hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törölték a különbséget
Bövülő homoszexuális jogok

2002. 09. 07.
Az Alkotmánybíróság többségi határozatával megsemmisítette a büntető törvénykönyvnek a természet elleni fajtalanságra vonatkozó rendelkezéseit, mert azok a testület álláspontja szerint sértik a szexuális orientáció szerinti megkülönböztetés tilalmát. A Btk. most megsemmisített paragrafusa szerint az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki ennél fiatalabb, azonos nem? személlyel létesít szexuális kapcsolatot, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntetendő.

Húsz-huszonöt bírósági eljárás megszüntetését eredményezi az Alkotmánybíróság keddi határozata, országosan ugyanis ennyi esetben vádolnak azzal felnőtteket, hogy tizennégy és tizennyolc év közötti azonos neműekkel szexuális kapcsolatot létesítettek. Az alkotmánybírák hatályon kívül helyezték azt a jogszabályt, mely az ilyen kapcsolatokat megengedte a heteroszexuálisok között, az azonos neműek között azonban büntette. Az alkotmányellenes jogszabály miatt legalább tizenhatan kerültek börtönbe.

Az Alkotmánybíróság keddi határozatában megszüntetett két olyan jogszabályt, amely különbséget tett a hetero- és a homoszexuális kapcsolatok között. Az egyik paragrafus – természet elleni fajtalanság címén – azokat a tizennyolc évesnél idősebb embereket fenyegette három évig terjedő szabadságvesztéssel, akik 14–18 év közötti azonos neművel létesítettek szexuális kapcsolatot. A különböző neműek között azonban ugyanez nem számított bűncselekménynek.

A törvényben szereplő megkülönböztetés eltörlése érdekében az első beadványt már 1993-ban megkapta az Alkotmánybíróság, a határozat azonban csak kilenc évvel később született meg. Az eltelt kilenc év alatt legalább tizenhat férfit ítéltek jogerősen letöltendő börtönbüntetésre természet elleni fajtalanság címén. Jellemzően 35-50 év körüli férfiakat vádoltak meg természet elleni fajtalansággal, akik általában rossz körülmények között élő, akár állami gondozásból megszökő kiskorúakkal létesítettek szexuális kapcsolatot. 

Az Alkotmánybíróság kedden egy másik rendelkezést is megszüntetett, e szerint erőszakos természet elleni fajtalanságnak számított, és kettőtől nyolc évig terjedő börtönnel volt büntethető, ha tizennyolc évnél idősebb személy erőszakkal létesített kapcsolatot nála fiatalabb azonos neművel. A különböző neműek közötti hasonló eset az erőszakos közösülés megjelölést viseli, és börtönnel büntetik.

A büntető törvénykönyvnek azonban még így is maradt egy paragrafusa, mely megkülönbözteti a hetero- és a homoszexuális kapcsolatot, itt azonban a heteroszexuálisokat bünteti erősebben. A jelenleg is életben lévő jogszabály szerint megrontás bűncselekményét követi el az a tizennégy és tizennyolc év közötti személy, aki szexuális kapcsolatot létesít egy különböző nem? tizenkét és tizennégy év közöttivel. Azonos neműek között azonban ugyanez nem számít bűncselekménynek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!