hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Uniós demokráciahazugság: az európai birodalomépítés álruhája
Tovább erösődik az Unió birodalmi jellege?
Uniós demokráciahazugság: az európai birodalomépítés álruhája

Az Európai Parlament ülésterme Brüsszelben. Látszat népképviselet.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 02. 03.
„Talán a legfontosabb fogyatékossága a kialakulóban lévő európai szuperállamnak, hogy jelenleg sem demokratikus, de eleve nem is lehet demokratikus a jövőben sem” – írta Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök még 2002-ben. Majd két évtized elteltével még inkább megerősíthető ez az állítás.

Mint Thatcher írja, ennek semmi köze sincsen az Európai Unió sokat emlegetett „demokratikus deficitjéhez”, amivel többek között a nemzetek fölötti Európai Bizottság (az EU „kormánya”) és a tagállamok polgárai által választott Európai Parlament (EP) közötti viszonyt jellemző bürokratikus bizottsági túlhatalomra szokás utalni. A két szervezet szembeállítása ugyanis a lényeget illetően félrevezető, mert valójában az EU dinamikájában mindkettő ugyanazt a föderalista célt erősíti – állította a néhai brit kormányfő a Statecraft (Államvezetés) című könyvében. Ez tényleg így van, hiszen mindkét szerv nemzetek fölötti, föderális típusú intézmény. Így az EP hatalmának növelése az EU demokratizálása ürügyén csak továbblökné az integrációs szervezetet a föderáció irányába. Ezzel pedig nem demokratikusabbá válna, hanem éppen ellenkezőleg: az Unió birodalmi jellege erősödne tovább.  

Az Európai Egyesült Államok létrehozásának eszméje és benne leg­inkább az, hogy az egy demokratikus alakulat legyen, azon a fikción alapul, hogy létezik egy közös identitáson nyugvó páneurópai politikai közösség, egy közös kulturális értékeket, közös politikai célokat osztó, a közösség tagjaival északtól délig és kelettől nyugatig alapvetően szolidáris, egységes európai démosz. A démosz nélküli demokrácia ugyanis önellentmondás. Lehet persze demokráciának nevezni, de az mindössze annak leplezésére szolgál, hogy a népre hivatkozva egy egymással összefonódó politikai és pénzügyi elit, vagy maga a legerősebb érdekérvényesítő korporáció (esetünkben az EU-ra kihegyezve, annak legnagyobb népe) rákényszerítse akaratát a többiekre.

Demokráciát démosz nélkül?

Az EU a demokráciát az alapértékei között nevesíti (Európai Unióról Szóló Szerződés – EUSZ 2. cikke) és kifejezett rendelkezéseket tartalmaz az Unió működésének „demokratikus elveiről” (EUSZ 9–12. cikkei).  Egységes európai démosz azonban nem hozható létre intézményi megoldásokkal, normatív előírásokkal, ráolvasással. Néppé válást kikényszeríteni nem lehet! Egységes európai nép hiányában viszont nincsen közös nevezőre épülő európai politikai közösség, nincs európai közvélemény, ennek híján pedig a demokrácia alapok nélküli. Így minden, ami erre a fikcióra épül torz, hamis és még azt is beteggé teszi, ami van: a szuverén nemzetek egymás kölcsönös tiszteletén alapuló együttműködését. Elég csak arra utalni, hogy egyre inkább milyen, szinte már háborús hangnemet enged meg magának a magát nyeregben érző euroföderalista elit a számításait veszélyeztető, szuverenista politikát folytató vezetőkkel, kormányokkal szemben (lásd korábban a Berlusconi, Salvini, Strache, J. Ka­czynski, és immár egy évtizede az Orbán Viktor elleni kirohanásokat).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!