidók egy arab férfit próbáltak meglincselni, de utóbbinak sikerült elmenekülnie és orvosi segítséget kérnie. A Tel-Avivtól délre található, tengerparti Bat Jamban zsidó fiatalok csoportja súlyosan bántalmazott egy arab fiatalt, szétverték egy arab tulajdonos fagylaltozóját, betörték számos másik, részben zsidók tulajdonában álló üzlet kirakatát.

A Bat Jamban randalírozók délután az interneten nyíltan szerveződtek, s megtalálható köztük a jeruzsálemi La Familia nevű, rasszistának tartot csoport, a Beitár Jerusalaim (Beitar Jeruzsálem) focicsapat rajongótáborának keménymagja.

Morális csőd: zsidó radikálisok majdnem meglincseltek egy arab sofőrt

Az egyik legdrámaibb jelenet is Bat Jamban játszódott le. Radikális zsidó tüntetők egy arab sofőrt vettek üldözőbe, aki miután nem tudott elmenekülni autójával a helyszínről, áldozatául esett a randalírozóknak. 

Az esetről egyébként szinte élőben közvetített tudtán kívül egy izraeli csatorna is. 

A baloldali Meretz párt képviselője szerint nagyon durván eszkalálódhat a polgárháborús helyzet, hogyha a fiatalok bosszút akarnak állni egymáson az utcákon. A vallásos cionisták vezetője, Bezalel Smotrich úgy fogalmazott a felvételek láttán, hogy 

"Lelkem mélyéig szégyellem és sokkol, hogy zsidók egy ártatlan arab arrajárót meglincselnek. Nehéz napokat élünk, támadás alatt vagyunk, frusztráltak vagyunk... de a fenébe is, hogy lehetnek éppen a zsidók ennyire kegyetlenek?! Ez szörnyű."

Jair Lapid ellenzéki vezető azt hangsúlyozta, hogy ezek a radikális zsidó szervezetek nem képviselik az izraeli zsidó lakosságot. A legtöbb izraeli, zsidók és arabok ennél sokkal jobbak. Hozzátette, az erőszak ugyan élő pokollá tette a városokat, de nem engedhetik meg, hogy az erőszak legyőzze őket és az diktálja az életüket. 

 

Reuven Rivlin izraeli államfő minden városvezetőt, vallási vezetőt, állampolgárt, szülőt, helybélit arra kért, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy megállítsák ezt a szörnyűséget.

"Minden ok nélkül egy polgárháborút vívunk. Kérem önöket, állítsuk meg ezt az őrületet."

Naftali Benett, a jobboldali Jamina párt elnöke szerint embertelen, zsidóhoz nem méltó és szörnyű az, amit a szélsőségesek Bat Jamban műveltek. "Nem vehetjük a saját kezünkbe a bíráskodást. Ennek most azonnal megálljt kell parancsolni" - fogalmazott. 

A párt második embere, Ayelet Shaked "morális győdnek" titulálta az esetet, és a hadsereg azonnali beavatkozását kérte, "mielőtt túl késő".

A megtámadott arab férfi állapotáról egyelőre nem adtak tájékoztatást. 

Lodban felgyújtottak egy rendőrautót

Az ország közepén található, szintén vegyes lakosságú Lodban a keddi zavargások miatt szerdától kijárási tilalmat vezettek be, és a városba jelentős biztonsági egységeket vezényeltek, ennek ellenére a randalírozók felgyújtottak egy rendőrautót.

Netanján is utcára vonultak szélsőséges zsidó csoportok, tagjaik az utcákon meneteltek jelszavakat kiabálva.

(Times of Israel, Hetek, MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!