hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Első a pénz, második a biztonság
A bankok nem vállalják a nagy kiadásokat

2002. 05. 19.
Előfordulhat-e, hogy elmegyünk a bankba, és többet nem érkezünk haza? Ez a kérdés a múlt heti móri mészárlás óta valószínűleg állampolgárok ezreiben fogalmazódott meg. Valószínű, hogy ez az oka annak, hogy a héten munkacsoportot hoztak létre a bankok biztonsága növelésének lehetséges módjai keresésére. Úgy tűnik, hogy a megoldási lehetőségek keresésekor két nagy érdek feszül egymásnak: a biztonság és a költségek. Valószínű, hogy a döntésnél ez utóbbi fog nagyobb súllyal latba esni. Nem szabad azonban elfelejteni azt, hogy az a bank marad életben, amelyiknek az ügyfelei is.



Rendőri vizsgálat egy kirabolt takarékszövetkezetnél. A vidéki, kisebb fiókok a veszélyez-tetebbek Fotó: MTI

Lapunknak nyilatkozó szakember szerint a bankok nem fordítanak kellő hangsúlyt a biztonsági rendszerek kiépítésére. Még a nagyobb pénzintézetek is háttérben tartják ezt a területet, nem is beszélve a kisebb bankokról, takarékszövetkezetekről és magáról a pénzszállításról. Nemcsak az elektronikai, beléptető rendszerek, a biztonsági pontok kiépítése sem megfelelő.

A neve elhallgatását kérő szakértő szerint az alapvető probléma nem a szemléletben van. Anyagilag és szakmailag egyaránt alulértékelt a biztonságszakma. A biztonsági őrök jellemzően nyolc általánost végeztek, nincsen megfelelő szakoktatás, sem érdekképviselet. Általánosságban a szakmabeliek nincsenek felkészítve egy terrorcselekményre vagy egy bankrablásra. Súlyos gond, hogy rendkívül nyomottak az árak: pénzszállítóként vagy bankokban átlagban 300–330 forint az órabér, ez egy hónap alatt 50–80 ezerre gyűlhet össze. A kollégáknak nincsen biztosítása, általában vállalkozóként alkalmazzák őket. Igen telített a szakma, a nagyobb vagyonvédelmi, biztonsági cégek lenyomják az árakat. Szakértőnk nem vár jelentős változást a készülőben levő kormányrendelettől: önmagában ettől sem a bérek, sem a szakma renoméja nem fog emelkedni. Szerinte a bankok nem ugranak bele a jelentős befektetésekkel járó beruházásokba, inkább kifizetik a bírságot. 

Mind Varga Miklós, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója, mind Polgárdi Lórántné, a Bankszövetség főmunkatársa egybehangzóan mondta el a Heteknek, a támadók mindig a legkisebb ellenállás felé haladnak, ezért kimutathatóan elsősorban a kisebb, pár fővel dolgozó, főként vidéki bankfiókokat, postákat támadják meg. Varga hozzátette, a rendszerváltozás után megörökölt bankfiókhálózat egy részét felújították, azonban a kis fiókok őrzése, technikai, mechanikai biztonsága nem kielégítő. 

Egyértelmű, hogy a konkurenciaharcban az a bank fog megmaradni, amelyik biztonságos szolgáltatást tud nyújtani, amiben benne van az is, hogy az ügyfél biztonságban érzi magát a pénzintézetben.

Polgárdi Lórántné, a Bankszövetség főmunkatársa viszont nem tartja indokoltnak a hazai bankok védelmi rendszerének alapvető átalakítását. Álláspontja szerint csak olyan változtatásokat szabad bevezetni, amelyek nem jelentenek anyagi többletterhet a bankok számára. A Bankszövetség ezért a munkabizottságban az ésszerűség elvét helyezi előtérbe. Támogatják, hogy a biztonsági őrök ezentúl nem látható helyről figyeljék az ügyféltermet, és a meglévő eszközök, például a videók korszerűsítésére is szükség van. Az utóbbi napokban sokat emlegetett olasz zsilipes beléptető rendszert azonban fölöslegesnek tartja és drágállja, hiszen több millió forintba kerülne (egy új bankfiók biztonságtechnikai felszerelése 40-60 millió forintot tenne ki), megdrágítaná a szolgáltatások árát, ami miatt ritkulna a bankfiókhálózat.


A biztonsági őrök nem szeretik a készpénzt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!