hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felszökött a biztonság ára
Amerikában is csorbulnak a polgárjogok

2002. 06. 09.
Nagy port vert fel országszerte, amikor egy héttel ezelőtt Robert S. Mueller, a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) igazgatója elismerte, hogy a szeptember 11-ei tragédia megelőzhető lett volna, ha szervezete másként kezeli a birtokában lévő értesüléseket. Kijelentése szöges ellentétben állt azzal, amit az igazgató május 8-án mondott egy szenátusi meghallgatáson – egyébiránt teljes mértékig fedi a valóságot, ugyanis az FBI két olyan jelentést is kapott, amelyet a központ nemcsak hogy nem egyeztetett, de teljesen figyelmen kívül hagyott. Az egyiket Kenneth Williams phoenixi nyomozó küldte 2001. július 10-én, amelyben felhívta a figyelmet, hogy Oszama bin Laden feltételezhetően amerikai pilótaiskolákba irányítja embereit, hogy terrorcselekményeket készítsenek elő. A másik egy tizenöt oldalas levél volt Coleen Rowley, a minneapolisi iroda nyomozója és jogi tanácsadója tollából, amelyet 2002. május 21-én írt, s ebben azzal a panaszszal élt, hogy a felettes szerv egyik ellenőre alulértékelte a francia hírszerzéstől érkezett értesüléseket. Ezek alapján meg lehetett volna kapni a szükséges elfogatóparancsot egy rendkívüli biztonsági bíróságtól Zacarias Moussaoui, a PanAm Nemzetközi Pilótaakadémia hallgatója ellen, akinek viselkedését az intézet egyik vezetője gyanúsnak találta. A nyomozók végzést kértek a központtól, amelynek alapján átvizsgálhatják Moussaoui számítógépét, de ezt nem kapták meg. 



Paul Wolfowitz, hadügyminiszter-helyettes. Bin Ladent üldözi Fotó: Reuters

Mueller igazgató az átélt keser? tapasztalatok birtokában úgy nyilatkozott, hogy megkezdi a Szövetségi Nyomozó Hivatal átszervezését, és a rendelkezésre álló anyagiakból jóval többet fordít az újabb terrortevékenységek megelőzésére. A változások középpontjában az a törekvés áll, hogy egy hírszerző iroda létrehozásával megerősítse a szervezet elemzési képességét. Négyszáznál is több elemzővel bővíti a jelenlegi állományt – köztük a Központi Hírszerző Ügynökségtől kölcsönkapott huszonöt szakértővel – mind a körzeti kirendeltségeken, mind a washingtoni központban. "Alapvetően más hozzáállásra van szükségünk, amely mindenek fölé helyezi a megelőzést. Ki kell fejlesztenünk azt a képességünket, hogy tovább lássunk az orrunknál" – mondta. John Ashcroft igazságügy-miniszter ennek elősegítése érdekében elhatározta, hogy felold jó néhány megkötést, amely akadályozza az FBI-t abban, hogy belföldi hírszerzést folytasson a terrorizmus megakadályozására. Ezek közé tartoznak a vallási és politikai szervezetek megfigyelését tiltó korlátozások. 

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) azonban bírálta az új irányvonalat, kijelentve, hogy az nem más, mint újabb lépés a Bush-kormány részéről a polgárjo-gok korlátozására a terrorizmus ellen irányuló intézkedések ürügyén. "Ezek az új irányzatok azt mondják az amerikai népnek: nem kell ahhoz semmi rosszat tenni, hogy az FBI kopogtasson az ajtón. A kormány jutalmazza a hibákat. Úgy tűnik, amikor az FBI mulasztást követ el, a Bush-kabinet újabb hatásköröket ad a szervezetnek ahelyett, hogy megvizsgálná, miért mondott csődöt a törvények foganatosítása és a hírszerzés" – mondta Laura W. Murphy, az unió országos irodájának igazgatója. A régi szabályzatok szerint a nyomozónak alapos gyanút, avagy besúgótól kapott értesülést kellett bizonyítania ahhoz, hogy terrorellenes vizsgálatot indíthasson. Az új irányvonal értelmében azonban a nyomozók szabadon kutathatnak terrortevékenységre utaló bűnjelek vagy nyomok után nyilvános adattárakban vagy akár az interneten, amelyet azelőtt nem volt szabad böngészniük, csupán nyomok felkutatása céljából. Sok nyomozó panaszkodott amiatt, hogy szeptember 11-e óta az iszlám militánsok néha mecsetekben gyűltek össze, jól tudva, hogy azok tabut jelentenek az FBI számára.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniójának egyik ügyvédje azt fejtegette, hogy az új irányvonalak a friss értesülések egész áradatát fogják megindítani, amelyet az FBI csak nagy nehézségek árán tud majd elemezni. "A szeptember 11-ei nyomozásnak az volt a problémája, hogy nem tudta elemezni a lényeges értesüléseket, és nem tudott megfelelő intézkedéseket hozni. Most pedig azt a megoldást választják, hogy hatványozottan több értesülést gyűjtenek egybe, mint amennyinek az elemzése lehetséges" – fogalmazott. Az igazságügyi tárca egyik vezetője elutasította a bírálatot. A vita persze nem fog itt megtorpanni. Az amerikaiak hozzászoktak a nyílt társadalom nyújtotta lehetőségekhez és szabadságjogaik legmesszebbmenő kihasználásához. Szeptember 11-e előtt senki sem tudta volna elképzelni, hogy ilyen mérv? terrorcselekmények történhessenek az Egyesült Államokban. Azóta azonban sajnos egyik figyelmeztetés a másik után éri az amerikai népet, és ezeket ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!