hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Indiánok Izraelért
New York, a színes forgatag városa

2002. 05. 12.
Gyönyörű, kora tavaszi napsütésre virradt New York vasárnap. Ilyenkor általában sok ember megy ki sétálni, napozni, vagy egyszerűen csak kiülni a parkba és élvezni a kikelet szépségeit. Az elmúlt vasárnap azonban úgy festett a város, mint a felbolygatott méhkas. 



Izraeli és palesztin támogatók New Yorkban Fotó: Reuters

Zenekaroktól, mambódoboktól, felvonulók zajától voltak hangosak az utcák. Ritkán látott embertömeg hömpölygött több helyen is, különböző okokból. Aki megállt az 59. utca és az Ötödik sugárút kereszteződésénél a Plaza Szálló körül – amely számunkra arról híres, hogy Molnár Ferenc 1939-től 1952-ben bekövetkezett haláláig ott élt és dolgozott –, az, ha egyik oldalra nézett, akkor több százezres tömeget láthatott csillagsávos amerikai és Dávid-csillagos izraeli zászlók alatt vonulni a zsidó állam fennállásának 54. évét ünnepelve. A másik irányba nézve a Hatodik sugárúton a kubai napot ünneplők színes tömegét vehette szemügyre. Kissé távolabb, a Harlemben és Queensben pedig a mexikóiak gyűltek össze, hogy utcai fesztiválok keretében megüljék "El Cinco de Mayo" nev? nemzeti ünnepüket annak emlékére, hogy országuk 1862. május 5-én a pueblai csatában győzelmet aratott a franciák felett. Mindennek betetőzése pedig a New York-i kerékpáros nap résztvevői voltak, akik vagy 30 ezren karikáztak végig a város öt negyedének utcáin, hogy végül a Central Parkban gyűljenek össze.

Ezeknél a felvonulásoknál ékesebb példát talán felhozni sem lehetne az Egyesült Államok Alkotmánya által biztosított szólás- és véleménynyilvánítási szabadság gyakorlatára. Legjobb szemléltetőként talán az "Izrael előtt tisztelgő felvonulás" szolgál. Judy Kaufthal, a szervezőbizottság elnöke kifejtette: "Rengeteg barátunk jött öszsze az idén." Majd elmondta, hogy ez évben az említett névhez hozzáadták az "Izrael iránti együttérzés napja" titulust. A felvonulás útvonala az 56-os utcától a 79-esig terjedt az Ötödik sugárúton. Az 58-as és 60-as utcák között furcsa csoportot láthatott a szemlélő. A kis gyülekezet Izrael-ellenes ortodox rabbikból állt, akik palesztin zászlókba csavarták magukat. Más zsidó tüntetők az izraeli megszállást elítélő jelszavakat kiáltoztak, és kézzel írott jelszóval hirdették: "Zsidók az izraeli megszállás és a palesztin bombázások ellen!" Egy nő "Szeretem Arafatot!" feliratú táblát hordozott, egy másikén pedig az volt látható, hogy "Saron = Hitler". A dolog érdekességeként fel kell hozni, hogy semmi néven nevezhető rendbontás nem történt. Voltak persze szócsaták, szatirikus megjegyzések és gúnyolódások. A pro-arab rabbik csoportja mellett elhaladó felvonulók odakiáltottak: "Szégyen! Undorító!" Az arab ügy mellett tüntetők pedig ugyancsak "Szégyen!" kiáltásokkal illették az Izrael mellett kiállókat. "Árulók!" – hangzott a válasz. Az Izrael mellett tüntetők között jesivadiákok és az ország minden részéről érkezett nyári táborozók is vonultak héber dalokat énekelve. Elgondolkodtató jelenségként érdemes megemlíteni, hogy apacs indiánok és amerikai egyetemi hallgatók kéz a kézben haladtak. Az egyik rövid ujjú trikót viselt a következő felirattal: "Hoosiers for Israel". Ehhez annyit kell tudni, hogy a hoosierek Indiana államban élő bennszülöttek.

A közéleti személyiségek közül sokan vettek részt a megmozdulásokon. George E. Pataki kormányzó oldalán Michael Bloomberg polgármester haladt, akinek két elődje, Edward I. Koch és Rudolph W. Giuliani sem hiányzott. Az utóbbi, aki barátnője, Judith Nathan társaságában masírozott, kapta a legtöbb és leghangosabb tapsot, illetve éljenzést. Nem csoda, hiszen New York városának talán La Guardia óta nem volt nála népszerűbb első embere.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!