hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baloldali térhódítás a fantasztikus irodalomban
A transzneműek az űrbe mentek
Baloldali térhódítás a fantasztikus irodalomban

Sci-fi jelmezbe öltözött tüntetők a müncheni melegfelvonuláson, 2019-ben.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 08. 26.
Szobordöntések nemcsak fizikailag lehetségesek: az irodalomban, különösen az erős rajongótáborral rendelkező fantasztikus zsánerben (science fiction, fantasy, horror) már hamarabb megkezdődött a „múltat végleg eltörölni” program végrehajtása. Az új baloldali ortodoxia egyre nehezebben tolerálja az ellenvéleményeket.

A mikor a hongkongi születésű, brit állampolgárságú Jeannette Ng 2019-ben átvette a fantasztikus irodalom egyik fontos díját, sokak számára meglepő beszédet mondott. Az akkor még a legjobb új íróknak járó John W. Campbell néven futó elismerés átvételekor köszönőbeszédét ezzel kezdte: „John W. Campbell, akiről ezt a díjat elnevezték, fasiszta volt. Az Astounding Science Fiction magazinnál végzett szerkesztői kontrollja felelős a sci-fi hangjának kialakulásáért, melynek árnya ma is rávetül erre a tematikára, amely: Steril. Férfi. Fehér. Az imperialisták és gyarmatosítók, telepesek és iparmágnások törekvéseinek felmagasztalása. Igen, tisztában vagyok azzal is, hogy vannak kivételek.”

A rövid beszéd egy, a rajongók körében jól ismert tényt erősített meg: John W. Campbell, az Astounding magazin legendás főszerkesztője erősen saját kora és korlátoltsága nézőpontjából látta a világot: inkább férfiaknak adott lehetőséget a megjelenésekre, az akkor még alig létező szexuális kisebbségi jogvédelemnek nem tett a kedvére, és nagyon szerette az aktív, cselekvő, problémamegoldó férfiak főszereplésével készült írásokat. De persze pozitívumai is voltak: Campbell esztétikailag magasabb minőséget követelt meg íróitól, elindította pályáján a ma már legendás alkotókat (többek közt: Isaac Asimovot, Robert A. Heinleint, Lester del Rayt, L. Sprague de Campot), és igazából neki köszönhetjük a robotika három törvényét is, hiszen ő foglalta össze a robot és az ember kapcsolatára vonatkozó, ma is fontos elveket.

A sokszínű sci-fi

A modern sci-fi irodalom, amely az 1920-as években alakult ki és lett erősen amerikai központú te­matika, először és elsősorban a férfiakat vonzotta. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!