hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi a helyzet?

2002. 05. 12.
Tamás Gáspár Miklós nemrégiben, még a választások idején karcsú könyvecskében elemezte a helyzetet. Az Élet és Irodalom kiadásában megjelent kis könyvnek a címe is ez: A helyzet. A szerző négy mondatban így mutatja be művét: Ez a könyv elméleti-politikai-költői-szatirikus röpirat. Tárgya: Magyarország sodródása a háborgó világban. Stílusa: elemző. Hangulata: a honfibú.

A sok utat bejárt, kipróbált TGM mostanság a radikális baloldalon talált kiutat, ebből a perspektívából elemzi hát a helyzetet, féltucatnyi egybeszerkesztett esszéjében. Vannak, akik bizalmatlansággal tekintenek TGM szemléletváltásaira – vagy inkább pontosítására –, másoknak viszont a gyakran haszonelv? alapon szerveződő, vulgarizált eszmeiség? politikai szekértáborokra osztott kis hazánkban épp ezzel válik hitelessé. Hiszen az utóbbi tíz-egynéhány év alatt mintha felgyorsított történelmet éltünk volna. A normálisnál gyorsabban koptak az eszmék, változott a politikai viszonyrendszer. Ami tegnap igaz volt, követendő, elérendő cél, annak mára – talán mert közelebbről szemlélhető – inkább az árnyoldalai látszanak.

TGM sajátos, néha nehezen követhető elmélkedéseiben, amit számtalan hivatkozással, utalással tesz látszólag pontosabbá, ám inkább – Brechtként elidegenítve olvasóját – nehezebbé, megkísérli felvázolni a mai, azaz a kormányváltás előtti politikai paletta kritikáját. 

A "nemzeti oldalról" megjegyzi, hogy a "szalonirredenta locsi-fecsi, az alkotmányellenesen a zászlóra varratott királyi címer, a hagyományt nem ismerők bakizó magyarkodása csak szmog, ami mögött a legnemzetállamellenesebb, legkozmopolitább, legkarvalytőkésebb hiperglobalizmus húzódik meg". Orbán Viktort ugyanis az Európai Uniónak kellett figyelmeztetnie, hogy túlságosan globalista! Miközben Orbán a hazai vállalkozások támogatásáról szónokolt, hazánkban az export felét vámszabad területen állítják elő, a globális tőke pedig adómentesen és hitelkedvezményekkel terjeszkedik. Orbán szerinte egyszerűen képmutató hatalmi megszállott, "szétzúzza a rendezett államéletet, párhuzamos, informális hatalmi struktúrákat hoz létre, (…) magához vonja a kormánytól elvileg független hatalmi ágak személyzeti politikáját; személyesen osztogatja a díjakat és kitüntetéseket".

Persze a baloldal is megkapja a magáét. "Baloldalról ne beszéljünk, Magyarországon nincs szervezett politikai baloldal." Tamás Gáspár Miklós szerint az MSZP és az SZDSZ mindössze az illemszabályok szabatosabb betartásával csinál polgári politikát. Nem kísérlik meg a strukturális egyenlőtlenségek csökkentését, nem teszik világossá, mi az, amiben a Horn–Kuncze kormány hibáit korrigálni szeretnék. 

Mindenesetre TGM szerint "ez a közepesnek ígérkező balközép koalíciós kormány szusszanásnyi időt ad a népnek, hogy meggondolja, mihez kezdjen magával és a hazájával. Talán. Nem biztos. De ha a jobboldal most megint hatalomra jut, nem megy el többé. Önként biztos nem."

TGM újra letette névjegyét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!