hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Növekvő antiszemitizmus az amerikai jobboldalon
Te is, Tucker?
Növekvő antiszemitizmus az amerikai jobboldalon

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 04. 17.
Az amerikai konzervatív hagyomány és a republikánus mainstream kihívójaként az elmúlt néhány évben létrejött egy szélsőjobboldali konstelláció, amelynek önazonosításában a holokauszttagadás, a zsidógyűlölet és az Izraellel ápolt kapcsolat elutasítása mind központi szerepet játszik.

Az amerikai konzervatív mozgalom egyik meghatározó attitűdje, amely közös nevezőre hozta a sokféle – libertárius, életpárti, külpolitikai „héja” stb. – irányvonalat, az a zsidó nép és Izrael támogatása volt. Az elmúlt években azonban egyre több esemény jelezte, hogy az antiszemitizmus kezdi szétfeszíteni ezt az egységet.

A 2016-os elnökválasztási ciklusban és a Trump-kormány első éveiben vált mindenütt jelenvalóvá az alt-right kifejezés. Elsősorban azt az internetalapú neonáci mozgalmat értették alatta, melynek fő képviselői Nick Fuentes, Richard Spencer és a Bronze Age Pervert álnevet használó és a hiperférfias pogányságot hirdető influenszer-filozófus voltak. Azonban, mivel nem született konszenzus a fogalom pontos meghatározását illetően, egyesek szerint itt a helye Steve Bannonnak, Trump egykori tanácsadójának és Milo Yiannopoulos provokátornak is.

2024-re mindenesetre az alt-right homályos emlék maradt, és az említett figurák által korábban elfoglalt ideológiai térbe új generáció érkezett, amely az antiszemitizmust mint a jobboldal jövőjét meghatározó tényezőt hozta magával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!