hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 05. 10. (VI/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ismét eljátszották a békét?

A terrorizmus elleni Védőpajzs hadművelet megkezdése óta a legsúlyosabb támadás történt a héten Izraelben, amikor egy gázai származású palesztin merénylő felrobbantotta a Tel Aviv közelében fekvő modern ipari város, Rison le-Cion egyik népszerű szórakozóhelyét, a Snooker Biliárdszalont. A terrortámadásnak tizenöt halálos és ötvenöt sebesült áldozata volt, zömében olyan fiatalok, akik sem vallási, sem politikai nézeteik szerint nem tartoznak a palesztinok szemében fő ellenfélnek számító Saron-kormány hátországához. 

Az elnöknek fontosabb programja volt

Keser? kritikával illették Olusegun Obasanjo nigériai elnököt a szombaton Kanóban lezuhant utasszállító repülőgép áldozatainak hozzártartozói, amiért Obasanjo vigasztalás helyett egyéb elfoglaltságokra hivatkozva rövidre zárta kanói látogatását. Kanóban száznegyvennyolc ember vesztette életét szombaton, amikor egy utasszállító repülőgép lakóházakra zuhant.

Aláásott emlékmű

A Vörös Hadsereg katonáinak emelt Szabadság téri emlékm? az utolsó ilyen köztéri mementó a magyar fővárosban. A második világháború befejezése és a fasizmus feletti győzelem után ezekből jóval több volt, egy részük az 1956-os események során tűnt el. Némelyiküket ma a XXII. kerületi szoborparkban láthatjuk viszont.

A holland Le Pen halála

Wim Kok holland miniszterelnök a demokrácia erejének nevezte, hogy a Pim Fortuyn szélsőjobboldali politikus meggyilkolása okozta sokk ellenére megtartják a május 15-re tervezett választási fordulót. Pim Fortuynt hétfőn egy fegyveres férfi lőtte agyon a hilversumi rádió épülete előtt, s miután hat lövést leadott, beszállt egy másik férfi vezette autóba és elhajtottak a helyszínről. A rendőrség még aznap este letartóztatott egy 33 éves holland férfit, a hírek szerint állatvédelmi aktivistát, akit a gyilkosság elkövetésével vádolnak. 

Új iszony a történelemhez

Egyre élesednek a belpolitikai viták Ausztriában, amióta április 13-án több mint száz neonáci vonult végig üvöltözve a bécsi belvároson. Az a tény, hogy ez megtörténhetett, világosan rámutat: Ausztria hazugságra épít, amikor azt állítja, hogy a világháborúban csak a nácik első áldozata volt. 

Indiánok Izraelért

Gyönyörű, kora tavaszi napsütésre virradt New York vasárnap. Ilyenkor általában sok ember megy ki sétálni, napozni, vagy egyszerűen csak kiülni a parkba és élvezni a kikelet szépségeit. Az elmúlt vasárnap azonban úgy festett a város, mint a felbolygatott méhkas. 

Belföld

Tatarozási kísérlet

Mádl Ferenc köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén Medgyessy Pétert kéri fel kormányalakításra – jelentették be hétfőn. A parlamenti pártok ennek tükrében – szintén ezen a napon – megkezdték a tárgyalásokat az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítéséről, valamint a parlamenti tisztségek, bizottsági helyek felosztásáról. Az MSZP és az SZDSZ koalíciós tárgyalásaikat felgyorsítva május végére, június legelejére tervezik az új kormány hivatalba lépését. A gyorsabb tárgyalásokat indokolttá teszik a még hivatalban levő Orbán-kabinet olyan döntései, mint például az állami földtulajdon eladása. A jelenlegi kabinet még a keddi kormányülésen is ugyancsak kampányíz? döntéseket hozott, például a családi pótlék és a tizenharmadik havi nyugdíj ügyében. 

Bartók variációk egy témára

Trójai faló lehet a Medgyessy vezette kabinetben Bartók Tivadar, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, aki sajtóinformációk szerint az egyházügyi államtitkárság egyik várományosa. Egykori mentora, Giczy György nemes egyszerűséggel karrieristának nevezi, miközben az érintett – bevallása szerint – erős jobbközép centrumot szeretne építeni pozíciójából. A Kőműves Kelemen várához hasonló koalíciós egyezkedés követhetetlen kavalkádjában azonban Bartók csak a sok esélyes egyike, és minden bizonnyal nem az utolsó.

Szomszédok

Konyhakés, méreg, kapavas, esetleg robbantás – csak néhány eszköz azok közül, amellyel jobb belátásra lehet bírni a rakoncátlankodó szomszédokat. Természetesen a békésebb természet? lakóknak melegen ajánlható a polgári peres eljárás is, de hozzá kell tenni: ez a módszer hosszú és költséges. Elképzelhető, hogy az a budapesti idős úr is így gondolta, akinek a lakásában múlt héten egy gázpalack robbant fel. A szomszédok szerint a súlyos betegségben szenvedő szomszéd szándékosan idézte elő a detonációt, hiszen már többször fenyegetőzött ezzel. Szakértők jelenleg még vizsgálják az esetet, ám ha a szándékosság be is bizonyosodik, már nem lesz kit elítélni: az idős úr néhány nappal az eset után belehalt sérüléseibe. Becslések szerint Magyarországon évente több ezren kerülnek kisebb-nagyobb összeütközésbe szomszédaikkal.

Hit és értékek

Történelmi lecke fiúknak

"Föl, gyermekek, tanulásra…" (Ady Endre) "A történelem legfőbb tanulsága, hogy a népek és kormányok soha semmit nem tanultak belőle" – írta százötven évvel ezelőtt Hegel. Nem volt igaza, hiszen éppen az ő szellemi öröksége példázza, mekkora hatást gyakorolhat a történetírás az utókorra. Többek közt a hegeli történetfilozófiának köszönhetjük a történelem raszszista-nacionalista interpretációját, amely a napóleoni háborúk és a hitleri birodalom összeomlása közötti időben szinte egyeduralkodóvá vált Nyugat-Európában, s ami nélkül a nácizmus létre sem jöhetett volna. 

HÁTTÉR

Vár egy jobb világ?

Kirajzolódni látszik mind bal-, mind jobboldalon, hogy a pártok vezetői milyen módon képzelik el a jövőt. A leendő kormánykoalíció pragmatikus, feladatmegoldó, az Orbán-kormányhoz képest radikálisan ideológiamentes szerepre és működésre készül, míg a leköszönő miniszterelnök új politikai mozgalommal igyekszik "ugrásra kész" – esetleges időközi választásokra nyerő – állapotban tartani bázisát. Az MSZP–SZDSZ tervezett koalíciónak tehát úgy kell a parlamenti gyakorlatban rendkívül csekélynek nevezhető, tízfős többségével kormányoznia, hogy mindvégig tisztában kell lennie azzal, hogy Orbán Viktor és "baráti csapatai" ott lopóznak a kertek alatt. A leköszönő miniszterelnök ugyanis számol azzal, hogy – mint várbeli beszédében példálózva megemlítette – az ország új szerelők által "megbütykölt" kocsija "egy rosszkedv? napon" felmondja a szolgálatot. Akkor pedig – üzente híveinek Orbán – "mozdulnunk kell". A Fidesz, úgy tűnik, nem nagyon bánja, hogy a bíróság lesöpörte az asztalról a választási eredményeket megkérdőjelező beadványokat (a demokratikus intézmények ellen a kétely magvait így is sikerült elültetni). A választási kifogások ugyanis a Fidesz számára legoptimistább esetben is csupán a kiegyenlítéshez, esetleg néhány mandátumos előnyhöz vezettek volna. 

Pitbull-modell pórázon

A kereszténység alapítója a hatalomhoz való abnormális viszonytól óvta a tanítványait, amikor felhívta a figyelmüket arra, hogy a "pogány" fejedelmek uralkodnak a népen (az eredeti bibliai szöveg szerint zsarnokoskodnak, hatalmukkal visszaélnek). Ezért arra intette őket, hogy "ne így legyen közöttetek, hanem aki közöttetek nagy akar lenni, legyen a ti szolgátok". Ennek a kijelentésnek fontos szerepe lett a "szolgáló állam" elméletének kialakulásában. 

Felzárkózni az uniós bérekhez

Kiss Péter, az MSZP régi-új munkaügyi minisztere bizakodó a bérek emelkedését illetően. Megvalósíthatónak tartja, hogy a következő négy évben elkezdődjön az uniós szint megközelítése, s így 25 százalékkal növekedjenek a reálbérek. Kiss szerint az előző négy évben sok lehetőséget elveszített a leköszönő kormány, a polgárok többsége nem közeledett, hanem távolodott az EU bérszínvonalától.

A horvátok nem szeretik Bokrost

"Bokros tervei ellen lázadnak a horvát szakszervezetek" – tudósít a Magyar Távirati Iroda. Bokros Lajost – aki a lengyel kormány szakértője, egyben a horvát Ivica Racan miniszterelnök tanácsadója – komoly támadások érik új bejelentése miatt. Bokros egyik sajtónyilatkozatában a munkaerőpiac rugalmasságának megőrzése érdekében a foglalkoztatottak jogainak módosítását helyezte kilátásba. Boris Kunst, a horvát munkásszakszervezet elnöke követelte a kormánytól és a pártoktól, hogy szálljanak szembe Bokrosnak azzal a nézetével, hogy a foglalkoztatottság növelése érdekében csökkenteni kell a munkások jogait. 

Továbbra is pang az ingatlanpiac

Aki ingatlant akar venni, most tegye! Túlkínálat, ebből fakadóan stagnáló árak jellemzik mind a lakóingatlan-, mind az iroda-, mind a raktárépület piacot – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. (GKI) legfrissebb felméréséből. A lakáshitelek használt lakásokra való kiterjesztése eddig csekély mértékben élénkítette a piacot, az igazi hatása a szakemberek szerint várhatóan csak az év végén vagy jövőre érezteti hatását. A Heteknek nyilatkozó szakemberek az idén nem várnak fellendülést a lakáspiacon, sőt várhatóan a használt lakások ára jóval az infláció alatt marad. 

Kétéves csúcson a budapesti index

Negatív hangulat uralkodott a vezető külföldi tőkepiacokon. Amerikában a Dow Jones mérsékeltebb esése mellett a technológiai papírok nagyot zuhantak, a Nasdaq közel 7 százalékot vesztett értékéből. Európában London viszonylag jól tartotta magát nem egészen egy százaléknyi gyengülésével a német és a francia piacok 3,5 százalék körüli vesztesége mellett. 

Légből kapott üzenetek

A Nyílt Társadalom archívuma a két választási forduló között, felismerve a történelmi lehetőséget, felhívást tett közzé. Gyűjteni kezdték az elektronikus politikai üzeneteket, és két hét alatt nagyjából kétezer e-mail és vagy háromszáz SMS-üzenet futott be hozzájuk. Sükösd Miklós politológus szerint a pártok eredetileg nem számoltak ezzel a lehetőséggel, a kampányszakértők pedig egyenesen megijedtek a szavazók önálló életre kelt kezdeményezésétől. A mobilszolgáltatók viszont felhőtlenül örültek a szokásosnál mintegy 20-25 százalékkal megnövekedett forgalomnak.

Mi a helyzet?

Tamás Gáspár Miklós nemrégiben, még a választások idején karcsú könyvecskében elemezte a helyzetet. Az Élet és Irodalom kiadásában megjelent kis könyvnek a címe is ez: A helyzet. A szerző négy mondatban így mutatja be művét: Ez a könyv elméleti-politikai-költői-szatirikus röpirat. Tárgya: Magyarország sodródása a háborgó világban. Stílusa: elemző. Hangulata: a honfibú.

Dagad a tagadás

Ahhoz, hogy lényegi változások történjenek, az iszlám világnak egyetlen generáció alatt három kultúrtörténeti korszakot kellene átugrania: a reneszánszot, a reformációt és a felvilágosodást – állapítja meg a jeruzsálemi Héber Egyetem történész profeszszora, Robert Wistrich. Tanulmányában a professzor kitér az iszlám fundamentalizmus veszélyére Izraelt, a zsidókat és a Nyugatot illetően, és megállapítja: nem lehetetlen, hogy az iszlám világ ilyen gyors ütem? változáson menjen át. Wistrich professzor, a modern antiszemitizmus egyik vezető kutatója tanulmányát az izraeli Haarec cím? napilap ismertette.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!