Nem kell a szuperállam: közös nyilatkozatot írt alá Európa jövőjével kapcsolatban tíz európai párt
Úgy vélik, az unió olyan irányban változik, mely "sok bajhoz, és a szabadság radikális korlátozásához" vezethet
Nem kell a szuperállam: közös nyilatkozatot írt alá Európa jövőjével kapcsolatban tíz európai párt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 07. 02.
Az Európai Unió tagországai tíz pártjának, köztük a Fidesznek és a lengyel Jog és Igazságosságnak (PiS) vezetői pénteken fővárosaikban egy időben Európa jövőjéről írtak alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot - közölte Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke Varsóban.

A dokumentumot azért fogalmazták meg, mert megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia - mondta Kaczynski, hozzátéve, hogy

"ennek céljai és struktúrái nem világosak".

"Feltételezhető, hogy olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem mély, tartós válságot idéznek elő, olyan jelenségeket, amelyeknek semmi közük az alapító atyák elgondolásához és a közösség első éveinek gyakorlatához,

egy szuperállamhoz, centralizációhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja az eddigi társadalmi struktúrák lerombolása"

- mondta Kaczynski.  

"Ilyen forradalmakat mi nem akarunk" - jelentette ki, párhuzamot vonva az EU-ban jelenleg észlelhető tendenciák, valamint "az európai és a világtörténelemből ismert elképzelések" között, amelyek következménye csupán "sok baj és a szabadság radikális korlátozása" lett.

A közös nyilatkozatban rögzített kezdeményezés támogatást jelent mindazok számára, akik meg akarják őrizni az európai hagyományt, az európai nemzeteket, ezek sokszínűségét, gazdagságát, és folytatni akarják az eddigi együttműködést, megőrizni a szabad mozgást, a gazdasági szabadságot, de az egyéni szabadságokat és jogokat, a demokrácia jogát is - indokolta meg a közös fellépést a PiS elnöke.

A nyilatkozatot a Fidesz és a PiS mellett  több mint tíz tömörülés jegyzi, köztük a két olasz párt, a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni által irányított Olasz Testvérek, továbbá  a Santiago Abascal vezette spanyol Vox és a francia Marine Le Pen  Nemzeti Tömörülése  - közölte Kaczynski.

A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció tagja az Európai Parlamentben. Az ECR pénteki  közleménye szerint a dokumentumot a Kaczynski által említett pártok mellett több jobbközép irányultságú párt is aláírta Ausztriából, Bulgáriából, Dániából, Észtországból, Finnországból, Görögországból, Hollandiából, Litvániából és Romániából.  

Az ECR ismertetése szerint az aláírók arra figyelmeztetnek, hogy

a tagállamok lakossága körében csökken az unió iránti bizalom, ami szerintük annak következménye, hogy az uniós alapszerződések tartalmának "újraértelmezése" van folyamatban.

A tendencia visszafordítása érdekében a hatáskör átruházásának már létező uniós alapelve mellett össze kell állítani a sérthetetlen tagállami hatáskörök listáját, valamint a nemzeti alkotmánybíróságok bekapcsolásával kialakítani egy megfelelő mechanizmust is ezek védelmére - idézik a közleményben a nyilatkozatot.

Mint írják, káoszt  teremtenek  az olyan próbálkozások, amelyek arra irányulnak, hogy az uniós szerveket a nemzeti alkotmányos intézmények fölé rendeljék, Ez aláássa az alapszerződések értelmét, és kétségbe vonja a tagállamok alkotmányainak alapvető szerepét. 

Az így keletkezett hatásköri vitákat végeredményben úgy oldják meg, hogy

"a politikailag erősebb egységek brutális módon  rákényszerítik akaratukat a gyengébb egységekre"

- folytatódik az idézet. "Ez lerombolja a szabad nemzetek közösségeként felfogott európai közösség működésének alapjait" - teszik hozzá.

Fontos kihívásként jelölik meg a  nyilatkozatban a negatív demográfiai tendenciák megállítását, és a családot a nemzetek alapsejtjének nevezik.

Az ECR közölte: a kezdeményezés folytatásaként szeptemberben a nyilatkozatot jegyző pártok programkonferenciát szerveznek Varsóban.

Orbán: a Fidesz csatlakozott Kaczynski felhívásához

A Fidesz csatlakozott Jaroslaw Kaczynskinek, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökének felhívásához Európa jövőjéről - közölte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a pártja Facebook-oldalára pénteken feltöltött videójában.

Azt mondta: néhány hónapja a francia elnök összeurópai vitát indított az Európai Unió jövőjéről.

Hosszú hetek, sőt hónapok előkészítő munkájának végén, pénteken a legnagyobb lengyel kormányzó párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski aláírt egy deklarációt, és arra szólította fel Európa hasonló módon gondolkodó pártjait, hogy csatlakozzanak hozzá.

Ez a deklaráció az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről

- emelte ki Orbán Viktor.

"A Fidesz csatlakozott ehhez a fölhíváshoz, ahogyan a deklaráció mondja: azt akarjuk, hogy ez a közös dokumentum legyen kulturális és politikai munkánk alapja. Így kívánunk részt venni az Európai Unió jövőjéről szóló vitában" - közölte a magyar miniszterelnök.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!