hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 12. 31. (II/52) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az év párbaja

"Ha a csata le is zárul holnap, a romok eltakarítása éveket vesz még igénybe" – írja a Time magazin, amely 1998-ban Kenneth Starr vizsgálóbírót és vizsgálatának céltábláját, Bill Clintont választotta az év embereinek. Az évszázad egyik legdrámaibb politikai párviadalában a döntést az amerikai szenátus mondja ki – legkorábban 1999 tavaszán.

Elkezdődött a választási kampány

A Wye-egyezmény felfüggesztését egy nem kevésbé izgalmas és feszültségekkel terhes politikai játszma követte Izraelben: ki kivel köt érdekszövetséget, vagy ellenkezőleg: ki kivel néz a tavaszi, előrehozott választásokon farkasszemet. Mára bizonyossá vált, amit tegnap még homály rejtett: a kormánykoalíció szétesése.

Maffiák harca a temetőért

Az olasz rendőrség előtt továbbra is rejtély, ki gyilkolhatta meg Orgosolo plébánosát a karácsony előtti napon. Az 57 éves Graziano Muntolival december 24-én hajnalban egyetlen lövéssel végeztek ismeretlen tettesek, mialatt a hajnali misére igyekezett. Orgosolo papját minden bizonnyal fenyegetésül hallgattatta el a maffia, mivel elkötelezett híve volt a bűnözés és erőszak felszámolásának Szardínián. Szószékéről keményen elítélte a bűncselekményeket és a vérbosszú kultúráját. A gyilkosság elkövetőinek cinizmusáról árulkodik az a tény, hogy Muntolit éppen a szeretet ünnepének előnapján, december 24-én gyilkolták meg, nyilvánvaló figyelmeztetésül az erőszakkal szemben elkötelezett minden egyházi személynek. A kelet-szardíniai Orgosolo már régóta a helyi "terrorháromszög" fővárosaként ismert, ahol a fiatalok egy része – a most meggyilkolt pap szavaival – úgy bánik a pisztoly ravaszával, mintha videojátékot nyomogatna. Az erőszak és kegyetlenség mélyen gyökerezik a szardíniai hagyományban, ahol az olaszországi emberrablások többségét is elkövetik. A szicíliai Cataniában szintén maffiabosszú borzolja mostanában a kedélyeket, rémületet és felháborodást okozva a lakosság körében. Válaszul a cataniai rendőrség igyekezetére, mellyel a helyi maffiát próbálja kiszorítani a városi temető irányításából, a bűnözők újabban összecserélgetik a koporsóba helyezett tetemeket a temetési szertartás előtt. A rendőrség gyanúja szerint a bebörtönzött keresztapa, Benedetto "Nitto" Santapaola emberei állnak bosszút ily módon a polgármesteren, aki harcot kezdett a "temetői piacot" uraló maffia ellen. A holttestek csereberéjének fő célja megmutatni, hogy a temető működésképtelen a Santapaola vezette klán gyámkodása nélkül. A temetői bűnözés mértéke egyébként Olaszországban igen magas annak ellenére, hogy a temető bizonyos értelemben szent területnek számít. A maffiózók gyakran rejtegetnek fegyvert, robbanóanyagot sírokban és kriptákban, sőt már az is megtörtént, hogy bűnözői "csúcstalálkozók" résztvevőit tartóztatták le a temetőben. Dél-Olaszországban nem szokatlan, hogy bosszúból ellopnak egy holttestet, vagy szisztematikusan fosztogatják a sírokat. Néhány évvel ezelőtt rendőrök akadályozták meg, hogy tolvajok ellopják a nemrég Floridában meggyilkolt divattervező, Gianni Versace anyjának koporsóját.

Végzetes baleset Disneyworldben

Egy ember meghalt, kettő pedig súlyos állapotban került kórházba a floridai Disneyworldben történt baleset után. A szerencsétlenség karácsony második napján történt a Columbia vitorlás fedélzetén, ahol a viszszacsapódó hajókötél a hajó orráról leszakított egy súlyos fémdarabot, és a várakozó tömeg közé vetette azt. Egy 34 éves férfi közel 11 órás kómás állapot után a kórházban meghalt, felesége és a Disney-park egyik dolgozója túlélte a balesetet, amely 1984 óta az első olyan haláleset, amely egy parkbeli attrakcióhoz kötődik. 1984-ben egy nő esett ki egy bobból, és egy másik bob halálra gázolta. Balesetét a vizsgálat szerint maga okozta, mivel kikapcsolta a biztonsági övet. A mostani tragédia kivizsgálásáig a park egyik legnépszerűbb attrakciója, az egykori amerikai vitorlás életnagyságú mása nem fogad vendégeket.

Négy áldozattal járt a túszszabadítás

Három angol férfi és egy új-zélandi nő életét vesztette Jemenben, amikor a jemeni katonaság megostromolta azoknak az emberrablóknak a rejtekhelyét, akik tizenhat turistát tartottak fogságban. A többi túszt – tíz angolt, két ausztrált és egy amerikait – a katonáknak sikerült kiszabadítaniuk. A rendőrség szerint a turistákat az Iszlám Dzsihád elnevezés? terrorista csoport rabolta el a Jemen déli részén található Mawdija város közelében. A csoport tagjai vezetőjük, Szale Haidara al-Atwi szabadon bocsátását követelték, akit két héttel ezelőtt tartóztattak le. Ez az első olyan eset az országban, amikor muszlim fegyveresek hajtanak végre emberrablást. Jemenben a helybéliek gyakran rabolnak el turistákat, hogy őket túszként tartva a kormánytól új utakat, vízellátást vagy éppenséggel orvosi klinikákat követeljenek. (Hetek)

NAGYÍTÓ

Decemberben szinte az egész világ ünnepel – az évnek ezen szakasza mindenkinek tartogat valamit: a keresztény kultúrkörben ez a hónap hozza el a karácsonyt, a zsidó népnek a hanukkát, a fény ünnepét, a mohamedán világban pedig ekkor van a ramadán, azaz a böjt hónapjának az ideje.

Hogyan tovább a légicsapások után

Közel nyolc évvel azután, hogy George Bush elrendelte a tűzszünetet a Perzsa-öbölben, újabb rakétaeső figyelmeztette a világot: a térségbeli feszültség korántsem enyhült. A füstfelhők eloszlása után azonban a világ azt kérdezi: és most mi van? A Washington Post, a Time és az Intellectual Capital folyóiratok hasábjain politikai szakértők és újságírók azt mérlegelték: sikeres akcióként vagy politikai kudarcként könyveli-e el majd a történelem a "Sivatagi Róka" hadműveletet.

Veszélyben a koszovói békefenntartók

Az utóbbi napokban kiújult koszovói harcok már a nyugati békefenntartók biztonságát is fenyegetik. Az októberi Holbrooke–Milosevics megállapodás részeként a tervezett kétezerből eddig mintegy hatszáz megfigyelő érkezett a térségbe, de – úgy tűnik – küldetésük, még mielőtt megkezdődhetett volna, megbénult. A helyzet további romlásával jelenlétük fejfájást okozhat a Nyugat számára, különösen a Egyesült Államoknak, hiszen amerikai tervek alapján zajlik a megfigyelők telepítése.

Elhagyott tetemek

Hamburgból az utóbbi hetekben egyre-másra érkeznek hírek olyan személyekről, akik hetekig, hónapokig feküdtek holtan otthonukban, mielőtt valaki rájuk talált. A szeretet ünnepének légkörében különösen megrázó annak a 63 éves férfinek az esete, aki tíz hétig feküdt holtan lakásán, mire fiának feltűnt, hogy nem adott életjelt magáról. Ugyancsak nem sokkal karácsony előtt egy 79 éves férfi mumifikálódott tetemére bukkantak a tűzoltók. A férfi már több mint egy éve halhatott meg lakásában. Szintén Hamburgban, a Barmbek negyedben lelték meg annak a 48 éves férfinak a csontvázát, akinek hiánya öt éven át senkinek sem tűnt fel. Egy 64 éves török férfi holttestére a bírósági végrehajtó talált rá novemberben, amikor felnyittatta a lakás ajtaját, hogy egy bírósági végzést kézbesítsen. Az elidegenedés kézzel fogható példái mindaddig távolinak tűnnek, míg nem a szomszéddal történnek meg. De vajon hányan élnek közvetlen közelünkben, akikre ugyanez a sors várhat? (Sz. I. A.)

Belföld

Az ellenzék szerint veszélyben a pártatlan tájékoztatás

A parlament idei utolsó munkanapjának végén az ellenzéki pártok képviselői kivonultak az ülésteremből, mert úgy ítélték meg, hogy a kormánypártok egyhangú többséget hoztak létre maguknak a Magyar Rádió és a Duna Tv kuratóriumának elnökségében, valamint a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi testületében. Ezt azzal érték el, hogy Áder János házelnök javaslatára kibővítették ezeket a testületeket. Az ily módon megnövelt létszámú testületekben az arányokat úgy állapították meg, hogy a mai kormánypártoknak ugyanannyi képviselője legyen, mint az "ellenzéki pártoknak". Ebben a számításban a kormánypártokkal rendszeresen együtt szavazó MIÉP, a kormányba több államtitkárt is delegáló MDNP és a parlamentből ugyancsak kimaradt, de a kormányt támogatásáról biztosító KDNP is "ellenzéki pártnak" számít. Így a parlament döntése után a testületekben a "kormánypártok" az intézmények vezetőinek leváltásához és új vezetők megválasztásához szükséges kétharmados többséggel rendelkeznek.

Újévi ajándék: adórendőrség

Simicska Lajos embereiből fog összeállni az APEH keretein belül megalakuló Bűnügyi Igazgatóság, amely a jövő év elején jön létre a kormány előterjesztése alap- ján meghozott országgyűlési döntés nyomán. Az év utolsó parlamenti ülésén elfogadott törvény ugyanis biztosítja a jogot az APEH elnökének a bűnügyi igazgató és a nyomozók kinevezésére és felmentésére.

Menetrend szerinti bérvita

Lapzártánkig nem derült ki, hogy az 1999-es esztendő vasutassztrájkkal kezdődik-e. Ugyanis január 4-étől a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a MÁV vezetésével folytatott bértárgyalások sikerétől függően öszszesen egy hét sztrájkot helyezett kilátásba.

Tinédzser drognepperek

"Ha egy közepes diszkóba öt-hatszáz ember megy be, akkor ez jóindulatú becslések szerint is mintegy 400 kábítószer-fogyasztót feltételez. Ha azt számoljuk, hogy ezek közül mindenki csak egy szem Extasyt vesz be, az azt jelenti, hogy egy diszkóban egy este minimum egymillió forint érték? drog fogy. Visszafogott számítások szerint ez Magyarországon egy év alatt, fogyasztói áron számolva, hozzávetőlegesen 40 milliárdot hoz a konyhára" – mondta el a Heteknek Hollósi György, az ORFK kábítószeres bűnözés elleni osztályának vezetője.

A Fidesz a vidék pártja

– Milyen helyzetben vannak ma a vidéki régiók, hiszen a kormány hangsúlyozottan a vidék pártjának is tekinti magát. Miből fakad ez a vonzódás? Politikai stratégia vagy valami más?– Magyarországon a századfordulón alakult ki a sajátos főváros-vidék ellentét: a főváros a liberális, a vidék pedig a konzervatív politikai pártok fő programpontjává vált. A modernizáció folyamata főként Budapesten és néhány nagyvárosban kezdődött. Ebben az időszakban a még nem modern vidék elutasította a modern Budapestet, és ez a sajátos szóbeli szembenállás megmaradt, miközben a világ változott, és mára a vidék is modernné vált. Úgy tűnik: a Fidesz, amely magát a magyar konzervatív hagyományokat megtestesítő pártnak vallja, egyszerűen belelépett ebbe a hagyományba, és megismétli ugyanazokat a premodern korszakból származó jelszavakat: "Mi a vidékért vagyunk." "Mi a vidék Magyarországa vagyunk.". Másik eleme ennek a jelenségnek, hogy létezik Budapesten a szellemi elitnek egy sajátos szalonja. A magyarországi gazdasági, politikai, kulturális és tudományos elit aránytalanul nagy része Budapesten összpontosul, ami a magyar történelmi mintákból fakad. A helyhatósági választások világosan tükrözték, akárcsak a közvélemény-kutatások, hogy ezekben a fővárosi szalonokban – nevezzük így – a Fidesz nem népszerű. Tehát, amikor a Fidesz vidékpártinak nevezi magát, akkor azt is mondja, hogy "engem nem vettek be az elmúlt nyolc évben ezekbe a budapesti szalonokba, és ezért én ellenséges vagyok velük szemben". – A kormányváltás nyomán kialakult politikai átrendeződés milyen módon érintette a vidéket?– Az átrendeződés a vidéki politikában kevéssé jelentkezett. A Fidesz markáns politikai erőként a lemaradó térségekben, mint például Debrecenben igyekszik egy sajátos "mintamodernizációs" modellt, ha úgy tetszik, egy Budapesttel szembeni másik magyar főváros kontúrjait felrajzolni. Érdekes módon ilyen kísérletek mindig voltak a modernizáció előtti időszakban, amikor Budapest "a bűnös város", "a liberális", "az idegen eredet?", "a vörös", "a zsidó" jelzőket kapta. Debrecen egy sajátságos ellenpólus szerepét kaphatja ebben a modellben mint eredeti "mélymagyar" vidék. Azt kiemelném: a konzervatív kormányzat nem ebben a kategóriarendszerben dolgozik, de ez is része a dolognak. Másrészt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a kormányzati ciklus első fél évében vagyunk. A Fidesz azokat a városokat bizonyára jobban szereti, amelyekben önkormányzati hatalommal is rendelkezik, de ez egyelőre csak a nyilatkozatokból látszik. Ki fog derülni, hogy az a fideszes város egy akaratközpontú, kemény várospolitikába kezd-e ellenfelek kiseprűzésével, visszaszorításával, falhoz szögezésével, ahogy ez országos szinten történik, avagy továbbra is átlagos magyar városként működik. – A média területén is változások tapasztalhatóak, több önkormányzati médiában fejcserék voltak. Hogyan látja Ön az elmozdítások hátterét? Mennyire vannak kiszolgáltatva az egyes médiumok a helyi vezetésnek?_– A megyei lapok külföldi tulajdonosai majdnem mindenütt egy sajátságos, politikamentes, a politikai publicisztikától teljesen megtisztított, helyi hírcsokorból álló újságot akarnak. Ezekkel a rövid tényközlésekkel egy úgynevezett szolgáltató újságírást honosítanak meg, ami nem foglal állást, még az országos ügyek helyi lecsapódásában sem. Ez pedig nagyon jól jön a kormánynak. Ráadásul a Fidesz jobb pozícióra tett szert a vidéki újságíró-társadalmon belül, mint Budapesten. Ha viszont a kormány a központi közszolgálati médiákat erőteljesen egy irányból befolyásolja, ebben az esetben a helyi média is átpolitizálódik, felértékelődik. Az önkormányzatfüggő sajtónál ez jelentkezni fog.

Kölcsönt kértek és öltek

18-20 éves fiatalok öltek meg egy fiatal férfit Újpalotán azért, mert nem tudták visszafizetni neki tartozásukat. Mindössze pár ezer forintról volt szó. A brutális fiatalok előre eldöntötték, hogy kivégzik a fiatelembert és elveszik a még nála található értékeket.

Jegyzőkeringő

A jól értesültek már akkor tudták, hogy bizonyos személyek távoznak a posztjukról, amikor még nem is volt biztos a helyhatósági választások eredménye. Az élet azóta bebizonyította: a "kisvárosi hírszolgálat" kitűnően működik. Szekszárdon önként mondott le hivataláról Farkas László, Tolna megye főjegyzője, valamint Palkó László, a megyei jogú város jegyzője.

Új alkotmánybírák

Több hónapja tartó civakodás után a parlament nagy többséggel megválasztotta az Alkotmánybíróság három új tagját. Ezzel tizenegy főre emelkedett az eddig működőképessége határán lévő taláros testület létszáma.

Hit és értékek

Ámítók és antikrisztusok

Ötödik folytatásához érkezett sorozatunk, amelyben először az európai és észak-amerikai irodalomban követtük nyomon a messiási eszme és az Antikrisztus témájának a feldolgozását, majd a Bibliában vizsgáltuk a "Messiás-kód", azaz a Messiásra vonatkozó ószövetségi utalások megfejtéséhez rendelkezésre álló információkat. Előző számunkban a zsidó történelemben felbukkant, legnagyobb hatású hamis próféták pályafutását tekintettük át, míg e heti írásunk a keresztény egyháztörténelem hasonló vadhajtásaiból válogattunk néhányat.

HÁTTÉR

Varázslás és hatalom

A hatalom körül mindig nagy volt a nyüzsgés. Sokan gyűltek az éppen aktuális trón köré, hogy valamiképp részesedjenek az állam nevében gyakorolt tekintély gyümölcseiből. Közöttük voltak és vannak ma is, akik "ezoterikus" képességeikkel igyekeznek kenyéradó gazdáik megkülönböztetett figyelmét magukra irányítani. Korunk legnagyobb hatalmi és anyagi mecénása pedig nem más, mint a szórakoztatóipar. A januárban Magyarországra érkező és egyre nagyobb hírveréssel reklámozott David Copperfield, korunk legdivatosabb mágusa és illuzionistája például évi 85 millió dolláros bevételre tesz szert mesterségével. Így azon lista előkelő helyezettje ő is, amelyet Steven Spielberg vezet, s amelyen George Lucas, Stephen King és Arnold Schwarzenegger szintén megtalálható, az első tíz nagy szórakoztató között.

A sarlatánok blöffjei 1998-ra

Ha beváltak volna a szilveszterkor szokásos jóslatok, akkor II. János Pál pápának 1981 óta szinte minden évben meg kellett volna halnia. A jövendőmondóknak azonban nem ez az egyetlen "melléfogása" – állapította meg Edgar Wunder heidelbergi szociológus. Nem gyilkolták meg ugyanis merénylők Jasszer Arafatot, és nem lett repülőszerencsétlenség áldozata a popsztár Michael Jackson sem.

A mágus titkai

Leggyorsabban az első sor huszonötezer forintos m?anyagszékei keltek el, majd sorban a többi: a viharos érdeklődés miatt a tervezett egy szeánsz helyett két fellépést tart a Budapesti Sportcsarnokban korunk legsikeresebb mágusa, David Copperfield. A parafenomének királyáról a nemzetközi sajtó azt állítja, annyira ragaszkodik mesterségéhez, hogy nagy port felvert szerelmi kapcsolata is szemfényvesztő trükk csupán.

Fölrobban-e a 2000. évi időbomba

Célegyenesbe ért a versenyfutás a számítástechnikai szakemberek által csak Y2K-nak rövidített jelenség és a világméretű katasztrófa megelőzésén fáradozó programozók között. Az "Y" jelentése "year" (év), míg a K bet? a "kilo" (ezer) szóra utal. A modern társadalmak alapjait képező számítógépes rendszerek egy év múlva esedékes tűzpróbáját nevezik "millenniumi problémának", "2000. évi vírusnak" vagy "2000. évi időbombának". Ha a hőskorban a memóriakapacitással való spórolás miatt kétszámjegy? évszámokra "tanított" számítógépek nem tanulják meg idejében a 2000-től kezdődő évszámokat, a fejlett országok lakóit káosz fenyegeti. Az "újratanítás" azonban – mint kiderült – nemcsak időigényes és költséges dolog, de sok országban még el sem kezdődött.

Az euro-régiók

Előző heti számunkban beszámoltunk arról, hogy az euro bevezetése milyen nagy horderej? lépés az Európai Unió, sőt egész Európa számára. Köztudott, hogy minden pénz annyit ér, amennyit a kibocsátó állam, jelen esetben államok gazdasági teljesítőképessége jelent. Az euróhoz csatlakozott 11 tagállam és különösen a második körben csatlakozni kívánó többi EU-tag közös gyengéje az Európa különböző gazdasági régiói közötti eltérő fejlettségi színvonalban rejlik. Pontosabban fogalmazva a fejlett, erős gazdasággal rendelkező északi államok (Német- és Franciaország, Hollandia, Svédország stb.), valamint a gyengébb teljesítőképesség? mediterrán államok (Spanyolország, Portugália, Olasz- és Görögország) közötti ellentétről van szó jelenleg. Ezt a helyzetet jól példázza Olaszország gazdasága, ahol nagy a fejlett észak és az elmaradott dél közötti ellentét, amely állandó feszültségforrás a mediterrán ország számára. És még nem is beszéltünk az EU-csatlakozás küszöbén álló kelet-európai posztkommunista államokról, amelyeknek gazdasági színvonala nem mérhető a vezető uniós nemzetekéhez. De térjünk vissza a jelenleg monetáris uniót alkotó 11 euro-államhoz.

BUX-kilátások

A magunk mögött hagyott, immár közel egy év nem telt eseménytelenül: míg az év eleji bizonytalankodás bátorkodó optimizmusba fordult a tavasz eljövetelével, és a magyar tőzsdén történelmi csúcsokat döntögettek a részvényárfolyamok, addig a választásokat követő kisebb visszaesés után a nyár már egyértelműen a bessz piac jegyében telt el. Egészen szeptember végéig a befektetőknek a részvényárak töretlennek tűnő zuhanásával kellett szembesülniük, a tőzsdei árfolyamok kétéves mélypontra kerültek. Kérdés, hogy az előttünk álló év mit hoz a tőzsdei szereplőknek. Biztosat senki sem tud, de jó indulási alapot adhat az, hogy a régió országai közül Magyarország igen jó, ha nem a legjobb kilátásokkal rendelkezik.

Kiegyensúlyozott BUX

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX ünnepek előtti erősödése tovább folytatódott, bár gyengébb mértékben. Az ünnepek előtti utolsó kereskedési napon 6353,98 ponton fejeződött be a kereskedés, a karácsony utáni első, hétfői kereskedési napot 6368,80 ponton zárta a tőzsde, a keddi napot 6371,44 ponton.

Szervezetekről röviden

Sorozatunk a tőzsde szereplőit mutatja be, tőzsdei kifejezéseket magyaráz meg. Ez alkalommal a tőzsdei Közgyűlés, a Tőzsdetanács, a Felügyelőbizottság, az Etikai Bizottság és a Tőzsdetitkárság szerepével ismerkedhetnek meg az olvasók.

Újabb Bokros-csomag 2000-ben

Meglepetést és bírálatot váltott ki az Economist Intelligence Unit (EIU) brit gazdaságkutató központ utolsó negyedévi elemzése. A kutatók szerint ugyanis Magyarországon a GDP növekedés 3,3 százalékra lassul le a következő évben, és 2000-ben sem lesz nagyobb 2,6 százaléknál. A költségvetés felpuhulása miatt 2000-ben egy újabb, megszorító intézkedéseket tartalmazó csomag bevezetésére lehet számítani. A jelentés sarokszámai messze alacsonyabbak a pénzügyminisztérium és a gazdaságkutató-intézetek prognózisainál. Szerintük a brit szerzők a valóságnál pesszimistábban látják mind a jövő évi költségvetést, mind a gazdaságban rejlő lehetőséget.

KÁVÉSZÜNET

Szabad a vásárlás

Európa az egységesülés útján halad, de – rendkívül sokszín? térség lévén – ez az út korántsem zökkenőmentes. Többek között egy egységes jogrend kialakítása sem könny? feladat, elég csak az olyan témakörökre gondolni, mint a kábítószerezés megítélése, mely kérdésben a tagállamok ugyancsak megosztottak. Korántsem mindegy, hogy milyen szemlélet lesz a meghatározó, hiszen ahhoz kell majd minden tagországnak igazodnia. A téma kapcsán Európa számos országában heves viták bontakoztak ki, és összességében elmondható, hogy enyhül az úgynevezett "könny?" drogok, azaz a kenderszármazékok megítélése – legalábbis ez derült ki nemrégiben a francia nyelv? l\'Express egyik írásából. A Magyarországon nemrégiben lezajlott vita a könny? drogok engedélyezéséről, illetve a szigorúbb büntetést előíró, legújabb törvény körül fellángolt indulatok tehát nem egyedülállóak a térségben.

Álmom az álmom

Az alvászavar, a fáradékonyság – bátran állíthatjuk – lassan napjaink "természetes" létállapotává válik. A stresszoldó tabletták, a vitaminkészítmények csak nem akarják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, így az álmatlanságban szenvedők előbb–utóbb eljutnak addig a felismerésig, hogy a kevés alvásnak egyetlen ellenszere van: a sok alvás. Csakhogy sokan sajnálják erre az időt, hiszen minden napra rengeteg tennivaló jut, s így nehéz eldönteni, melyik legyen az a kitüntetett nap, amikor este tízkor kihúzzák a telefont, és minden teketória nélkül leteszik fejüket a párnára.

Diplomás halevők

Halak. Hetekkel az evés előtt    Fotó: MTI

Törlik az évet

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) tulajdonosainak és játékosainak képviselői sikertelenül zárták a bérháború kérdéseit érintő legutóbbi titkos tárgyalásukat, mindössze másfél héttel az 1998–99-es idény teljes törlését várhatóan elhozó január 7-i időpont előtt. A két fél magyar idő szerint hétfő hajnalban egy Denver közeli szállodában találkozott, és David Stern, az NBA főigazgatója kifejezésével ötórás tanácskozásukon "utolsó kísérletet tettek a szezon megmentésére". A liga több témakörben is finomította korábbi elképzeléseit, míg a játékosok uniója hajlandónak mutatkozott a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kosarasok jövedelmének további korlátozására. Ám a megbeszéléseket követően Jeffrey Mishkin, a liga vezető jogi szakértője úgy nyilatkozott, hogy ők a maguk részéről "elmentek, ameddig csak lehetett", és nem hiszi, hogy sor kerülhetne a lockout (kizárás) megszüntetésére, vagyis az idei szezon lejátszására. Stern hozzátette: figyelmeztették az uniót, hogy újabb ajánlatokkal már nem fognak előállni. A jelenlegi helyzet szerint a tulajdonosok testülete január 7-én ül majd össze, és akkor a főigazgató – saját elmondása szerint – azt fogja indítványozni, hogy töröljék az idénynek azt a részét is, amely még megmaradt belőle, hacsak addig nem adódik az ügyben valamilyen előrelépés. Amennyiben kimondanák a tárgyalások végső kudarcát, az észak-amerikai nagy profiligák történetében ez lenne az első eset, hogy valamelyik sportág egész szezonja elmarad. – Átfogó tervezettel álltunk az NBA vezetői elé, ők pedig megfontolták javaslatunkat. Ám hiába jeleztük további tárgyalási szándékunkat, ők a mostani állás szerint erre nem hajlandóak – fejtette ki Billy Hunter, az unió igazgatója. – Úgy vélem, a mostani idény gyakorlatilag elúszott. Húsz éve dolgozom már itt, de még soha nem tapasztaltam ilyen fokú hajthatatlanságot a játékosok részéről – fogalmazott Mishkin. (AP)

Pártcsapat lesz-e a Fradi

Torgyán miniszter úr a Ferencváros háza táján hozzákezdett a rendcsináláshoz. Ténykedése eddigi ideje alatt a sportklub elnökségét lemondatták, a futballcsapat népszerű vezetőedzőjét, Nyilasi Tibort menesztették,eközben ismeretlen személyek a régi fradistákat, mint például Dalnokit, Rudast és Dékányt súlyos fenyegetésekkel, zsarolásokkal háttérbe kényszerítették. Az új társadalmi elnök a Fradi-berkeken belül soha el nem ismert, de nagy hazai futballszakembernek kikiáltott dr. Mezey Györggyel tárgyalt. De váratlanul egy horvát trénert Marijan Vlakot bízta meg a Ferencváros vezetőedzőjének. A horvát tréner az eddigi pályafutása során főleg kapusedző volt. Dolgozott a Dinamo Zagrebnél, majd Croatia Zagrebnél 97 nyarától 98 tavaszáig, azaz háromnegyed évig, ahonnan a klub elnökével való konfliktusa miatt távozott. Tavasztól novemberig az alacsonyabb osztályú kaproncai Slaven Belupo együttesnél edzősködött. A klub vezetői a vártnál gyengébb szereplés miatt nem tartottak igényt a munkájára. Egy ideig a horvát válogatott kapusedzője volt, de nem volt ott a francia vébén

Befektetőktől várják a pénzt

Szabadi Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, az FTC társadalmi elnökhelyettese válaszol kérdéseinkre.

Ki a legjobb

Zinedine Zidane, a világbajnok francia válogatott és az olasz Juventus labdarúgója nyerte meg a hagyományosan megrendezett France Football Aranylabda-szavazást. A második helyen az idei vébé gólkirálya, a horvát Davor Suker, a harmadik helyen a címvédő Ronaldo végzett, őt az angol Michael Owen és a honfitárs Rivaldo követte a tekintélyes lap listája alapján.

Századelső

A The Times angol napilap statisztikái alapján az FC Liverpool a legeredményesebb angol csapat a huszadik században. A második helyen a legnépszerűbb klub, a Manchester United végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az előző két csapathoz hasonlóan vörösben szereplő londoni Arsenal állhatna fel. A brit újság az angol csapatok bajnoki, kupa, ligakupa és nemzetközi kupa eredményeit vette figyelembe.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!