hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Heccelődő honatyák
Új elem: az azonnali sértések órája

2002. 06. 09.
Csipkelődés, fanyar humor – menetrend szerinti kormánypárti többség. Talán így lehetne összefoglalni a parlament e heti ülését. 



Gy. Németh Erzsébet, szocialista frakcióvezető-helyettes. Humorra vette Fotó: MTI

A kormánykoalíció, tartva magát ígéreteihez, hetenként ülésezik. Az első, normál rendbe illeszkedő ülésen megmaradt az a régi – a Fidesz által megteremtett – hagyomány, hogy kormánypárti képviselők interpellálták vagy kérdezték saját minisztereiket. Ebben az a trükk, hogy a kérdező "feldob" egy az ellenzéket kényelmetlenül érintő ügyet, amelyet aztán az illetékes tárca képviselője magas labdaként csap le. Azon lehet vitatkozni, elegáns-e, hogy az MSZP–SZDSZ-koalíció átvette ezt a "polgári" szokást, a külső szemlélő számára mindenesetre szórakoztatónak bizonyult, ráadásul jogos kérdéseket is feszegettek. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Fidesz részéről nem volt teljes az előadás nézőközönsége, hiszen kedden Orbán Viktor, Pokorni Zoltán és Kövér László is elkerülte a Parlament arénáját. A parlamenti szócsaták színvonalát a jobboldalon az MDF-es képviselők – különösen Boros Imre exkisgazda, ex-Phare-miniszter – tartották. Talán azért brillíroztak a fórumosok, mert ők már hozzáedződtek a hatalomból való kiesés pszichikai élményéhez.

A leköszönő Fidesz-kormány heves cikizésének sorát Gy. Németh Erzsébet szocialista frakcióvezető-helyettes kezdte el, aki a leköszönők pazarlását vette górcső alá. Nem illendő – mondta –, hogy kormányzati vezetőknek évi 21 millió forintért szauna-, uszoda- és mélymeleg fogyasztógépre szóló bérletet vásároltak közpénzből, bár ez utóbbi rá is ráfért volna, ezért most sajnálja csak igazán, hogy az előző kormányból kimaradt. A szerződést egyébként a két forduló között kibővítették még alkalmanként 60 perces maszszázzsal és pezsgőfürdő használatával, így összesen több mint 23 millió forintot szándékoztak erre elkölteni. Természetesen az adófizetők pénzéből.

Deutsch Tamás még próbálkozott némi ellenállással. Ő "Szent Bertalan éjszakája a közigazgatásban" cím? felszólalásában füllentéssel vádolta meg a kormánypártokat. Deutsch szerint a kormánykoalíció füllent a magyar költségvetés és államháztartás állapotáról, hiszen az előző kormány minden döntése nyilvános. Erre a mondatra hangos derültség tört ki a MSZP és az SZDSZ soraiban. Deutsch erre fel Szili Katalin házelnök aszszonyhoz fordult: "Elnök asz-szony, többen rosszullétre utaló jeleket adnak a kormánypárti sorokból." A házelnök megkérte a képviselőket, hogy tiszteljék egymás felszólalásait. Mire Deutsch közbeszólt: "Elnök asszony, lehetetlent ne kérjen!"

A Fidesz alelnöke mindenestre kiállt amellett, hogy a köztisztviselők lehetőséget kapjanak a rekreációra. 

Pár perccel később Kuncze Gábor használta ki a lehetőséget. "A gazdaság helyzete" után érdeklődött. "Talán nem vitatja senki, hogy ma a magyar gazdaság rosszabb állapotban van, mint volt 1999-ben" – kezdett volna bele a pártelnök, mire a Fidesz soraiból valaki beszólt: "Magad sem hiszed!" Erre fel Kuncze: "Kérem jegyzőkönyvezni, hogy a mélymeleg fogyasztógép pártjának képviselői óbégatással jelzik egyetértésüket."

Mindenesetre az MSZP– SZDSZ tagjai az Orbán-kabinet után hagyott űrt, pontosabban a pénzügyi hiányt sérelmezték. Például azt, hogy a költségvetés hiánya 180 milliárd forinttal haladja meg a tervezettet. Az ellenzék viszont a személycseréket bírálta. 

Az egyhangúságba Boros Imre MDF-es honatya, egykori miniszter hozott színt. Első felszólalásakor azt nehezményezte, hogy a tőzsdei nyereségadó tervezett megszüntetésével újra csak a külföldiek járnak jól, hiszen leginkább ők az érdekeltek a tőzsdén. Interpellációjába még azt a szófordulatot is becsempészte, hogy a Mari néni viszont BUX-szal kel, BUX-szal fekszik. Boros úrnak egyébként nem volt megfelelő László Csaba pénzügyminiszter válasza, aki azzal érvelt, hogy a külföldiek a kettős adóztatást elkerülő egyezmények miatt eddig sem adóztak, ezért ez a kedvezmény kizárólag a magyar befektetőknek ér bármit is. 

Boros mondta el egyébként a nap legtitokzatosabb felszólalását az azonnali kérdések – parlamenti szlengben "azonnali sértések" – órájának nevezett szakaszban. Az volt az exminiszter kérdése, hogy "Mire jó egy vadásztársaság?", majd az Aranykorona Vadásztárságról beszélt. Ugyanis Boros levelet talált a levelesládájában, "valószínűleg az SZDSZ-es lopstopcsapat tehette oda, esetleg Gusztos úr. Ez egy vadásztársaságról szól, ebben vadászik Benedek Fülöp és családja, fia, lánya… Erős János is itt cipeli a puskát. Itt lövöldözött gyilkos bika helyett a polgári kormányra gyilkos poénokat a megboldogult Hofi, de maga a miniszterelnök úr is ebbe a társaságba tartozik." 

Boros meglátása szerint a tagok jól kilőtték magukat, hiszen Benedek Fülöpre a földalap felügyeletét, Erős Jánosra a MFB-t bízták. A fő kérdés így hangzott: "Nem tudom, mire jó a társaság." Kiss Elemér miniszter válaszának lényege ez volt: vadászásra. 

A kérdés fontosságát talán csak Boros értette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!