hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Maffiák harca a temetőért

1998. 12. 31.
Az olasz rendőrség előtt továbbra is rejtély, ki gyilkolhatta meg Orgosolo plébánosát a karácsony előtti napon. Az 57 éves Graziano Muntolival december 24-én hajnalban egyetlen lövéssel végeztek ismeretlen tettesek, mialatt a hajnali misére igyekezett. Orgosolo papját minden bizonnyal fenyegetésül hallgattatta el a maffia, mivel elkötelezett híve volt a bűnözés és erőszak felszámolásának Szardínián. Szószékéről keményen elítélte a bűncselekményeket és a vérbosszú kultúráját. A gyilkosság elkövetőinek cinizmusáról árulkodik az a tény, hogy Muntolit éppen a szeretet ünnepének előnapján, december 24-én gyilkolták meg, nyilvánvaló figyelmeztetésül az erőszakkal szemben elkötelezett minden egyházi személynek. A kelet-szardíniai Orgosolo már régóta a helyi "terrorháromszög" fővárosaként ismert, ahol a fiatalok egy része – a most meggyilkolt pap szavaival – úgy bánik a pisztoly ravaszával, mintha videojátékot nyomogatna. Az erőszak és kegyetlenség mélyen gyökerezik a szardíniai hagyományban, ahol az olaszországi emberrablások többségét is elkövetik. A szicíliai Cataniában szintén maffiabosszú borzolja mostanában a kedélyeket, rémületet és felháborodást okozva a lakosság körében. Válaszul a cataniai rendőrség igyekezetére, mellyel a helyi maffiát próbálja kiszorítani a városi temető irányításából, a bűnözők újabban összecserélgetik a koporsóba helyezett tetemeket a temetési szertartás előtt. A rendőrség gyanúja szerint a bebörtönzött keresztapa, Benedetto "Nitto" Santapaola emberei állnak bosszút ily módon a polgármesteren, aki harcot kezdett a "temetői piacot" uraló maffia ellen. A holttestek csereberéjének fő célja megmutatni, hogy a temető működésképtelen a Santapaola vezette klán gyámkodása nélkül. A temetői bűnözés mértéke egyébként Olaszországban igen magas annak ellenére, hogy a temető bizonyos értelemben szent területnek számít. A maffiózók gyakran rejtegetnek fegyvert, robbanóanyagot sírokban és kriptákban, sőt már az is megtörtént, hogy bűnözői "csúcstalálkozók" résztvevőit tartóztatták le a temetőben. Dél-Olaszországban nem szokatlan, hogy bosszúból ellopnak egy holttestet, vagy szisztematikusan fosztogatják a sírokat. Néhány évvel ezelőtt rendőrök akadályozták meg, hogy tolvajok ellopják a nemrég Floridában meggyilkolt divattervező, Gianni Versace anyjának koporsóját.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!