hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 09. 05. (VI/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Kurszk mentése a flotta csődje

Az Orosz Északi Flottánál uralkodó állapotokkal és vezetőinek súlyos mulasztásaival hozza összefüggésbe a Kurszk atom-tengeralattjáró két évvel ezelőtti tragédiáját az Rosszijszkaja Gazeta cím? orosz napilap a héten közölt tényfeltáró írása. 

Rémálom a Templom-hegyen

A jeruzsálemi Templom-hegy, amely a zsidók számára a világon a legszentebb hely, de egyaránt szent a keresztényeknek és a muszlimoknak is, hamarosan részben összeomolhat – közölte a meglepő hírt a nagy példányszámú New York Post cím? napilap. A mintegy húsz hektár nagyságú fennsíkot – külső megjelenése ellenére – nem a természet formálta, hanem az egy évszázadokkal ezelőtt készült, nagy kövekből és sziklákból emelt tágas terasz.

Csészealjakkal a Vénuszra

Csendőrök vették körül egy szekta tagjainak házát a franciaországi Nantes-ban, attól tartva, hogy a benn tartózkodók csoportos öngyilkosságot követhetnek el. A Neo-Phare szekta tagjai a világ végét várják: önjelölt vezetőjük Nantes teljes pusztulását jósolja október 24-re. 

Amerika novemberben támadhat

Ariel Saron miniszterelnök felszólította az izraeli biztonsági és védelmi erőket, hogy november elejére készüljenek fel egy Irak elleni amerikai katonai támadás esetleges következményeire. A Haarec cím? izraeli napilap által idézett felszólítás egyértelm? jele annak, hogy Izrael ekkorra várja a támadás megindítását. Az Egyesült Államok nem közölte Izraellel – az egyetlen olyan országgal, amely jelenleg egyértelműen támogatja a tervet –, hogy pontosan mikor szándékozik megindítani az Irak elleni katonai akciót, a november 1-jei dátumot Izrael maga tűzte ki a felkészülés "ésszer?" határidejeként. 

Kifulladtak Laden üldözői

Amióta az afganisztáni hadjárat megkezdődött, az amerikai különleges egységek legképzettebb alakulatai azon fáradoznak, hogy kézre kerítsék az al-Kaida terrorszervezet vezetőit, elsősorban természetesen Oszama bin Ladent, a fővezért. A vadászat azonban mindeddig nem vezetett kimutatható eredményre. A különleges egységek parancsnokai már torkig vannak a végeláthatatlan megbízatással, és szeretnék, ha csapataik más feladatokat kapnának. 

Belföld

Érdekellentétek baloldalon

Felgyorsulni látszanak az események az őszi önkormányzati választások közeledtével. Bár a jelöltek egy része még el sem készült végleges programjával, a fővárosban legalábbis már a média különböző csatornáin üzengetnek egymásnak, és közvélemény-kutatási adatokkal próbálják a kész helyzet látszatát megteremteni.

Felszámolások vagy leszámolások

Őszre tartogatta a kormánykoalíció az előző kormány korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálását. Míg a Parlament Ügyrendi Bizottsága SZDSZ-es kezdeményezésre három vizsgálóbizottság létrehozását tárgyalta, Jánosi György ifjúsági miniszter az ISM korábbi gazdasági vezetői ellen, Keller László államtitkár az előző kormány által alapított In-Forrás XXI. Kht.-vel kapcsolatos sikkasztás alapos gyanúja miatt tett feljelentést.

Bejön-e a mohácsi modell?

Az elmúlt évek belpolitikai viharai fényében meglepő hír látott napvilágot a múlt héten: a Baranya megyei Mohácson az MSZP helyi szervezete a város jelenlegi fideszes polgármesterét támogatja, aki újra indul az önkormányzati választásokon. 

Törölték a különbséget

Az Alkotmánybíróság többségi határozatával megsemmisítette a büntető törvénykönyvnek a természet elleni fajtalanságra vonatkozó rendelkezéseit, mert azok a testület álláspontja szerint sértik a szexuális orientáció szerinti megkülönböztetés tilalmát. A Btk. most megsemmisített paragrafusa szerint az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki ennél fiatalabb, azonos nem? személlyel létesít szexuális kapcsolatot, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntetendő.

Maradhat-e a ravasz ?

Az MDF felszólította Boros Imrét, hogy hagyja el a párt parlamenti frakcióját, mivel úgy látták: Boros titkosszolgálati múltjáról a frakciónak tett nyilatkozata és a sajtóban megjelent nyilatkozatai között feloldhatatlan ellentétek vannak – nyilatkozta a Heteknek Herényi Károly országgyűlési képviselő, az MDF alelnöke. A volt miniszter a Magyar Távirati Irodának eljutatott közleménye szerint nem tesz eleget a felszólításnak. Így ügyében várhatóan a hétvégi frakcióülésen születik döntés.

Hit és értékek

A Szentföld magánya

A 21. század eddig eltelt két évében fordulópontot hozott a szeptemberi hónap, olyan események sorát indítva el, amelyek azóta sem jutottak nyugvópontra. 2000 szeptemberének végén, pontosan a zsidó újév, a Rós Hasana napján, szeptember 30-án robbantották ki a palesztin területeken azt a véres gerilla- és terrorháborút, amely az elmúlt két évben több ezer áldozatot követelt. A konfliktust a hírekben épp ezért egy ideig "újévi intifádaként" emlegették. Tavaly szeptember 18-ára esett az őszi újév napja, pontosan egy héttel az Amerikát ért terrortámadás után. Azóta már nemcsak Izraelben, hanem nemzetközi méretekben is a terror leküzdése áll az első helyen a politikusok határidőnaplójában.

A német liga Jézus ellen

"Jézus-ellenes rendelkezést" hozott a német labdarúgó szövetség – írta az osztrák Focus hírmagazin. A Bundesligában szereplő játékosok ezentúl nem viselhetnek vallási üzenetet hordozó trikót a mezük alatt.

Arc-pályázat

"Kiakasszunk?" szlogennel harmadik alkalommal rendezték meg az @®© – óriásplakát- és videofesztivált a budapesti Felvonulás téren, melynek adrenlinszint-növelő hatását a rendezők garantálják. Fiktív és valóságos termékek, szolgáltatások, társadalmi célú hirdetések, politika, vallás, EU-val kapcsolatos anyagok és humor egyaránt szerepel a kiállított művek között. 

HÁTTÉR

Az iszonyat évfordulója

Amint közeledik a tavaly szeptember 11-ei terrortámadások első évfordulója, úgy érkeznek a hírek a különböző fővárosokban szervezett megemlékezésekről. Londonban II. Erzsébet királynő és Tony Blair miniszterelnök a St. Paul\'s katedrálisban, Berlinben Gerhard Schröder kancellár a berlini Dómban vesz részt megemlékezésen, míg az európai tőzsdéken kétperces szünetet tartanak New York-i idő szerint 8.46-kor, amikor az első repülőgép a World Trade Center északi tornyába csapódott. 

Tényfeltárás helyett besározás

Interjú Répássy Róbert országgyűlési képviselővel, a Fidesz– MPP parlamenti frakciójának helyettes vezetőjével, az úgynevezett Mécs-bizottság egyik ellenzéki tagjával.

A gyűlölet bölcsője

Melyik politikus neve szerepelt az elmúlt hónapban a legtöbbet a nemzetközi sajtóban? A Washington Post augusztusi cikkeiről készült statisztika szerint a hazai pálya előnyét élvező Bush elnököt nem számítva magasan az iraki elnök, Szaddám Huszein vezeti a listát. Szaddámról száznegyven cikkben írt az elmúlt harminc nap során az amerikai lap, ami több, mint Tony Blair (66), Jacques Chirac (4), Gerhard Schröder (14) és II. János Pál pápa (47) említése együttesen. A statisztika azonban itt is torzít: bár sokat beszélnek róla, mégis alig tudunk valamit az iraki diktátor életéről, különösen a hatalomra jutását megelőző és a közvetlenül azt követő éveiről. Most induló, Szaddám Huszeinről szóló cikksorozatunkban a diktátor sorsának eddig homályban maradt részleteiről, így a születésével kapcsolatos rejtélyekről, és nevének sokatmondó jelentéséről is olvashatnak.

A 100 nap hozadéka

Egymás után jönnek ki olyan jelentések a gazdasági folyamatokról, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Negyedévről negyedévre viszszaesik a gazdaság növekedése, megugrott az államháztartás hiánya, romlanak az egyensúlyi mutatók, csökkennek a hazai és a külföldi beruházások, ugyanakkor diadaljelentések és bizakodó hangú nyilatkozatok hangzanak el a politikai elit részéről. Így van ez a Medgyessy-kormány első 100 napjának megítélésekor is. Mi a gazdaság valóságos állapota? Mit hoz a jövő? Valóban igazak azok a kutatói vélemények, melyek szerint a 100 nap intézkedései rossz időben, kellő gazdasági alap nélkül születtek, melyek így kedvezőtlen következményeket vonnak majd maguk után? Mire számíthatunk a következő években?

Gerilla marketing

Agyonreklámozott világban élünk, ahol a hagyományos marketing ideje leáldozóban van és a fogyasztók behálózásának új módja az úgynevezett "gerilla" vagy "lopakodó" marketing egyre nagyobb teret kap. A fogyasztói társadalom motorja a reklám, de a hagyományos reklám (tv, rádió, sajtó stb.) a fejlett nyugati társadalmak polgárainak már a könyökén jön ki, és rutinosan azonnal átkapcsolnak a tévén, ha reklámblokk következik, illetve olyan digitális videomagnókat vásárolnak, amelyek a filmekből a felvétel során kivágják a reklámblokkokat. 

A menő gyerek ára

Minden gondos szülő igyekszik a gyermekét olyan szakmához hozzásegíteni, ami egy életen keresztül biztosítja számára a megélhetést. Iskolakezdéskor azonban a tankönyvcsomagok és az iskolatáska ára mellett kevés szó esik azokról a kiadásokról, amelyek nélkül a gyerek nem biztos, hogy eléri a célt. Hiszen egyetem nélkül nincs vezető pozíció, nyelvvizsga nélkül nincs egyetem, különóra nélkül pedig nincs nyelvvizsga. De nem ez az egyetlen kiadás, amit fel kell vállalnia annak a családnak, amely biztosra megy, hiszen a " menő gyerek" mindezeken felül sportol, zenél és felvételi előkészítőre jár. Ez havonta akár 15 ezer forintba is kerülhet – és akkor csak egy középiskolás korú gyerekről beszélünk. 

Mélyrepülésben a részvénypiacok

Fekete hetet tudhatnak maguk mögött a világ részvénypiacai. Az amerikai indexek 5-6 százalékos gyengülése még a mérsékeltebb kategóriába sorolható Európa 9-12 százalékos zuhanásához képest. A japán Nikkei index tizenkilenc éves mélypontra süllyedt, és Moszkvában is közel nyolcszázalékos veszteséget mutatott az index értéke. A leggyengébben teljesítő szektoroknak a sorozatos leminősítésektől és profit figyelmeztetésektől sújtott biztosítási és chipszektor bizonyult, de erőteljesen csökkentek a telekommunikációban érdekelt cégek papírjai is. 

Forradalomparódia

A Fidesz tüntetett a sajtószabadságért múlt pénteken az MTV – általuk eladott – székháza előtt, pontosabban mögött. Este hét után már emelkedett volt a hangulat: virággal, újsággal felszerelt emberek igyekeztek a belváros felé. A Kossuth téri metrómegállótól a Szabadság térre igyekezve számos "tüntetési szuvenír" (már egy iparág épült a polgári körök igényeinek kielégítésére) beszerezhető lett volna, ha nem kellett volna sietni, hogy mielőtt a Könyves Kálmán körúttól a Budaörsi útig bedugul a város a milliónyi demonstrálótól, addig a tribün közelébe férkőzzünk. Így nem jutott a kétezer forintért árult, kínai gyártmányú Nagy-Magyarország térképpel díszített pólóból. "Hajrá Magyarország!" CD-ből sem vásárolhattunk, a Kontroll-csoport választásokat elemző könyvét áruló kislányra is csak egy mentegetőző pillantást vethettünk. Még szerencse, hogy megkaparintottuk a Nemzeti Sajtószemle különkiadását, mely a Vasárnapi Újságtól a Magyar Fórumig szemlézget a nemzeti sajtó javából. Ám nem volt időnk belemerülni, elvonták figyelmünket a gyülekező demonstrálók. 

A hírmaffia áldozata

Hamisítatlan amerikai könyv ez, amerikai szemlélettel, remek humorral ("a hajléktalanság pontosan azon a napon szűnt meg Amerikában, amikor Bill Clintont beiktatták elnöknek"), pengeélesen pikírt megjegyzésekkel ("én vagyok a történelem során az els? áruló, akibűl a média nem csinált nemzeti hűst"), szenvedélyes elemzésekkel. Kevés ilyen jelent meg eddig Magyarországon, hiányzik is. Ez a könyv az igazságról szól.

KÁVÉSZÜNET

Véget ért a brazil szappanoperája

Happy enddel zárult a világbajnok Ronaldo nyári kálváriája. A brazil csatárt már a héten bemutatták új csapata, a Real Madrid szurkolóinak. Igaz, a Real 11-es mezét viselő "Fenomén" első szereplésére körübelül három hetet kell várnia a madridi közönségnek.

Botlott a Fradi, élen az MTK

A Borsodi Liga hatodik fordulójának rangadóján az MTK Zavadszky Gábor góljával 1–0-ra győzte le a hazai pályán játszó Ferencváros csapatát. Egervári Sándor együttese ezzel átvette a vezetést a bajnokságban, míg a Ferencváros a második helyre csúszott vissza. A mérkőzést kemény játék jellemezte, Dragoner Attilát az első félidőben kiállították. 

Talpon a csillagok

Az idei US Open hozza a papírformát. A hosszas esőszünetekkel hátráltatott második játékhét közepén egyre valószín?bb, hogy férfi és női ágon egyaránt a top favoritok lesznek a befutók.  Amíg az év eleji Grand Slam tornák meglepetésre már az első héten nagy csillaghullást hoztak, addig New Yorkban az első héten alig esett ki komoly név a mezőnyből. Az első játékhétről a hölgyektől a jugoszláv, 5. helyen kiemelt Jelena Dokic nevét érdemes megemlíteni; míg férfiaknál a két orosz, a 2000-es bajnok Marat Safin 2. helyen kiemelt és Kafelnyikov 4. helyen kiemelt az, aki szintén a második fordulóban esett ki. Az idén várhatóan igazi teniszcsemegéknek lehetünk szemtanúi a hétvégi elődöntők és döntők során. A férfiaknál a legjobb nyolc között van a címvédő ausztrál Hewitt, az amerikai "trojka": Agassi, Sampras és a tinédzser sztár, Andy Roddick.

A bor és pezsgő ünnepe

Idén szeptember 7-e és 17-e között kerül sor a XI. Budapesti Nemzetközi Bor-és Pezsgőfesztiválra, melynek legfőbb helyszínei a Budai Vár, a Budapesti Kongresszusi Központ, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum, valamint a budafoki pincelabirintus.

Repülőjegyárak mélyrepülésben

Nyári és utószezoni pihenések során egyaránt komoly tételt szokott jelenteni az útiköltség. Távoli tájakra csak repülővel juthatunk el, ami a magas jegyárak miatt sokak számára luxusmegoldásnak tűnhet. Különösen, hogy tavasszal ismét 3-15 százalékkal emelték a repülőjegyek árát.

Spektrum TV – ajánló

Hadviselés számítógéppel

Macskafogó

Múlt év augusztusában Andrew Wysotski és Lori Learmont, Oshawából San Franciscóba tartó útjukra – másik négy macskájuk mellett – magukkal vitték Fu nevű, tizenöt éves nőstény cicájukat is. Funak a repülőút alatt azonban nyoma veszett. Ezért most ötmillió dollárra perlik az Air Canadát, vétkes gondatlanság, csalás és valótlan dolgok reklámozása, valamint érzelmi fájdalomokozás miatt. 

Mi van a képen?

1. Kicsinyített iskolabuszt fejlesztettek ki a rendszeresen késő diákok számára. 2. Új pálmát ültettek a riói főutcán. 3. Szenzáció – az első amerikai buszházaspárnak gyermeke született

Randevú a meteorittal

Sioban Cowton az Észak-Yorkshire-ben élő tizennégy éves tinédzser meg van győződve arról, hogy őt egy több mint egymillió éves meteorit találta el. Elmondása szerint az égből potytyant a lábára a körülbelül felnőtt hüvelykujjnyi méret? meleg kődarab Northallerton egéről. Azóta nem hagyta nyugodni a kérdés, és az interneten található meteoritokat ábrázoló képekkel összehasonlította, sőt tudományos vizsgálatra is el fogja küldeni a követ a Durham Egyetemre. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!