hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új iszony a történelemhez

2002. 05. 12.
Egyre élesednek a belpolitikai viták Ausztriában, amióta április 13-án több mint száz neonáci vonult végig üvöltözve a bécsi belvároson. Az a tény, hogy ez megtörténhetett, világosan rámutat: Ausztria hazugságra épít, amikor azt állítja, hogy a világháborúban csak a nácik első áldozata volt. Náciellenes tüntetők Bécsben. Győzelem napja Fotó: Reuters

Az április 13-ai tüntetés, amelyet "A Wehrmacht háborús bűnei" cím? kiállítás elleni tiltakozásul rendeztek, nem elégítette ki a szélsőjobb provokáció iránti vágyát. Május 8-ra két újabb tüntetést hirdettek meg, melyek egyike gyászmenet a Heldenplatzra, a bécsi "Hősök terére", az elvesztett háború katonáira emlékezve. A gyászmenet aktualitását az adja, hogy 1945. május 8-án adta meg magát az utolsó német katona. 

A szélsőjobb által kezdeményezett másik esemény egy egyetemi vita lett volna "Öngyűlölet helyett önbecsülés – új viszony a modern történelemhez" címmel. A vitán részt vett volna több szélsőjobboldali, nacionalista politikus, az osztrák diákok demokratikus képviselete azonban tiltakozott a vita megrendezése ellen, ezért a rektor megtiltotta annak megtartását az egyetem épületében.

Ausztriában az elmúlt években jelentős mértékben megváltozott a közvélemény a háborúval kapcsolatban: míg 1991-ben a megkérdezettek 48 százaléka vélte úgy, hogy 1945-ben Ausztriát győzték le, és 43 százalék szerint Ausztria felszabadult, négy évvel később, 1995-ben már 43 százalék szerint vesztette el Ausztria a háborút, és 49 százalék mondta, hogy felszabadulásnak tartja a Wehrmacht kapitulációját. A két adatot összevetve egy generációváltás jeleit figyelhetjük meg: az egyetemisták számára egyre kevésbé vonzóak a náci nosztalgiára építő "legényegyletek."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!