hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 06. 07. (VI/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Felszökött a biztonság ára

Nagy port vert fel országszerte, amikor egy héttel ezelőtt Robert S. Mueller, a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) igazgatója elismerte, hogy a szeptember 11-ei tragédia megelőzhető lett volna, ha szervezete másként kezeli a birtokában lévő értesüléseket. Kijelentése szöges ellentétben állt azzal, amit az igazgató május 8-án mondott egy szenátusi meghallgatáson – egyébiránt teljes mértékig fedi a valóságot, ugyanis az FBI két olyan jelentést is kapott, amelyet a központ nemcsak hogy nem egyeztetett, de teljesen figyelmen kívül hagyott. Az egyiket Kenneth Williams phoenixi nyomozó küldte 2001. július 10-én, amelyben felhívta a figyelmet, hogy Oszama bin Laden feltételezhetően amerikai pilótaiskolákba irányítja embereit, hogy terrorcselekményeket készítsenek elő. A másik egy tizenöt oldalas levél volt Coleen Rowley, a minneapolisi iroda nyomozója és jogi tanácsadója tollából, amelyet 2002. május 21-én írt, s ebben azzal a panaszszal élt, hogy a felettes szerv egyik ellenőre alulértékelte a francia hírszerzéstől érkezett értesüléseket. Ezek alapján meg lehetett volna kapni a szükséges elfogatóparancsot egy rendkívüli biztonsági bíróságtól Zacarias Moussaoui, a PanAm Nemzetközi Pilótaakadémia hallgatója ellen, akinek viselkedését az intézet egyik vezetője gyanúsnak találta. A nyomozók végzést kértek a központtól, amelynek alapján átvizsgálhatják Moussaoui számítógépét, de ezt nem kapták meg. 

Ha a fekete doboz beszélni tudna

Ez az atommeghajtású, víz alatti cirkáló egyike volt a világ legnagyobb méretű, fegyvernemében pedig legnagyobb tűzerej? tengeralattjáróinak. Elsődleges feladata a várható ellenség – Amerika – anyahajóinak megsemmisítése volt. Ez a tengeralattjáró azonban gyakorlatozás közben, partközelben elpusztult, és vele együtt odaveszett teljes, száztizennyolc fős legénysége is. Tragédiája 2000. augusztus 12-én, a hideg Ba-rents-tengeren következett be, a neve: Kurszk. Most a tengerfenékről az utolsónak maradt orr-rész roncsait kísérlik meg a felszínre hozni. 

Botrány egy megjelenés előtt álló regény körül

Még meg sem jelenhetett Martin Walser új regénye, az Egy kritikus halála, máris központi témája a német irodalmi közéletnek. Az új m? előzetes értékelések szerint nem mentes antiszemita kliséktől, a gyűlölet felhangjaitól. Ezek azonban ezúttal egyetlen személyre, Marcel Reich-Ranickire, a német irodalmi élet sztárkritikusára irányulnak.

Visszaüthet a svédcsavar

A svéd parlament hosszú vita után, alig kétharmados többséggel megszavazta az első olvasatban a kisebbségek elleni uszításról szóló alkotmánymódosító javaslatot, amelynek értelmében a jövőben a védelem az eltérő szexuális beállítottságúakra is kiterjed. 

Az orosz hírszerzés királya

A Németország feltétel nélküli megadásáról szóló okmány aláírásakor készült fotón Keitel tábornagytól jobbra áll egy szovjet ezredes, aki figyelmesen nézi, amint a Wehrmacht vezérkari főnöke aláírja az egyezményt. Ez egyike azon ritka eseteknek, amikor Alekszandr Korotkovot – a háború után alighanem a legtitokzatosabb szovjet tábornokot, aki a KGB hírszerzésének főnöke lett – fényképen megörökítették.

Belföld

Szent Bertalan night and day

Továbbra is Szent Bertalan éjszakájához hasonlítják a Fidesz vezetői a kormányváltás utáni személycseréket, a témában még a parlamentben is felszólalt több képviselőjük. Deutsch Tamás burkolt kommunistázással a baloldal fél évszázados hagyományaihoz sorolta az általa politikai tisztogatásnak minősített személycseréket. Az új vezetés viszont azt állítja, hogy lényegesen kevesebb a kormányváltással kapcsolatos fluktuáció, mint négy, illetve akár nyolc évvel ezelőtt. 

Heccelődő honatyák

Csipkelődés, fanyar humor – menetrend szerinti kormánypárti többség. Talán így lehetne összefoglalni a parlament e heti ülését. 

A jövő tele vízióval

– Az elmúlt négy évben több milliárd forint közpénzt "nyeltek el" a közszolgálati médiumok, leginkább az Magyar Televízió. Megtudhatjuk-e majd valaha, hogy mi lett ennek a pénznek a sorsa, és kik a felelősök azért, hogy gyakorlatilag tönkrement az MTV? 

A Terror Debrecenben

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a Fővárosi Bíróságnak adta át illetékesség hiányában a Terror Háza múzeumot működtető alapítvány és a néhány héttel ezelőtt a debreceni önkormányzat által alapított Őrváros – Debrecen Szerepe Magyarország XX. Századi Történelmében Közalapítvány egyesülésének kérelmét, nem hozva érdemi döntést az ügyben. Az új kormánynak viszont nem áll szándékában egyesíteni a két alapítványt. Mindenesetre, ha sikerül az összevont alapítványok bejegyeztetése – ami most már a Fővárosi Bíróság illetékességi körébe tartozik –, akkor a szocialista–szabaddemokrata kormány a Terror Házát illető valamennyi kérdésben köteles lesz egyeztetni a fide-szes többség? debreceni városvezetéssel. 

Ismét látogatható az Álmok álmodói

Két napi zárva tartás után szerdától ismét látogatható az Álmok álmodói – világraszóló magyarok cím? millenniumi kiállítás – jelentette be Gál J. Zoltán (képünkön) kormányszóvivő a budapesti bemutató helyszínén, a II. kerületi Millenáris Parkban. 

Hit és értékek

Egyesült állam

"Az állam és az egyház szétválasztása már megtörtént. Ezért most már az állam és az egyház együttműködését kell megvalósítanunk" – hallhattuk gyakran az elmúlt években. Sokan megkérdőjelezték az állam ideológiai semlegességének, illetve az állam és az egyház szétválasztásának elveit, mint amelyeknél már létezik korszer?bb, modernebb államelmélet is. Újra olyan állam igényét fogalmazták meg, amelyet valamiféle keresztény eszmeiség járna át.

HÁTTÉR

Véres hajnal Armageddonnál

"Órára pontosan harmincöt évvel a hatnapos háború kitörése után a hagyományok szerint a világvége helyszíneként tekintett Megiddó (Armageddon) közelében az Iszlám Dzsihád egyik terroristája felismerhetetlen ronccsá változtatott egy utasokkal zsúfolt autóbuszt" – kezdte tudósítását a szerda hajnali megiddói terrortámadásról az izraeli Haarec cím? napilap. A hatalmas erejű, autóban elhelyezett pokolgép tizenhét embert megölt, és körülbelül negyvenet megsebesített. 

Bácsi, fogadj örökbe

Arról, hogy mi történik Afrika északnyugati partjainál, a homoksivatagok mélyén, csak akkor értesülünk, ha a Párizs–Dakar-rali versenyzői éppen arra járnak, vagy ha elolvasunk egy Rejtő-könyvet. Sok évtizedes konfliktusnak köszönhetően háromszázezer nyugat-szaharai él város nagyságú menekülttáborokban, a senki földjén. Már a harmadik generáció nő föl úgy, hogy esélye sincs szabad emberhez méltó élethez. Nyugat-Szaharát, ezt a Magyarországnál háromszor nagyobb területet, a ma virágzó EU-tagország, Spanyolország foglalta el. Működő gazdaság, állami intézményrendszer, katonaság híján a szomszédos Marokkó és Mauritánia osztozik az országon fele-fele arányban, gondolván, jobb a szaharaiaknak, ha a gyarmatosítók helyett szomszédjaik lövik őket halomra.  1956-ban mi is jogosan vártuk el a világtól, hogy segítsen rajtunk. Nem tette. Mi most viszont tehetünk azért, hogy Afrikának egy országnyi területén más rend uralkodjék. Mégiscsak elfogadhatatlan, ha egy augusztusi hónapban gyerekek százai halnak szomjan.

Az exkormány utolsó sáskajárása

Példa nélküli mértékben kiürült az államkassza, olyannyira, hogy kérdésessé vált az új kormány 100 napos programjának a megvalósíthatósága, noha a pénzügyminiszter minden alkalmat megragadva hangsúlyozta, teljesítik az ígéreteket. Mindenesetre több milliárdba kerül a kormányváltás a választóknak – derült ki a minisztériumok új vezetőinek előzetes helyzetértékeléséből. A leköszönt miniszterek a tárcáik éves keretének a 80 százalékát elköltötték, rendkívül behatárolva ezzel az új kormány mozgásterét. A nagyarányú költekezés nem csak a tárcákra, hanem az államháztartás egészére is hatással van: május végére 409 milliárd forintra ugrott a hiány, ami az éves előirányzat 81 százalékának felel meg!

Vállalkozói igazolvány S.O.S.

Nem folytathatják – legalábbis jogszerűen – tevékenységüket azok a vállalkozók, akik június 30-ig nem cserélik ki vállalkozói igazolványukat a területileg illetékes okmányirodánál. Egy 2000-ben hozott törvény szerint ugyanis minden, 2000. november 1-jét megelőzően kiadott vállalkozói igazolványt, iparigazolványt, magánkereskedői igazolványt és kisipari működési engedélyt meg kell újítani. Bár a vállalkozóknak tizennyolc hónap állt rendelkezésükre az új igazolványok beszerzésére, már egy ideje látni lehetett, hogy a csere nem lesz zökkenőmentes. 

Választások előtti szintre zuhant a BUX

A londonin kívül valamenynyi jelentős tőzsdeindex negatív előjellel zárta az elmúlt kereskedési hetet. Valószínűleg a Futsie is csak a királynő születésnapi ünnepségeinek köszönhette, hogy megúszta a zuhanást. A mélyrepülést elsősorban a technológiai szektor vezette, zuhantak a chipgyártók és a telekomeszköz-gyártók papírjai, gyengélkedett a gyógyszeripari szektor is. 

Semmi ok az ünneplésre

Szakemberek régóta emlegetik a hazai közoktatás egyre mélyülő válságát. A mai iskolarendszer egy olyan tudásgyár lett, amely fölerősíti és szinte áthidalhatatlanná teszi a társadalmi különbségeket. Az "elit" oktatás gyakorlatilag teljesen elérhetetlenné vált a hátrányos helyzetűek számára, mert minden a szülői háttéren múlik. 

Pál apostol szigetei

A kötet élén álló két mottó közül az első az apostoltól való. A halálról, avagy a halálnál is veszedelmesebb ítéletről szól, Isten kiszámíthatatlan megjelenéséről. A második pedig Borghes- idézet, a képzelet szabadságát követeli, amely nélkül az irodalom meghal. Szakonyi Károly jóvoltából mostantól irodalmunk álom-Magyarországához csatolhattuk Szent Pál szigeteit – írja Szakonyi Károly legújabb kötetéhez fűzött ajánlásában Szörényi László. Az ünnepi könyvhétre megjelent könyv egyik írását az alábbiakban ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Egy, huszonkettő, negyvenöt

Interjú Kepets Andrással, az Év Könyvkiadója, az Ulpius-ház vezetőjével
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!