hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 07. 31. (III/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Törvény elol a törvényhozásba

Az orosz képviseloválasztások elokészületei ismételten bizonyítják a régi politikai aforizmát: Minden változtatásra csak azért van szükség, hogy semmi ne változzék. Már most látszik, hogy alapjában ugyanazok az emberek fognak bekerülni az Állami Dumába, akik az elmúlt tíz évben meglovagolták a demokratizálási hullámot.

Elmaradt kézfogások

"Valóban lesz a magyar külpolitikának szélesebb értelemben vett mediterrán dimenziója" - nyilatkozta a Heteknek Martonyi János külügyminiszter a hét eleji külképviselet-vezetoi értekezletet záró sajtótájékoztatón. Martonyi elorejelzését, miszerint a Földközi-tenger melletti országok szerepe a következo években növekedni fog a magyar külpolitikában, némileg cáfolni látszik a magyar állami és kormányképviselok látványos távolmaradása a jordán és a marokkói király temetésérol.

Az optimizmus próbája

Optimizmus és eufória lengi körül a békefolyamatot az izraeli kormányváltozást követoen. A realizmus minden tiszteletét tagadva a megfigyelok jelentos része gyors elorehaladást remél a békefolyamatban. Mubarak egyiptomi és Arafat palesztin vezeto azonban már hangot adtak csalódásuknak is, sot kairói lapvélemények szerint Barak "semmivel nem jobb Netanjahunál". Arafattal való tanácskozásának eloestéjén Barak a Wye-egyezmény visszavonulási térképét igen problematikusnak találta. "Ez biztonsági szempontból robbanásveszélyes helyzet" - jelentette ki az új miniszterelnök a Munkapárt frakcióülésén. A térképeket a lehetséges visszavonulási helyszínekrol még a Netanjahu-kormány készítette elo, de azok bemutatására az egyezmény megakadása miatt már nem volt ido. Így mire a gyakorlati megvalósításra sor kerülhet, Barak megteheti a szükséges korrekciókat. A knesszet ülésén Barak a korábban emlegetett 15 hónapos határidot már most meghosszabbítaná 24-re, idézve Rabint, aki szerint "nincsenek szent dátumok". "Nem kérünk kitüntetést, ha kilenc hónapon belül befejezzük, és nem leszünk rosszkedvuek, ha csak 24 hónap alatt végezzük el a munkát." Barak azt reméli, hogy néhány héten belül túllépnek a kezdeti tapogatózó fázison, és a békefolyamat minden frontján elkezdodhet az operatív munka.

Vörös csillag vagy horogkereszt

A kínai kormány az 1989-es Tienanmen téri tüntetések óta látott legnagyobb polgári megmozdulások szervezésének vádjával illette azt a Li Hung-cset, akinek Falun Kung elnevezésu mozgalma egyes becslések szerint a világ harminc országában több mint százmillió hívet vonz. A kínai hatóságok csütörtökön - néhány nappal a kultusz betiltását követoen - elrendelték az Amerikában élo Li letartóztatását, mivel keleti vallások elemeit ötvözo mozgalma "káros hatással van a politikai és társadalmi békére". A kínai állami média állítása szerint a kampány során megsemmisítettek több százezer, a mozgalom által kiadott könyvet és népszerusíto anyagot: a vörös csillagokkal díszített úthengerek országszerte végiggördültek a Falun Kung horogkereszt-emblémáját viselo kiadványokon.

Baktériumriadó a Pentagonban

Baktériumokkal támadó terroristáktól tartanak a Pentagon vezetoi, és ezért fokozott óvintézkedéseket kívánnak bevezetni az amerikai Védelmi Minisztériumban. A CNN hírtelevízió tudósítása szerint az amerikai hírszerzéstol kapott információk nyomán az eddig turisták elott is nyitva álló fohadiszállás kapui bezárulhatnak.

Budapesten döntenek Milosevics utódjáról

"A megbeszélések egyik legfontosabb résztvevoje az üres szék lesz" - mondta Sandy Berger amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó annak kapcsán, hogy a kétnapos balkáni konferenciára nem hívták meg Szlobodan Milosevicset. A csúcstalálkozóra, melynek témája a délkelet-európai térség stabilitása és újjáépítése, harminchét ország állam-, illetve kormányfoje érkezett. Az Orbán Viktor kormányfo vezette magyar delegáció figyelmét mindenekelott az amerikai szenátus külügyi bizottsága által elfogadott törvénytervezet kötötte le, mely tartalmazza a vajdasági rendezés kérdését is. Meghívást kapott az értekezletre Dragoszlav Avramovics, a szerb ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A magyar miniszterelnök bejelentette: magyar és uniós támogatással Budapesten fogják tartani a jugoszláv ellenzéki önkormányzatok vezetoinek tanácskozását. Akadnak szkeptikus vélemények is: a romániai Curieul National szerint a segélyekkel a "Nyugat aszpirint kínál a halálos beteg Balkánnak". A jugoszláv tartalékosok zsoldjukat követelve éhségsztrájkolnak Nisben. Belso elégedetlenség size="3">Fotó: MTI

Belföld

Összefogásra készülnek a szakszervezetek

Várhatóan a keddi kormányülés után hozzák nyilvánosságra a jövo évi költségvetés tervezetét, mely szerint eloreláthatólag a 2000. évben nem fog emelkedni a közalkalmazotti bértábla és a köztisztviseloi illetményalap. Az érintett szakszervezeteket összefogásra szólította fel Vadász János, a Közgyujteményi és Közmuvelodési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke: ha a kormány nem hajlandó figyelembe venni fenntartásaikat, utcai demonstrációkkal szereznek érvényt követeléseiteknek. A Népszabadság információi szerint az érdekvédok között születendoben van egy megállapodás, melynek célja a szakszervezeti igények sikerre vitele, érdekegyezteto tárgyalások kikényszerítése, és az érdekvédelmi szervek közötti ellentétek feloldása. A "parakonföderációs" együttmuködést az eddigi sikertelen megmozdulások tették szükségessé. A kormány és a szakszervezetek képviseloi között legutóbb lezajlott tárgyalások eredménytelensége miatt, melyek során az érdekvédok szinte minden kezdeményezését "csípobol visszalotte" a kormány, felvetodött, hogy ha a meghatározó kérdésekben most sem sikerül kompromisszumos megoldást találni, akkor várhatóan akár országos munkabeszüntetésekre is sor kerül, illetve a költségvetési vitát lezáró szavazást utcai demonstrációk elozik majd meg. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Heteknek nyilatkozva elmondta, hogy a munkavállalók alapveto kérdésekben már megállapodtak, így egyetértés van a 4-5 százalékos reálbér-növekedés szükségességérol is, ezen felül pedig, hogy a létminimumon élok életszínvonala nem csökkenhet tovább. Az elnök szerint igaz ugyan, hogy szervezetten kell fellépni, de - mint mondja - elobb mindenkinek a saját portáján kellene rendet raknia, és egyeztetni azokkal a csoportokkal, amelyeket képviselnek. Ha a szakszervezetek ellenlépéseket tudtak volna tenni a kormánnyal szemben, akkor azt már tavaly is megtették volna - vélte Palkovics, majd hozzátette: A munkavállalók meg vannak félemlítve, számukra fontosabb a munkahely, mint a keresetnövekedés. Ha választás elé kerülnének, a munkahelyet fogják választani. Úgy látja: a magyar szakszervezetek eddig nem igazán tudták a munkavállalók érdekeit átfogóan és eredményesen képviselni. Véleménye szerint, ha a kormány most is elutasító lesz, a szakszervezetek még nincsenek felkészülve az egységes fellépésre. A Szakszervezetek Együttmuködési Fóruma (SZEF) szerint a Pénzügyminisztérium tervei nem képezhetik tárgyalás alapját. Egyes értesülések szerint a SZEF levelére reagálva Chikán Attila gazdasági miniszter kész az érdekek ütköztetésére.

Szeptemberre "közellenséggé" válhat

"Kiemelkedo gazdasági szakember, akire az egész országnak szüksége van." "A szocializmus idején volt gazdaságpolitikus, azóta viszont piacgazdaság van, különben sem gondolja komolyan a visszatérést." A különbözo pártok meglehetosen eltéroen értékelik a Németh Miklós hazatérésérol szóló híreket, ugyanakkor egy szélsojobb-, illetve egy szélsobaloldali politikus egyetért abban: az exkormányfo hazatérése mögött amerikai, nyugat-európai érdekek állnak.

Szó sincs arról, hogy kényszerítették volna...

Az MSZP és az SZDSZ képviselői negyedórás tárgyalási szünet után kivonultak Szabó János honvédelmi miniszter meghallgatásáról az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának szerdai rendkívüli ülésén. Juhász Ferenc (MSZP), a testület alelnöke a kivonulást azzal indokolta, hogy kezdeményezésükben együttesen szerepelt Szabó János honvédelmi miniszter és a leköszöno vezérkari fonök, Végh Ferenc meghallgatása, amit a kormánytöbbség tizenegy ellenszavazata meghiúsított. Simicskó István, a testület fideszes alelnöke szerint az MSZP-nek és az SZDSZ-nek politikai botránycsinálás volt a célja ezzel az akciójával. A bizottság a kivonulást követően egyhangúlag alkalmasnak találta Fodor Lajost a vezérkari főnöki poszt betöltésére. Szabó János miniszter Végh távozásával kapcsolatban elmondta: "A vezérezredes rendben, elégedetten, vidáman és barátságosan köszönt le posztjáról, szó sincs arról, hogy kényszerítették volna a lemondásra." Fotó: MTI

Jusztnak adtak igazat

Az ORFK a fovárosi foügyész utasítására megszüntette az államtitoksértés buntette elkövetésének alapos gyanúja miatt a Juszt László ellen indított nyomozást. A foügyész megállapítása szerint Juszt László terhére sem az államtitoksértés buntette, sem a szolgálati titok vétsége nem állapítható meg. Az újságírót azzal gyanúsították, hogy olyan jegyzokönyvre hívta fel olvasói figyelmét, amely államtitoknak minosül. Juszt László pert indít az ORFK ellen. A Kriminális címu televíziós musor volt vezetoje és a szintén megszunt azonos nevu lap foszerkesztoje elmondta, hogy véleménye szerint az ellene indított eljárás alaptalan volt. (MTI)

A magyar sport tiszteletbeli nagykövete

Orbán Viktor miniszterelnök, Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter javaslatára, a magyar sport tiszteletbeli nagykövete címet adományozta szerdán Puskás Ferencnek, a labdarúgó Aranycsapat egykori játékosának a magyar és a nemzetközi sportdiplomáciai kapcsolatok fejlesztéséért size="2">Fotó: V. Sz.

Új alternatíva a Fidesz számára

A székesfehérvári idoközi választáson a tervek szerint két polgári jelölt áll majd egymással szemben. A Magyar Demokrata Fórum (MDF) és a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) közeledésének újabb jelét adja azzal, hogy a két párt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) együtt állított jelöltet, többek között a Fidesz-FKgP közös jelölt ellenében. Köztudott, hogy Összefogás a címe annak a programnak, amely elokészíti a két párt 2002-es közös választási startját. Dávid Ibolya, az MDF elnökasszonya és Pusztai Erzsébet, az MDNP elnökasszonya a közelmúltban több alkalommal is találkoztak, megbeszélték a két párt terveit, és felvázolták jövobeni együttmuködésük kereteit. Raskó György, az MDNP alelnöke lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "rendkívül óvatosak" ami az egyeztetéseket illeti, mert a 96-ban szétvált MDF tagjai között még mindig komoly érzelmi feszültségek vannak, és a pártvezetésnek nagy erofeszítésébe kerül, hogy a tagokat újra közel hozza egymáshoz. Az alelnök elmondta továbbá, hogy a tervek szerint jogi értelemben önálló szervezetek maradnának, de a nyilvános fórumokon mindig együtt lépnének fel, mert fo céljuk egy modern konzervatív, nemzeti értékeket felvállaló, nyugati típusú kereszténydemokrata pártszövetség. Nem titok, hogy vannak nézeteltérések, véleménykülönbségek, ami például a földtörvényt, illetoleg a mezogazdasági területeket érinti, hiszen a néppárt a piacgazdaság szabadabb mozgását, a spekulációs toke kiszurését szeretné. Olyan szabad földforgalmat szeretnének, amely a magyar vállalkozók pozitív diszkriminációját segítené elo. Azt is elmondta, hogy nem lepodik meg a Fidesz magatartásán abban a vonatkozásban, hogy egyelore ezekkel az uniós törekvésekkel az azonosulásnak semmilyen szinten sem mutatja a jelét. A néppárt megérto a Fidesszel szemben, hangsúlyozta Raskó György, mert hosszú távon ez az egyesülés végül is konkurenciát fog jelenteni a Fidesz - MPP számára. Ne felejtsük el - tette hozzá az alelnök -, hogy a polgári pártban a harsány jobboldaltól kezdve a liberálisokon keresztül a népnemzeti mélymagyarokkal bezárólag minden ero megtalálható. Hogy ezek az erok mennyire polarizálódnak majd, milyen mértékben osztják meg a pártot, ez a Fidesz további politikáján múlik. Raskó szerint mára már világossá vált, hogy Orbánék igen rosszul érzik magukat a jelenlegi koalícióban, nehezen turik a kiszámíthatatlan, paternalista-szociális irányba elgyalogolt kisgazdákat. Raskó úgy véli, hogy lassan a Fidesznek is szüksége lesz egy kiszámítható, nyugodt politikai erore, amely a racionalitás talajából egészséges politikai gyümölcsöket terem. Vagyis hosszú távon alternatívát kínálnak a Fidesznek. Semmi kapcsolat sincs a szocialistáknak a Németh Miklós-féle árnyékkormány létrehozására való kísérlete és a jelenlegi kispártok tömörülési szándékai között - állapította meg Kónya Imre, az MDNP egyik meghatározó személyisége. Mint kérdésünkre elmondta: A 2002-es választásokon való együtt indulás lényege nem az összeolvadás lesz, hanem a meglévo erok olyan akciója, amikor is a pártok jogi értelemben vett szervezeti önállósága megmarad, de a hosszú távú egyeztetett, kidolgozott programban egy polgári összefogás lesz a cél. Ezen belül szerepe lesz egy eros kereszténydemokrata jellegu eronek, amely szerinte ma nem látható a politikai palettán. "Mi egy unióban gondolkodunk, amely egy olyan szövetség, ahol egyenrangúak a pártok, és megmutathatják önálló arcukat is - hangsúlyozta, hozzátéve -, Dávid Ibolya ugyanis azon túl, hogy az antalli vonalat viszi tovább és próbálja érvényesíteni a pártján belül, egy olyan karizmatikus személyiség, aki képes a pozitív eroket összefogni, s az összefogás érdekében mozgósítani. Ennek az uniónak nemcsak hogy helye lesz a magyar politikában, hanem fontos feladata is, hiszen mindenképpen le kell gyozni a baloldalt."

Magyar nácik honlapja

"Ajánlom a site-ot Szálasi Ferenc, Adolf Hitler, Ian Stuart, Joe Rowan, Solymosi Eszter, Tóth Péter és mindazon nemzetiszocialista harcosok emlékének, akik elbuktak a mi nagy harcunkban" - áll az "elso magyar náci honlap" bevezeto oldalán, egy horogkereszt társaságában. Az egyik oldal a Savaria Skins - azaz a szombathelyi borfejuek - történetét népszerusíti ezzel a bevezetovel: "Itt az ido, hogy a nemzet, illetve a fehér faj ellenségeinek hazugságaival szembeszálljunk a Világhálón is!" A Szombathelyi Rendor-fokapitányságon lapunktól értesültek az oldal létezésérol, de - mint mondták - nem illetékesek az ügyben.

Menekültek dunakeszin

221 afgán, indiai, pakisztáni, srí lankai és vietnami menekült került rendorkézre 28-án, szerdán egy Dunakeszi melletti majorban, Alagon. Mint az késobb a menekültek beszámolóiból kiderült, a már régóta bedeszkázott ablakokkal álló volt állami gazdasági épület gyujtohelyül szolgált a magyar embercsempészek számára. A menekültek szinte teljes létszámban menekültstátusért folyamodtak a hatóságokhoz, további sorsuk kimenetele jelenleg még bizonytalan size="2"> Fotó: MTI

Összeesküvés Kiskunhalason

Felmentették állásából Kastyják János kiskunhalasi rendorkapitányt, miután tavaly októberi jelentésében egy helyi vállalkozó és a politika zavaros összefonódására hívta fel felettesei figyelmét. Ezt követoen Kastyjákot három hónapra Kecskemétre vezényelték, majd visszatérése után nem sokkal felmentették állásából. Mindeközben a sajtóhoz is eljutott jelentés azt állítja, hogy a Fidesz választási kampányát negyvenmillió forinttal támogatta Sepsi László, a hírbe hozott vállalkozó. Zuschlag János kiskunhalasi szocialista képviselo szerint az egész ügy nem más, mint személyes leszámolás némi politikai segédlettel. Lapunk információi szerint komoly háttértárgyalások zajlanak a Kastyják-ügyben, hogy a botrányt csillapítsák.

Hit és értékek

A császár nevében

A Római Birodalom tartományait különbözo rendu és rangú helytartók igazgatták. Ezek a császár és a szenátus felhatalmazására teljhatalommal bírtak, amit többnyire az alájuk rendelt provincia könyörtelen kiszipolyozására használtak. Egyes tartományok békés, nyugodt életet kínáltak az oda érkezo hivatalnokoknak, másoknak még a nevétol is borzadtak a római elokeloségek. Júdea kétségtelenül az utóbbi kategóriába tartozott. A kereszténység történetének legnagyobb igehirdetoje, Pál apostol missziós útjai során négy ízben állt római helytartók elott. Legalábbis ennyirol tesz említést Lukács az Apostolok cselekedeteiben. A "pogányok apostolának" és a római világrend képviseloinek e találkozásai ma sem nélkülözik a tanulságokat, amellett az Újszövetség történeti hitelességének fontos bizonyítékaiul is szolgálnak.

HÁTTÉR

A hit és a gyülekezet

Személyemmel és a Hit Gyülekezetével szemben manapság gyakran elhangzik a vád, hogy közösségi életünk során megsértjük az emberi jogokat. Kritikusaink "emberi jogi sérelemként" értelmezik a közösségben eloforduló karizmatikus megnyilvánulásokat, a személyes önrendelkezés önkéntes korlátozását, valamint a gyülekezet vezetési stílusát és más jelenségeket is.

"Hadjárat" New Yorkban

Rodney Howard-Browne Fotó: Somorjai László

Hullámvölgyben az index

A külföldi értékpapírpiacokon folytatódott az árak jelentos lemorzsolódása. Amerikában az újabb kamatemelési félelmek, valamint a csütörtökön közzétett, a várakozásoknál jelentosen alacsonyabb második negyedéves GDP-adat, Frankfurtban a gyenge inflációs számok és vállalati eredmények taszították mélybe a részvényárfolyamokat. A BUX-index - elsosorban a TVK részvényei körül tapasztalható felvásárlási láznak köszönhetoen - a hét nagy részében ellenállt a nemzetközi trendnek, csütörtöki 7141 pontos záróértéke mindössze 0,87 százalékos csökkenést jelent heti szinten, ami a nemzetközi mezonyt tekintve szép teljesítménynek mondható. A kisebb papírok közül jelentos emelkedést könyvelhettek el a Globus és a Brau részvények tulajdonosai a kedvezo elso féléves eredmények miatt, és folytatódott a Zwack részvények emelkedése is. A blue chipek közül messze a legnagyobb érdeklodés mutatkozott a TVK papírjai iránt, a piaci pletykák szerint a vállalat felvásárlás célpontja lehet. Kimagasló forgalom mellett árfolyama 7 százalékot emelkedett. A nagy részvények közül a Mol ára változatlan maradt, a Matáv közel másfél százalékot emelkedett, míg az OTP 1,9, a Richter pedig 3,3 százalékot veszített értékébol a héten. Az állampapírpiacot a csütörtöki 10 éves államkötvény-aukció bolygatta meg, melyen az árvízkárra kidolgozott konstrukció keretében a biztosítók is beadták jegyzéseiket az állam által meghatározott hozamszinten. A piaci szereplok nem örültek ennek a verziónak, mivel ez a konstrukció piacidegen, és piaczavaró hatása van. A devizapiacon folytatódott a dollár gyengülése, az euró ennek következtében két hónapja nem látott magasságig, 1,07 fölé tudott erosödni.

Konferencia az európai Balkánért

A tartós béke érdekében átfogó koncepciót kell kialakítani a demokratikus kormányzásról, a gazdasági növekedésrol és a biztonsági együttmuködésrol - hangoztatta Martti Ahtisaari, az Európai Unió soros elnöki tisztét betölto finn államfo a Balkán rendezésére szolgáló konferenciát megnyitó beszédében. A világ vezetoi a nagyívu konferencia szervezésekor "elfelejtkeztek" Szerbiáról, ugyanis egyedül a Szlobodan Milosevics vezette állam képviseloit nem hívták meg. Sandy Berger, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója ezt az összejövetel legfontosabb elemének nevezte, ami véleménye szerint azt is jelenti, hogy nem lesz részese az újjáépítésnek, azaz lemarad a gazdasági növekedés és a jobb életkörülmények lehetoségeirol. Berger valószínusíti, hogy emiatt erosödik a belso ellenállás Miloseviccsel szemben. "Mi támogatni fogjuk azokat, akik a demokratikus rendszerért küzdenek Szerbiában" - szögezte le. A belgrádi kormánypártok éles bírálattal illették Jugoszlávia mellozését, független közgazdászok viszont Szerbia elszigetelodésének veszélyére figyelmeztetnek. Ivica Dacsics, a Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szóvivoje egyenesen "Délkelet-Európa, illetve Jugoszlávia szétverését szolgáló paktumnak" nevezte a stabilitási szerzodést. Mint mondta: országa nélkül nem létezik egységes Délkelet-Európa, és cáfolta, hogy Jugoszlávia összeomlana a nemzetközi pénzügyi támogatás nélkül. Pedig a gazdasági élet továbbra is kaotikus képet mutat a szétrombolt Koszovóban. Úgy tunik, hogy senkinek nem sietos a dolog, pedig nem üzemel a posta, nincs telefon, nincsenek újságok, de még nyitva tartó bankok sem. Rosszabb a helyzet, mint a második világháború utáni Európában, akkor ugyanis a harcok leállta után körülbelül két hét múlva Európa nagy részén már elkezdodött a gazdaság talpra állítása. A térség lakossága nagyon szkeptikusan fogadta a konferencia hírét, nem hisznek abban, hogy a Balkán problémája csupán kívülrol kezelheto lenne. Duska Juridics, egy független boszniai televízió munkatársa szerint: "Illúzió azt gondolni, hogy a tanácskozások megoldást hoznak. Valóban segítségre van szükségünk, de a legtöbbet nekünk, itt éloknek kell tennünk." A tekintélyes Wirtschaftswoche címu német gazdasági magazinnak nyilatkozó Nuri Bashota albán közgazdász szerint a mezogazdaság sem állítható helyre egykönnyen, mivel az állatok zöme elpusztult vagy elhajtották, a traktorok és az ekék 80 százaléka hiányzik. Az élelmiszerek beszerzése gyakorlatilag nyersanyagok és elektromos áram ellenében történik. A villamos eromu az egyetlen gazdasági létesítmény, ami muködik, ez is csak azért, mivel a KFOR számára nélkülözhetetlen, így az eromu felügyeletét a brit hadsereg végzi. Egyébként június eleje óta mintegy 730 ezer menekült tért vissza Koszovóba, és most igen gyorsan kell gondoskodni számukra ivóvízrol, táplálékról, az alapveto infrastruktúráról, egészségügyi ellátásról és nem utolsósorban szállásról. Az Európai Bizottság adatai szerint a tartományban 120 ezer lakás vált teljesen vagy részben lakhatatlanná, és helyreállításuk mintegy 1,1 milliárd euróba kerül majd. A japánok lekörözték az európaiakat: egy hétezer fo befogadására alkalmas, futheto sátortábort rendeztek be, ami segíthet a hideg télben, de a térség gondjai igazából megoldatlanok maradnak. A Balkán nagy kérdése az, hogy az etnikai gyulölettel átitatott régió számára a külso anyagi segítség elegendo-e az élet normalizálásához.

Újabb hitelcsomag Oroszországnak

Szergej Sztyepasin orosz miniszterelnök és Al Gore amerikai alelnök. A Valutaalap többhónapos huzavona után jóváhagyta az Oroszországnak összeállított új, 4,5 milliárd dolláros hitelcsomagot. Az orosz kormány biztosította az IMF-et arról, hogy végrehajtja a megígért reformlépéseket, s arról is, hogy az orosz központi bank által 1996-ban adott, a devizakészletekkel kapcsolatos félretájékoztatás nem fog megismétlodni - akkor ugyanis a valósnál egészségesebb képet festettek az IMF-nek az orosz központi devizakészletek mértékérol. A Valutaalap az orosz gazdaság helyzetérol szólva ugyanakkor derulátásának adott hangot, úgy ítélte, hogy a gazdaság a vártnál valamelyest jobban teljesít az idén, "tulajdonképpen úgy tunik, mintha növekedne." Fotó: MTI

Evangéliumi gazdaságtan

Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy a századfordulón a Harvard Egyetem közgazdaságtani tankönyvei bibliai idézetek sokaságát tartalmazták. A CNN hírmédium gazdasági munkatársai által e témában nemrégiben készített összeállítás szerint a modern amerikai evangéliumi gazdasági tanácsadó szervezetek is azt hangsúlyozzák, hogy semmi újat nem mondanak. Jóllehet mára elmaradtak a tankönyvekbol az eredeti forrásra való hivatkozások, azok az alapelvek, amelyek az észak-amerikai gazdaság fejlodését generációkon át meghatározták, a Könyvek Könyvébol származnak.

Balatoni nyár

Néhány hetes késéssel ugyan, de úgy tunik: lassan beindul a balatoni szezon, amelynek csúcspontja augusztus 11-én lesz. A napfogyatkozás idopontjára szinte már az öszszes balatoni szálloda és panzió megtelt. Keszthelyre például japán csoportok jelezték érkezésüket.

Korszakváltás az energetikában

A kormány rég várt és már elore sokat támadott új energetikai stratégiájának bejelentése sokakat meglepett. A meglepetés azonban ezúttal kellemes, hiszen a felvázolt gazdaságtörténeti jelentoségu koncepció a piaci verseny bevezetését tuzi ki célul a gáz- és villamosenergia-szolgáltatásban. A piaci alapú energia pedig nagyobb hatékonyságot, alacsonyabb árakat, jobb szolgáltatást, elégedettebb fogyasztókat és nem utolsósorban az egész gazdaság versenyképességének javulását jelenti.

Kiigazítás jövőre

Kevéssé valószínu, hogy még az idén sor kerül az egyensúly javítását szolgáló kiigazító intézkedésekre, ezek teljes mértékben 2000-re maradnak - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. és az ABN Amro Bank közös prognózisában. A gazdaság ez évi fejlodése a korábbi elorejelzéseknek megfeleloen alakul: a növekedés lassul, a lakosság jövedelmének reálértéke a tavalyihoz hasonló ütemben emelkedik, az államháztartás és a fizetési mérleg hiánya no, az infláció egyszámjegyu marad, a munkanélküliség némileg csökken. A külpiaci körülmények kedvezotlenek, javulás talán az év vége felé, de inkább jövore várható. (Hetek)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!