hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 05. 17. (VI/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mítosz lett a vezérből

Hollandiában még sokáig mindenki emlékezni fog arra, hogy az ország újkori történelme első politikai gyilkosságának híre hol, milyen foglalatosság közben érte. Pim Fortuynnak, a különc és szókimondó politikusnak a halála rányomta bélyegét a szerdán megtartott parlamenti választásokra: többé már nem lehet megkerülni az eddig a szőnyeg alá söpört, de általa felvetett témákat, mint amilyen a bevándorlás kérdése is. Figyelemre méltó, hogy az emberek Európa-szerte ugyanazon okoknál fogva büntetik kormányaikat jobboldali szavazataikkal: félnek a bevándorlástól, a növekvő bűnözéstől, és azt tapasztalják, hogy a hatalmi elit elidegenedett tőlük. 

A halálbüntetés lehervasztaná a mosolyt

Oroszország május 9-én ünnepelte a fasizmus feletti győzelem 57. évfordulóját. A hagyománynak megfelelően a hatalmas ország gyakorlatilag minden városában felvonulásokat és megemlékezéseket tartottak. Amikor aztán a tévén és a rádión megkezdték a rendezvényekről szóló híradásokat, a nézők ünnepi hangulatát a Dagesztánban történt véres merénylet híre árnyékolta be. A kaukázusi köztársaság területén elhelyezkedő Kaszpijszkban a tengerészgyalogság katonai díszszemléje idején egy hatalmas erej? robbanószerkezet lépett működésbe. Negyven ember azonnal életét vesztette, kettő pedig nem sokkal ezután, a kórházban halt meg. Az áldozatok között tizenkét gyermek volt. További húsz gyermek megsebesült, a sérültek száma eléri a százat.

Jobb félni

Szövetségi hivatalokat vizsgáló, független számvevők az elmúlt hetekben jelentéseket adtak ki, amelyekben bíráltak számos kormányszervet, mert a terrorizmus ellensúlyozását célzó lépéseik túlságosan lassúnak bizonyultak. A beszámolók következtetései utalnak arra, milyen nagy a kormánynak a terrortámadások megelőzésére irányuló feladata. 

Jól kijöttek egymással

Gerhard Schröder német szövetségi kancellár meghívására Berlinben járt Medgyessy Péter. A magyar miniszterelnök-jelölt baráti fogadtatásban részesült – a választások utáni – első külföldi útján. Lapunk tudósítójának kérdésére Medgyessy nem zárta ki, hogy a közeljövőben találkozik az őszi választásokon jelenleg esélyesebbnek tartott bajor kancellárjelölttel, Edmund Stoiberrel is. 

Repedezik a Védőpajzs

Miközben a terror intézményrendszere elleni Védőpajzs hadművelet folytatása – amerikai nyomásra – egyelőre elmarad, mind az izraeli, mind a palesztin belpolitikában jelentős fordulat történt. A jobboldali Likud párt vezetősége nemet mondott a palesztin állam létrehozására, míg Arafat ígéretet tett honfitársainak a tíz éve az oslói megállapodás alapján létrejött rendszerének reformjára.

Belföld

A Fidesz-tábor a parlamentbe megy

Ötmillióan voltunk, csak egyenetlen megoszlásban. Négyszázan a Batthyányörökmécsesnél, a maradék négymillió-kilencszázkilencvenkilencezer-hatszáz pedig valahol máshol. Persze lélekben ők is itt, a langyos flaszteren, az új összetétel? frakció gyülekezőhelyén. 

Hidegvérrel

Minden idők legbrutálisabb bankrablását követte el két ismeretlen a múlt héten a Fe-jér megyei Móron. A két férfi hét halálos, illetve egy súlyosan sérült áldozat árán valamivel több mint hétmillió forintot zsákmányolt. Az ügyben a rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást, ám ennek ellenére az üggyel és az elkövetőkkel kapcsolatos kérdések, kételyek száma folyamatosan növekszik. "Horváth Szilárd a nyomozás szempontjából már történelem" – mondta el lapunknak Kovács Lajos ezredes arról a személyről, akit társával együtt meglepő gyorsasággal hoztak összefüggésbe a rablógyilkossággal. A két férfi arcképét a média jóvoltából már szinte mindenki ismeri, miközben – mint a Hetek megtudta – két tanú vallomása alapján az egyik elkövetőről röviddel a bűncselekmény után fantomkép készült, melyet azonban csak a napokban, lapzártánk után hoznak nyilvánosságra.

A főherceg csillagokat látott

Az Opus Dei katolikus szervezet alapítója, Josémaría Escrivá születésének 100. évfordulóját egynapos konferenciával köszöntötték a hétvégén Budapesten. A rendezvényen felszólalt többek között Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke, az Európai Parlament tagja, aki elismeréssel szólt az Opus Dei tevékenységéről. Habsburg Ottó szerint a szervezet küldetése, hogy a katolikus álláspontot "felpuhulás nélkül" közvetítse a más meggyőződés? politikusok és közéleti személyiségek felé: "Mi nem változunk semmit, de másokat meg tudunk változtatni" – hangsúlyozta az idén kilencvenéves politikus, akit Erdő Péter püspök, a házigazda Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora "királyi felség" megszólítással köszöntött.

Egy okos ember elég ebbe az országba

A Friedrich Naumann Alapítvány és a Hayek Társaság közös rendezvényének meghívott előadója ezúttal az SZDSZ egykori elnöke, jelenleg fideszes képviselő Tölgyessy Péter volt. A hivatalos meghívón a Fidesz és a demokrácia kapcsolata volt ugyan feltüntetve, de az előadás elhangzása után talán szerencsésebb "A Fidesz múltjáról, jelenéről és jövőjéről" sablon használata. 

Helyreigazítás

Múlt heti számunkban írtunk Tamás Gáspár Miklós A helyzet cím? könyvéről. (Mi a helyzet) A cikkben az állt, hogy a könyv "féltucatnyi egybeszerkesztett esszé", holott egyetlen egységes írást tartalmaz, amely még sehol sem jelent meg korábban.  A szerzőtől és az olvasóktól elnézést kérünk. – a szerk. –

Hit és értékek

Naprendszer-ellenes szervezkedés

A héten az egyik internetes hírportál jóvoltából Magyarországra is eljutott a legújabb apokaliptikus rémület, amely szerint a Földet egy év múlva súlyos, eddig példátlan méret? katasztrófa fenyegeti. A pusztító ezúttal nem a "millenium vírus", nem is a földönkívüliek támadása, hanem a Naprendszer eddig ismeretlen, tizedik bolygója, amely különös űrbeli pályáján 2003-ban elhalad a Föld mellett, miközben hatalmas gravitációs és mágneses túlerejénél fogva szó szerint a "feje tetejére állítja" bolygónkat. A vörös szín? X-bolygót állítólag már közepes méret? csillagvizsgálók is észlelték, ám a témáról szóló amerikai bestseller szerzője inkább ősi jövendölésekre és ma élő parafenomének vízióira alapozza állításait, természetesen feltüntetve a kozmikus apokalipszisre vonatkozó bibliai utalásokat is.

HÁTTÉR

Felállt az új Ház

Letették hivatali esküjüket az új Országgyűlés képviselői. Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Pétert bízta meg a leendő kormány megalakításával. A parlament alakuló ülését megelőzően megegyeztek a Tisztelt Ház munkáját nagyban meghatározó bizottsági struktúráról és a bizottsági helyek pártok közötti elosztásáról. Az egyezség fő jellemzője, hogy az MSZP nagyvonalúan átengedte olyan bizottságok vezetését a konzervatív oldalnak, amelyek a jobboldali pártok ideológiájának további térnyerésében tudnak szerepet vállalni.

Történelmi rutin az igazodás

Az MSZP mit sem törődve az elmúlt négy évben, de leginkább a választási kampány alatt felekezeti részről elhangzó szitokáradattal, máris baráti jobbját nyújtotta az őt lesátánozó egyháziaknak, és a megbékélés jegyében olyan kulcspozíciókat adott át azok politikai szövetségeseinek, melyek kétségessé teszik, hogy a választók akaratából bekövetkezett kormányváltás az egyházügyek területén is meg fog valósulni.

Helyosztók

A parlament huszonöt bizottságából tizennégynek baloldali, tizenegynek pedig jobboldali politikus lesz az elnöke. Míg az aránnyal a legtöbben képesek azonosulni, az elosztás sokakat meglepett, hiszen az MSZP olyan bizottsági elnöki posztokról mondott le, mint például az Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság vagy a Szociális és Családügyi Bizottság, amelyek az új kormány politikájának ideológiai, sőt stratégiai bázisai lehettek volna. A két tárgyalódelegáció közötti gyors kiegyezés oka nyilvánvaló: minél rövidebbre zárni az Orbán-érát, és minél hamarabb megalakítani az új kormányt.

Új kezekben az emberi jogi bizottság

Az elmúlt négy év egyik legviharosabb bizottsága az Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság volt. A parlament egyetlen olyan állandó bizottsága, amelyik a rendszerváltás óta liberális és szocialista vezetés alatt végezhette munkáját, így kétszer volt ellenzéki elnöke (1990–1994: Fodor Gábor, 1998–2002: Kósáné Kovács Magda) és egyszer kormánypárti (1994–1998: Gellért Kis Gábor). A bizottság vezetésében most fordulat állt be, hiszen új elnöke, Szászfalvi László MDF-es képviselő az első jobboldali vezetője a parlamenti előkészítő és javaslattevő fórumnak. Munkáját két szocialista (Dr. Suchman Tamás és Pál Tibor) és egy fideszes (Semjén Zsolt) alelnök segíti majd.

Első a pénz, második a biztonság

Előfordulhat-e, hogy elmegyünk a bankba, és többet nem érkezünk haza? Ez a kérdés a múlt heti móri mészárlás óta valószínűleg állampolgárok ezreiben fogalmazódott meg. Valószínű, hogy ez az oka annak, hogy a héten munkacsoportot hoztak létre a bankok biztonsága növelésének lehetséges módjai keresésére. Úgy tűnik, hogy a megoldási lehetőségek keresésekor két nagy érdek feszül egymásnak: a biztonság és a költségek. Valószínű, hogy a döntésnél ez utóbbi fog nagyobb súllyal latba esni. Nem szabad azonban elfelejteni azt, hogy az a bank marad életben, amelyiknek az ügyfelei is.

Nincs egérút a Happy Endnek

"A Fidesz a sebeit és a zsebeit nyalogatja" – állította Juhász Ferenc az MSZP alelnöke arra a hírre, hogy a Happy End Kft. és az Ezüsthajó Kft. végelszámolást kért maga ellen. Juhász szerint egyetlen állami szervezet sem adhat utólagos menlevelet azoknak, akik nevéhez törvénytelenség kötődik. Ezért felszólította az APEH-et, ne asszisztáljon a két cég végelszámolásához. Lapunknak nyilatkozó szakember csak találgat, miért választhatta a két cég vezetője ezt az utat, de leszögezte: a végelszámolás nem mentesítené őket az esetleges felelősségre vonás alól. 

Extra költekezés az utolsó órában

Meglepő mértékben nőtt a költségvetés hiánya az elmúlt hónapban: az egész évre tervezett hiány 62,5 százalékát tette ki az év első négy hónapjának deficitje – adta közre a Pénzügyminisztérium. A Hetek által megkérdezett gazdasági szakember szerint az erőteljes növekedés nagy részben az elmúlt két évben meglazult fiskális politikának köszönhető, amely nem állt arányban a gazdaság teljesítményével. 

Kövéredő pénztárcák évszázados lemaradás

Úgy tűnik, lassanként kimozdul a holtpontról a magyar dolgozók vásárlóerejének értéke. A GfK Piackutató Intézet felmérése szerint legalábbis az elmúlt négy évben 47-ről 50 százalékra nőtt a vásárlóerő, s ez egyedülálló a szomszédos államokhoz képest, ahol ebben az időszakban stagnált az index. Az emelkedés üteme jónak mondható, de az uniós átlaggal összevetve mégis meglehetősen sovány eredmény. 

Kaviárt kérnek az orosz államadósságért

A már csak ügyvezetőként funkcionáló kormány – tényleges hivatali ideje utolsó napjainak egyikén – eladta az orosz államadósság 250 millió dolláros részletét az osztrák Meinl Banknak. Tette mindezt anélkül, hogy erről az orosz kormányt tájékoztatta volna. Vagyis olyan szerződést kötött az Orbán-kormány, amely feltehetően érvénytelen. Az oroszok egyébként az ügylethez nem adták volna beleegyezésüket, ugyanis ,,vigyázó szemüket" már a május utolsó hetében tevékenykedni kezdő Medgyessy-kabinetre szegezik, s lényegében – a nemzetközi szokásjognak megfelelően – már a szocialista pénzügyminisztert tekintik tárgyaló- partnerüknek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!