hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jól kijöttek egymással
Schröder Medgyessy találkozó

2002. 05. 19.
Gerhard Schröder német szövetségi kancellár meghívására Berlinben járt Medgyessy Péter. A magyar miniszterelnök-jelölt baráti fogadtatásban részesült – a választások utáni – első külföldi útján. Lapunk tudósítójának kérdésére Medgyessy nem zárta ki, hogy a közeljövőben találkozik az őszi választásokon jelenleg esélyesebbnek tartott bajor kancellárjelölttel, Edmund Stoiberrel is. 

Szeszélyes időjárás fogadta május 14-én reggel a Spree-parti metropolisban Medgyessy Pétert és delegációját. A leendő magyar kormányfőnek azonban olyan sűr? programja volt Berlinben, hogy a szikrázó napsütésből és a lombszaggató viharból csak keveset érzékelt. Medgyessy németországi meghívásának apropója az SPD Nemzetközi Gazdasági Konferenciája volt, melyen részt vett Hans Eichel német szövetségi pénzügyminiszter és francia kollégája Laurent Fabius is. A német Szociáldemokrata Párt hatodik alkalommal megrendezésre került tanácskozásán Medgyessy leszögezte, hogy noha több helyre is invitálták külföldről a választási győzelem óta, ő a német felkérést ítélte a legfontosabbnak. Medgyessy hangsúlyozta, hogy a német–magyar együttműködés élénkítését szövetségi és tartományi szinten egyaránt kiemelt feladatként kezeli majd az új kabinet: egyrészt, mert szerinte ez volt az előző négy esztendő "gyenge pontja", másrészt, mert Berlin mindig is támogatta hazánk gyors EU-csatlakozását.

A német kancellár és a közeli hetekben kormányt alakító magyar politikus négyszemközti eszmecseréjén Schröder "európai jelentőségűnek" nevezte a baloldal magyarországi diadalát, tekintettel arra, hogy egy szociáldemokrata párt vezetheti be az EU-ba hazánkat. A kancellár és magyar vendége 

– akivel Berlinben legutóbb decemberben tanácskoztak – egyaránt elítélik a szélsőjobboldali tendenciákat Európában. Medgyessy a választások eldurvulására utalva rámutatott, hogy a "nacionalista hangokat nem mi ütöttük meg".

Berlini programja záróakkordjaként Medgyessy Péter a német ellenzéki pártok irányítóinál tett bemutatkozó látogatást. A budapesti delegációt köszöntötte az FDP frakcióvezetője, Wolfgang Gerhardt és a liberálisok – múlt hétvégén kancellárjelöltté választott – elnöke, Guido Westerwelle is, majd a CDU-t vezető Angela Merkellel tárgyalt politikusunk.

A Hetek tudósítójának azon kérdésére, hogy Edmund Stoiber (CSU) bajor kormányfővel – Schröder valódi ellenlábasával, a keresztény-konzervatív pártok kancellár- kandidánsával (Orbán Viktor müncheni harcostársával) – mikor tervez találkozót, Medgyessy diplomatikus választ adott, jelezve, hogy nemcsak szövetségi, hanem tartományi szinten is jó kapcsolatokra törekszik az NSZK-val, így más régiókhoz hasonlóan Bajorországgal is a szoros együttműködés híve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!