hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felállt az új Ház
Önök kérték, mi teljesítjük

2002. 05. 19.
Letették hivatali esküjüket az új Országgyűlés képviselői. Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Pétert bízta meg a leendő kormány megalakításával. A parlament alakuló ülését megelőzően megegyeztek a Tisztelt Ház munkáját nagyban meghatározó bizottsági struktúráról és a bizottsági helyek pártok közötti elosztásáról. Az egyezség fő jellemzője, hogy az MSZP nagyvonalúan átengedte olyan bizottságok vezetését a konzervatív oldalnak, amelyek a jobboldali pártok ideológiájának további térnyerésében tudnak szerepet vállalni.



Eskütétel a parlament alakuló ülésén. Találkozunk minden héten Fotó: Reuters

Mádl Ferenc a társadalmi béke megteremtése mellett érvelt. Mint elmondta: "A választás eredményeképpen az Országgyűlés eddig nem tapasztalt erőegyensúlyban kezd munkához. Ezért különösen fontos tudniuk, hogy bár Önök más-más választói réteget képviselnek, a nemzet egészét kell látniuk." A T. Ház meghallgatta Ficzere Lajosnak, az Országos Választási Bizottság elnökének és Pintér Sándor belügyminiszternek a beszámolóját, amelyeknek a lényege az volt, hogy a feszültebb légkör ellenére is alkotmányos és törvényes volt a választások lebonyolítása. A két beszámolót nagy többséggel és ellenszavazat nélkül fogadták el a képviselők, ami egyúttal a választások törvényességének elfogadását is jelentette. A képviselők ünnepélyes eskütétele után nagy többséggel megválasztották az Országgyűlés elnökét, alelnökeit és jegyzőit. Orbán Viktor – aki összegezte az elmúlt négy év eredményeit – a polgári kormány nevében sikeres munkát kívánt az őket követő kabinetnek. Medgyessy Péter ünnepi beszédében azt mondta, hogy tízmillió magyar állampolgár miniszterelnöke lesz, aki tizenötmillió magyar iránt érez felelősséget.

(a témáról további cikkeink 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!