hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csészealjakkal a Vénuszra
Újabb francia világvégekultusz

2002. 09. 07.
Csendőrök vették körül egy szekta tagjainak házát a franciaországi Nantes-ban, attól tartva, hogy a benn tartózkodók csoportos öngyilkosságot követhetnek el. A Neo-Phare szekta tagjai a világ végét várják: önjelölt vezetőjük Nantes teljes pusztulását jósolja október 24-re. 

A francia hatóságok már korábban felfigyeltek a Neo-Phare tagjaira, akik egy Loire menti kis faluban zárkóztak be egy házba, és hosszabb ideig nem adtak életjelet magukról. A helyi csendőrség vezetőiben ekkor merült fel először a gondolat, hogy a tagok esetleg csoportos öngyilkosságot követhetnek el. 

Arnaud Mussy, a szekta vezetője korábban két alkalommal megjósolta a világ végének eljövetelét, idén februárra, majd májusra. Miután semmi nem történt, a végleges dátumot október 24-ben jelölte meg, amikor is a Földön minden élet megszűnik, és megérkeznek a repülő csészealjak a "fénylényekkel". A hatóságok attól tartanak, hogy "a Vénuszra vezető utolsó út", amelyre a szekta tagjai készülnek, a csoportos öngyilkosság fedőneve lehet, ezért megfigyelés alatt tartják őket. 

A 36 éves Mussy, aki 1997-ben alapította a Neo-Phare-t, korábban elmélyülten foglalkozott numerológiával és ezoterikus tanokkal. Híveinek, akiknek száma meghaladja a hatvanat, a közeledő világvégéről és az "új világ apostolairól" prédikál, akik "a végső kataklizmából születnek". Megfigyelők szerint a szekta fő tevékenysége az "Isteni Család" kialakítása. Mussy szétválasztja azokat a házas szektatagokat, akik véleménye szerint tévesen kötötték össze életüket, és új párokat alakít ki. Egyesek, akik nem bírták elhagyni házastársukat egy másik, nekik kijelölt személyért, öngyilkosságot követtek el. Mások azért vetettek véget életüknek, mert annyira várták a közeli világvégét, hogy elébe akartak menni. 

A francia hatóságoknak elsősorban az okoz aggodalmat, hogy a Neo-Phare tanításai erősen emlékeztetnek a Naptemplom-kultuszéra, amelynek 16 tagja 1995-ben választotta az önkéntes halált. Elszenesedett testüket egy alpesi erdőben találták meg, csillag alakban körberakva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!