hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem csak a magyarokkal harcol Brüsszel: a lengyeleknél már a kilépés is szóba került
Nemzeti jog vs. uniós elvárások
Nem csak a magyarokkal harcol Brüsszel: a lengyeleknél már a kilépés is szóba került

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 07. 22.
A múlt héten az EU Bírósága két, a lengyel igazságügyi reform egyes pontjait kritizáló határozatot hozott. Az Alkotmánybíróság viszont úgy döntött, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvez az unióssal szemben. A hazánkéhoz hasonló, Brüsszellel való ütközés nem pusztán régióbeli probléma.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Varsó és Brüsszel konfliktusának kezdete 2015-re, a konzervatív hatalomváltás idejére datálható; legújabban a lengyel igazságügyi reform kapcsán mérgesedett el. A jelenleg is regnáló Jog és Igazság Pártjából (PiS) és két kisebb konzervatív tömörülésből álló előző parlamenti többség (2015–19) három törvénycsomagot fogadott el zsinórban 2017-ben: júliusban a rendes bíróságok, decemberben a Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanács (KRS), majd a Legfelsőbb Bíróság átalakításáról szólót (ez utóbbi a semmítőszék szerepét tölti be; a törvények alapokmánnyal való összhangját az Alkotmánybíróság vizsgálja). Az Európai Bizottság szerint ezek a reformok sértik a jogállamiságot, a testület ezért az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerint szankciós eljárás megindításának javaslatát terjesztette a Tanács elé. Mivel ehhez azonban nem volt meg a tagállamok négyötödének a támogatása, az EB 2018 szeptemberében közvetlenül az Európai Unió Bírósága előtt tett panaszt a lengyel Legfelsőbb Bíróság reformja ellen, amely két új testület, köztük egy fegyelmi tanács felállítását rendelte el.

Ideje volt a reformnak

A PiS már 2014-es választási programjában kiemelten foglalkozott a kommunista korszakból örökölt igazságszolgáltatási rendszer mélyreható reformjának igényével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!