hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az iszonyat évfordulója
Az európaiak többsége szerint Amerika felelős szeptember 11-e miatt

2002. 09. 07.
Amint közeledik a tavaly szeptember 11-ei terrortámadások első évfordulója, úgy érkeznek a hírek a különböző fővárosokban szervezett megemlékezésekről. Londonban II. Erzsébet királynő és Tony Blair miniszterelnök a St. Paul\'s katedrálisban, Berlinben Gerhard Schröder kancellár a berlini Dómban vesz részt megemlékezésen, míg az európai tőzsdéken kétperces szünetet tartanak New York-i idő szerint 8.46-kor, amikor az első repülőgép a World Trade Center északi tornyába csapódott. 

Több mint háromezer ember vesztette életét a történelem eddigi legpusztítóbb terrortámadásában. "Ahogy közeledik az évforduló, repülőgépek és épületek fájdalmas képei fognak felbukkanni az emlékezetünkben" – mondta George W. Bush amerikai elnök. Bush szeptember 12-én már New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén készül beszédet mondani, amelynek fő témája fehér házi források szerint az Irak ellen tervezett támadás lehet. Az elmúlt egy év terrorizmusellenes harcának a mérlege vegyes: Afganisztánban a levegőből sikerült szétbombázni a tálib rezsimet, ám a főkolomposoknak – mindenekelőtt Oszama bin-Ladennek – nyoma veszett. A palesztin terror tovább erősödött, és az öngyilkos merényleteknek és más támadásoknak több civil esett áldozatul, szeptember 11-e után, mint a megelőző tizenkét hónapban.

A Reuters hírügynökség által ismertetett felmérés szerint ugyanakkor Európában az emberek többsége (55 százalék) úgy véli, hogy "Amerika magára vethet" a támadások miatt. Az EU tagállamai közül legtöbben Franciaországban vélik azt, hogy Washington elhibázott külpolitikája a felelős. Amerikában és Európában egyaránt a nemzetközi terrorizmust tartják a legnagyobb veszélyforrásnak, ám abban eltér a vélemény, hogy Irak mekkora kockázatot jelent a világ számára. 

További cikkeink:

Amerika novemberben támadhat

Kifulladtak Laden üldözői

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!