hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobb félni

2002. 05. 19.
Szövetségi hivatalokat vizsgáló, független számvevők az elmúlt hetekben jelentéseket adtak ki, amelyekben bíráltak számos kormányszervet, mert a terrorizmus ellensúlyozását célzó lépéseik túlságosan lassúnak bizonyultak. A beszámolók következtetései utalnak arra, milyen nagy a kormánynak a terrortámadások megelőzésére irányuló feladata. 

A törvényhozás milliárdos megajánlásokat hagyott jóvá a szövetségi hivatalok egész sorának védelmére, illetve az esetleges terrortámadások meghiúsítására. Az ellenőrzések során mégis jónéhány mulasztásra derült fény. A Mezőgazdasági Minisztérium fennhatósága alá tartozó laboratóriumok közül 336 nem tudott számot adni veszélyes biológiai hatóanyagokról, köztük hárommilliárd adag veszedelmes vírusról. Az Energiaügyi Minisztérium főellenőre a múlt hónapban jelentette, hogy a tárca illetékesei nem tudtak elszámolni radióaktív üzemanyagrudakkal és egyéb nukleáris anyagokkal – köztük kis mennyiség? plutóniummal – amelyeket a kormány az 1960-as évek elején létrejött "Atom a Békéért" program keretében kölcsönadott bizonyos országoknak, köztük Iránnak és más olyan államoknak, amelyek már kívül állnak az Egyesült Államok befolyási körén. A félő a dologban, hogy ezek az anyagok alkalmasak a kezdetleges nukleáris jellegű, úgynevezett "piszkos bombák" gyártására, amelyek esetleg felhasználhatók terrorcselekmények során. Az illetékesek védekezése egyszer?: a nemzetközi egyezmények nem kívánják meg, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kísérje a szóban forgó anyagok hollétét.

Az Igazságügyi Minisztérium jelentései szerint a Határőrség még ma sem tudja hathatósan biztosítani a kanadai határt, és megelőzni a terroristák, illetve egyéb bűnözők belépését az Egyesült Államokba; és erre a Bevándorlási Hivatal sincs megfelelően felkészülve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!