hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az exkormány utolsó sáskajárása
Kiürült a Széchenyi terv kasszája is

2002. 06. 09.
Példa nélküli mértékben kiürült az államkassza, olyannyira, hogy kérdésessé vált az új kormány 100 napos programjának a megvalósíthatósága, noha a pénzügyminiszter minden alkalmat megragadva hangsúlyozta, teljesítik az ígéreteket. Mindenesetre több milliárdba kerül a kormányváltás a választóknak – derült ki a minisztériumok új vezetőinek előzetes helyzetértékeléséből. A leköszönt miniszterek a tárcáik éves keretének a 80 százalékát elköltötték, rendkívül behatárolva ezzel az új kormány mozgásterét. A nagyarányú költekezés nem csak a tárcákra, hanem az államháztartás egészére is hatással van: május végére 409 milliárd forintra ugrott a hiány, ami az éves előirányzat 81 százalékának felel meg!



Csillag István gazdasági, Kovács Kálmán informatikai és László Csaba pénzügyminiszter a parlamentben. Bottal üthetik Fotó: MTI

László Csaba pénzügyminiszter meglepőnek nevezte, hogy az államháztartás hiánya lényegesen nagyobb lett a tervezettnél. Szerinte az államháztartás négyhavi hiánya jóval meghaladja a normális mértéket, hiszen az előírt 3,2 százalékról 4,2 százalékra ugrott, s ez azt jelenti, hogy a hiány az egész évre kivetítve 172 milliárd forinttal lépheti túl a megengedettet. László aggályosnak nevezte, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag kimerítette a kezességvállalási keretet is. A 100,2 milliárdos keretből csupán 4,2 milliárd forintot hagytak a Medgyessy-kabinetre, de ebből is 3 milliárdot el kell különíteni a Forma–1-es futamra, s az általános tartalékból is csak 3,4 millió forint maradt.

Sajtóhírek szerint az új kormány elődje számos kezességvállalásra vonatkozó rendeletét visszavonja, főként sportberuházások, illetve állami földeladással kapcsolatos területen, leállítanak több stadionépítési projektet.

A parlamentben éles hangon kérte számon az új kormány az új ellenzéken az utolsó hetek költekezését. Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) első embere kifejtette, hogy április 7. és május 7. között kilencvenhét olyan döntést hozott az Orbán-kormány, amelynek anyagi vonzata van – s ez közel 400 milliárdot tett ki. Gy. Németh Erzsébet MSZP-s honanya egy 21 milliós tételt emelt ki, amelyet szoláriumbérletre költött a MeH. Deutsch Tamás – akiknek havi 480 ezer forintos bérleményt fizet az állam – a felvetésre csak annyit mondott: a munkáltatónak gondolnia kell a dolgozók egészségi állapotára.

Az új miniszterek lázas munkában igyekeznek feltárni tárcáik pénzügyi, jogi állapotát. Általánosságban elmondható, hogy a minisztériumok májusig bezárólag elköltötték az éves keretük 80 százalékát. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban a leköszönő miniszter több száz milliós pályázat felől döntött május utolsó két hetében. Kommunikációs pályázatra például több "nemzeti" oldalhoz kötődő lap pályázott, közöttük néhány milliós pályázatot meg is nyert a Magyar Nemzet. Az új vezetés mozgásterét rendkívül behatárolja a túlköltekezés, hiszen a kiadások messze az időarányos felett járnak, a kötelezettségvállalások pedig két-három évre előre megkötik a kezüket. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kasszája gyakorlatilag üres: az éves 300 milliárdos keret 10 százaléka áll csupán rendelkezésre. A Gazdasági Minisztérium igazgatásába tartozó Széchenyi terv 100 milliárdos összegét is kiosztották, sőt a jövő évi keret terhére is elbírálták a pályázatokat. Az Ifjúsági és Sportminisztérium áprilisig kimerítette a féléves keretét, és soron kívül 80 millió forint jutalmat osztott szét a dolgozók között. A Népjóléti Minisztérium a távozó munkatársaknak 102 millió forintot fizetett ki végkielégítés címén. Az Oktatási Minisztérium új vezetősége – saját bevallása szerint – nehéz helyzetben lesz az idén, hiszen a rendelkezésre álló források jelentős (81 százalékát) elköltötte az előző vezetés, a pénzeszközök jelentős részét kivonták a tárca hatóköréből, és a háttérintézmények részére utalták át. A Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a tárca legnagyobb pénzügyi alapja, a KAC a jövő év végéig teljes egészében ki lett merítve.

Az Orbán-kormány időn és kereten túli költekezését jogilag ugyan nem lehet kikezdeni, erkölcsileg azonban aligha lehet menteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!