hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy nemzet feltámasztása
Száz éve született nemzetközi döntés a zsidó nemzeti otthon helyreállításáról
Egy nemzet feltámasztása

Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 23.
Az első világháborúban győztes Szövetséges Főhatalmak Tanácsa az itáliai San Remóban, 1920 áprilisában megrendezett tanácskozásán állapodott meg a Török Birodalom uralma alól felszabadított közel-keleti térség helyzetének rendezéséről. Határozatot hoztak a zsidó nemzeti otthon „Palesztinában” való helyreállításáról, ami példátlan felélesztése egy közel kétezer éve elveszett államiságnak.

Az 1920. április 25-én született megállapodásban arról rendelkeztek, hogy „Palesztina” és Mezopotámia brit, a későbbi Szíria és Libanon területe pedig francia mandátumi igazgatás alá kerüljön abból a célból, hogy a megbízott hatalmak közreműködésével ezeken a területeken belátható időn belül megteremtődjenek az önállósodás politikai, közigazgatási és gazdasági feltételei. „Palesztina” specialitását az képezte, hogy ott kifejezetten a „zsidó nemzeti otthon” helyreállítását jelölték meg célként. Az arab önállóságot a térség többi területén tervezték megalapozni. Ismeretes, hogy Izrael ősi földjét a II. században, a Bar Kohba-szabadságharc vérbefojtását követően a rómaiak nevezték át bosszúból „Palesztinának,” ami máig hatóan elhomályosítja a zsidóság idevágó történelmi jogát.

 

Forrás: Wikipédia
Angol, francia, japán és olasz vezetők a San Remó-i konferencián. A világtörténelem leghosszabb gyarmati időszakát zárták le. (forrás: Wikipédia)

A San Remó-i értekezleten Nagy-Britanniát Lloyd George miniszterelnök, Franciaországot Alexandre Millerand miniszterelnök, Olaszországot Francesco Nitti miniszterelnök, Japánt Macui Keisiró nagykövet, a megfigyelőként részt vevő Amerikai Egyesült Államokat pedig Robert Johnson nagykövet vezette delegációk képviselték. A tanácskozás súlyát jelzi az is, hogy ebben az időben a brit, francia, olasz és japán négyes alkotta a mai ENSZ elődjeként az első világháború után alapított nemzetközi világszervezet, a Nemzetek Szövetsége (Népszövetség) Tanácsának, azaz vezető testületének állandó tagságát is. Ez pedig előrevetítette az itt született döntések általános érvényre emelését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!