hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A holland Le Pen halála

2002. 05. 12.
Wim Kok holland miniszterelnök a demokrácia erejének nevezte, hogy a Pim Fortuyn szélsőjobboldali politikus meggyilkolása okozta sokk ellenére megtartják a május 15-re tervezett választási fordulót. Pim Fortuynt hétfőn egy fegyveres férfi lőtte agyon a hilversumi rádió épülete előtt, s miután hat lövést leadott, beszállt egy másik férfi vezette autóba és elhajtottak a helyszínről. A rendőrség még aznap este letartóztatott egy 33 éves holland férfit, a hírek szerint állatvédelmi aktivistát, akit a gyilkosság elkövetésével vádolnak. 



Pim Fortuyn meggyilkolásának helye. Döbbenet Fotó: Reuters

A márciusban rendezett helyhatósági választásokon 34 százalékot szerzett Rotterdamban a gazdag, excentrikus szociológus professzor, az Élhető Hollandia nevet viselő szélsőjobboldali mozgalom vezetője. A kopaszra borotvált Fortuyn imádta a hiperelegáns öltönyöket, az ölebeket, az ex-

kluzív villákat, és nyíltan vállalta homoszexualitását. Rendszerint a saját sofőrje vezette Daimlerjén járt, Rotterdam belvárosában élt márványpadlós villájában, és országszerte híre ment a Hollandiában megszokott jómódnál is magasabb életszínvonalának, mesés gazdagságának. 

Azonban nem életmódja vagy szexuális orientáltsága okozott meglepetést a liberális hollandok számára, hanem politikai nézetei és az általa vezetett mozgalom. Az 54 éves, konzervatív katolikus családból származó politikus radikálisan csökkenteni akarta a holland bevándorlási kvótát (évi 40 ezerről 10 ezerre), és vissza akarta állítani a határok lezárását. Az iszlámot "elmaradott" vallásnak tartotta, és a faji megkülönböztetés le-galizálását sürgette. Felmérések szerint mozgalmának támogatói főleg a fiatalok közül kerülnek ki. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a 18 és 30 év közötti fiataloknak közel 50 százaléka a muzulmánok bevándorlásának azonnali leállítását szeretné. 

"Fortuyn arrogáns volt, de a bevándorlók elleni kirohanásai ellenére sikerült elkerülnie a fajgyűlölő jelzőt" – írja róla egy liberális belga lap. A nyugati sajtó értesülése szerint Fortuyn azért gyűlölte a muzulmánokat, mert azok elítélik a homoszexualitást, s gyűlölete különösen azóta hágott tetőfokára, amióta a rotterdami mecset imámja disznóhoz hasonlította őt. "Hollandia Le Penjének" halálát a fejébe és mellkasába fúródott golyók okozták. 

Még hétfő este mintegy háromszáz ember gyűlt össze a hágai parlament épülete előtt, hogy kifejezzék a Fortuyn-gyilkosság elleni tiltakozásukat. A tüntetők felszedték a kordonokat, és üvegekkel és kövekkel együtt a rendőrség emberei közé dobálták azokat. A demonstráció további eldurvulását csak a készenléti rendőrség alakulatai tudták megfékezni. 

Néhány héttel ezelőtt pedig ellenzői "támadták meg" a holland szélsőjobb vezért: két, emberi vizelettel szennyezett tortát dobtak az arcába. Múlt heti nyilatkozatában Fortuyn azt mondta, fél attól, hogy valaki esetleg rátámad, mert rengeteg fenyegető telefonhívást és mocskolódó e-mailt kapott. 

A holland közvélemény-kutatások azt jelezték, hogy a választásokon Fortuyn pártja a parlament alsó házának 150 helyéből akár 20 mandátumot is megszerezhet, ez országos szinten 14-16 százalékos támogatottságnak felel meg. Egy antwerpeni politikai szakértő is megerősíti mindezt: Fortuyn listája a jövő heti választásokon legalább 15 százalékra számíthatott, s ezzel a kormányalakításnál megkerülhetetlennek tűnt. Maga Fortuyn pedig miniszterelnöki ambíciókat dédelgetett, bár ezt most még talán nem érte volna el. A szakértő szerint a jobboldali pártok népszerűségét növelte, hogy "az utóbbi hetekben e pártok is felvetették a közbiztonság hiánya és a bevándorlások összefüggésének kérdését. Pedig ezek eddig csak a populisták témái voltak." 

Egy olasz lap vélekedése szerint talán nincsen kézzelfogható összefüggés aközött, hogy "miközben Franciaország megmenekül a szélsőjobboldaliság rémálmától, Hilversumban, Hollandia egyik városában egy merénylő megöli Pim Fortuynt... De Európa levegőjében benne vannak az ilyen leszámolások. Az olyan semmiből előkerült emberek és kalandorok, mint amilyen Le Pen és Pim Fortuyn, előre láthatóan szerencsétlenül végzik."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!