hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 09. 13. (VI/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hajrá Szlovákia Hajrá szlovákok

Finisbe érkezett a kampány, jövő hét végén parlamenti választások lesznek Szlovákiában. Újra, mint a rendszerváltás óta eddig minden alkalommal, "sorsdöntő" lesz a választás, mondják. S valóban, úgy tűnik, a kiforratlanság jellemzi máig is a szlovákiai politikai életet, így a választók továbbra sem engedhetik meg az úri luxust: fittyet hányni a politikára. Szavazni kell, ugyanakkor dönteni nehéz. 

Utolsó esély

Az Irak elleni háború tervének aktualizált változatát mutatta be kedden a Pentagonban Tommy Franks tábornok. A keddi titkos ülés kizárólag a legfelső katonai vezetők részvételével zajlott, még a szokás szerint jelen lévő katonai tanácsadókat sem hívták meg. 

Emlékezés a sötétség napjára

Az olvasó engedelmével személyes élménnyel kezdem beszámolómat, amely ezen az évfordulón is ugyanolyan friss, mint volt egy esztendővel ezelőtt. 2001. szeptember 11-e reggelén életem párjának sikolyára ugrottam ki az ágyból: "Gyere gyorsan, ég a Világkereskedelmi Központ!" Rohantam a dolgozószobámba, amelynek ablaka éppen a két toronyra nézett. A megdöbbentő látványtól szinte kővé meredten álltunk.

Schröder–Stoiber: a második menet

A két német kancellárjelölt, Gerhard Schröder és Edmund Stoiber tizennégy nappal a választások előtt másodszor is vállalkozott a televíziós vitára. A második menetre, melyet jóval kisebb várakozás előzött meg, mint az elsőt, vasárnap került sor. A közvetítés jogát ezúttal a két közszolgálati televízió, az ARD és a ZDF kapta meg.

Belföld

Prés alatt az ügynöktörvény

A szakbizottsági és a parlamenti vitán sem derült ki, hogy az átvilágításitörvény-javaslatokon milyen változtatásokat kíván végrehajtani a kormányzat, miután a Sólyom László által vezetett szakértői bizottság és az adatvédelmi biztos is több aggályt fogalmazott meg. Még ha az előbbiek javaslatai szerint módosítják is a törvénytervezetet, szűkítve az átvilágítandók körét, akkor is érdemi változás lesz az eddigi gyakorlathoz képest. Különösen az úgynevezett levéltári törvény esetében, hiszen az lényegesen szabadabban kutathatóvá és ezzel pontosan megismerhetővé teszi az állambiztonsági iratokat. 

Ismétlődhet a botrány

Interjú Demeter Ervin országgyűlési képviselővel, az Orbán-kormány polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterével

Elkészült az 1 -os lista

Nyilvánosságra hozta az APEH a 2001-es évben befizetett személyi jövedelemadó (szja) szabadon felhasználható 1+1 százalékos felajánlásainak adatait. Ennek keretében a 8,3 milliárd forintról rendelkező adózók közül körülbelül minden negyedik élt a kizárólag egyházak számára juttatható támogatás lehetőségével.

Schmitt Pál a zongoránál

A szükségesnél tízszer több, azaz mintegy 75 ezer ajánlószelvényt gyűjtött össze Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támogatott független főpolgármester-jelölt, aki ezt kampánynyitó nagygyűlésén, a margitszigeti Nagyréten jelentette be. Fotó: V. Sz.

Kövér Beriját látja a túlvilágon

Berija elégedetten csettinthet a túlvilágon, mert azt látja, hogy Magyarországon az ötvenes évek diktatórikus hangulata elevenedik meg, a különbség csak annyi, hogy a régi elvtársak most nem a Vörös Október Ruhagyár öltönyében feszítenek, hanem Pierre Cardinben. Ezt a képet festette le hallgatóságának Kövér László, a Fidesz erős embere Dunaújvárosban a polgári körök rendezvényén. Kövérre a vidéki környezet úgy hathat, mint másra a koffein: míg a lakossági fórumot megelőző parlamenti ülésen már-már unalmasnak és szürkének tűnt, az egykori Sztálinvárosban tűzbe jött, és a tőle megszokott módon kíméletlenül bírálta politikai ellenfeleit. Így sor került annak megállapítására is, hogy amit a Medgyessy-kormány tesz, az közel áll a nemzetáruláshoz.

Továbbra is egymásba gázolva

"Nincs semmi különös, csak Áder és Medgyessy csipkedik egymást" – mondta riporter kollégám, mielőtt elhagyta a Parlament épületét. És valóban, a választások óta megszokott indulat a kormánypártok és az ellenzék között semmit sem enyhült, csak a téma változott: nem a D–209 ügye állt a középpontban, hanem a kormány első száz napjának értékelése. 

Magyar tűzoltók tartottak megemlékezést a terrortámadás évfordulóján

A 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások első évfordulóján a mentés során elhunyt 343 amerikai tűzoltóra emlékeztek a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Kun utcai telephelyén.

Hit és értékek

Álom Jeruzsálemről

A Jeruzsálemhez fűződő történelmi jogokon két nép vitatkozik. A világ köztudatában, a bibliai ismeretek nyomán, Jeruzsálem őstörténete a zsidókhoz kapcsolódik. Az ókori zsidó állam római legyőzetését követő, több mint kétezer év során számos birodalmi fennhatóság alatt élt a város és a Szentföld, ahol azonban a zsidó jelenlét soha nem szűnt meg. A palesztinok nemzeti mitológiája szerint, ők ama filiszteusok leszármazottjai, akik a bibliai korban, még a zsidók előtt birtokolták a földet. Ki volt itt előbb, kinek mélyebbek a gyökerei – nincs bíró, aki ítélhetne. Legitimitása van mindkét nép jelenlétének, bármikorra tegyük is népként való megjelenésüket a történelem színpadán.

HÁTTÉR

Kivégzések otthon

Kéthónapos csecsemőjét halálra verte egy szülő; egy matematikatanár feleségével és két lányával végzett, mielőtt a metró alá ugrott volna; tizenkét éves fiát megölte, majd öngyilkos lett egy férfi; tizenhárom éves kislány jelentette fel édesapját, aki három éve zaklatta őt szexuálisan; a tizennégy éves Simek Kitti vagy édesanyja a család kegyetlen fejét gyilkolta meg. Néhány döbbenetes eset az elmúlt pár hónap eseményeiből, melyek egyre intenzívebben irányítják a társadalom figyelmét a család válságára. 

A meggyűlölt jótevő

A szeptember 11-ei évfordulón elhangzott beszédek újra az Egyesült Államok melletti szolidaritásról szóltak világszerte. Az együtt érző szólamok egy pillanatra mintha felidéznék azt a nemzetközi hangulatot, amelyet a terrortámadás után a berlini polgármester Kennedy híres mondatára utalva "Mindnyájan amerikaiak vagyunk" formában fogalmazott újra. Kevesen vannak azonban, akik ezt így is gondolják: a Gallup harminckét országban végzett felmérése szerint az emberek többsége úgy véli, hogy Amerika külpolitikája negatív hatással van a világra.

Hidegvérrel

Drámai és nagy ív? fordulat várható a nevelőapját állítólag meggyilkoló tinédzserlány ügyében. A vérfagyasztó krimiket megszégyenítő események egyik főszereplője, K. Richárd ugyanis teljesen más történetet adott elő a rendőrségnek, mint amelynek alapján a bulvársajtóból és kereskedelmi hírműsorokból tájékozódó honfitársaink java része már előre felmentette a tizennégy éves kislányt.

A szeretet és a gyűlölet kohója

– Történt-e valami a magyar családok kapcsolatrendszerében az utóbbi húsz-harminc év során, ami megmagyarázhatja, hogy miért történik ennyi brutális gyilkosság és gyermekbántalmazás mostanában?– Hogy az utóbbi néhány hónapban történt véres családi események hátterében valami komolyabb törvényszerűség lenne, nem hiszem. Mind a családi erőszak, mind azok az önpusztító devianciák, amelyekre a média manapság jobban odafigyel, régi dolgok. A mítoszokból, a szépirodalomból tudjuk, hogy a családon belüli erőszak több ezer éves jelenség, végigkísérte az emberiség egész eddigi történetét. Régebben azonban a közvélemény minderről nem akart tudomást venni. Az egyes emberek persze tudták, hogy mi történik tágabb családjukban vagy éppen a szomszédban, azonban úgy vélték, máshol ez nem fordulhat elő, csak ők ilyen elvetemültek, akik ezeket a dolgokat elkövetik. Véleményem szerint ez az álságos hozzáállás még mindig hat, amelytől meg kellene végre szabadulnunk. Az erőszak ugyanis sok családban mindennapos esemény, csak nem vezet mindig gyilkossághoz vagy súlyos testi sértéshez.

Nem védett fészkek

"Családon belüli erőszak mindig is volt, csak senki nem beszélt róla" – mondta lapunknak Lévai Katalin miniszteri biztos, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban nemrégiben létrehozott Esélyegyenlőségi Főigazgatóság vezetője. A szakértő úgy látja, a téma tabu jellege ma már kezd megtörni, azonban az áldozatvédelem kérdése még nincs tökéletesen megoldva. "Előfordul, hogy a rendőrök egyenesen megkönnyebbülnek, ha egy bántalmazott asszony visszavonja a férje elleni feljelentést, ugyanis nem igen tudják, hogyan kell kezelni egy ilyen ügyet" – mondta Lévai Katalin. Szerinte a rendőrök, a bírók ez irányú továbbképzésén túl, a meglévő intézmények mellett – mint a gyermekjóléti szolgálat – újakra is szükség lenne. Példaként említette az Ausztriában létrehozott családügyi bíróságot, ahol a családon belüli erőszakos ügyekben hozott ideiglenes végzés lehetővé teszi az azonnali intézkedést. 

Oroszország: piacgazdaság

A Nyugat hosszú idő után végül is elismerte: Oroszországban piacgazdaság van. Bár először az európaiak vetették föl, az USA ismerte el elsőként hivatalosan is a piacgazdaság létét a kontinensnyi országban. Más kérdés természetesen, hogy ez az inkább politikai íz? gesztus tényleg hasznára van-e az orosz gazdaságnak, s ha igen, mennyit is ér mindez? Annyi viszont már most bizonyosnak látszik, hogy a napi megélhetésért aggódó orosz milliókat mindez nem teszi boldoggá. Egyelőre legalábbis biztosan nem.

Európápa

Megjelent, és hatalmas üzletnek ígérkezik a vatikáni euró. A nyolc címletből álló, vatikáni jelzés? eurókészletet március elsején elkezdték árulni, egy vásárló legfeljebb kettőt vehetett, a 69 ezer csomag mégis szinte azonnal elfogyott. Most egy újabb sorozat áll bevetés előtt.

Kötelező a felelősség

A kormány döntésének köszönhetően szabadárassá válik a kötelező gépjárm?-felelősségbiztosítás, így a pénzügyminiszter rendelete helyett a jövőben a piac fogja meghatározni az árakat.  A kabinet azt reméli a határozattól, hogy a szoros versenynek köszönhetően lejjebb mennek az árak. A biztosítótársaságok vezetői, valamint a szakemberek óva intenek a korai örömtől: szerintük ugyanis az autósok mindebből nem sokat fognak a zsebükben érezni. 

Alpesi banktitkok

A héten az ENSZ ünnepélyes keretek között 190. tagjává avatta Svájcot. Történt mindez azután, hogy az EU kevésbé ünnepélyes keretek között súlyos pénzügyi szankciókkal és elszigeteléssel fenyegette meg a vaskos nemzetközi bankbetétek őrzőjét. A banktitokhoz tűzön-vízen át ragaszkodó svájciak ugyanis semmiféle információt nem hajlandóak nyújtani a pénzüket zürichi mackókba bújtató EU-állampolgárok jövedelméről. 

KÁVÉSZÜNET

Újabb támadás hormonfronton

Július elején kürtölte szét világszerte a média a szenzációs hírt, amely szerint egy amerikai kutatók által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a hormonpótló kezelésben részesült nők között 41 százalékkal magasabb arányban kaptak agyvérzést, és 29 százalékkal többen szenvedtek el szívinfarktust, mint az úgynevezett placebo csoport tagjai, vagyis azok, akik nem szedtek hormont. A hír hallatán – érthető okokból – bizonyára meghűlt a vér mindazokban, akik nőgyógyászuk javaslatára kapják ezt a bizonyos 17 béta ösztrogént. Jóllehet a különféle okból alkalmazott hormonkészítmények rizikói – gondoljunk csak a rákos megbetegedés kockázatára – sokkal inkább abból fakadnak, hogy a kezelés olykor nem egyénre szabott módon történik. Kérdéseinkre dr. Tószegi Attila, reumatológus-nőgyógyász, a Magyar Menopausa Társaság elnökségi tagja válaszolt.

Előtérben a botrányos alkotások

Katolikus körökben nagy felháborodást keltett, hogy a múlt vasárnap zárult Velencei Filmfesztiválon a The Magdalene Sisters (A Magdaléna nővérek) cím? film nyerte el az Arany Oroszlánt, miközben az olasz sajtó hasábjain egyértelműen kedvező fogadtatásra talál a nemzetközi zsűri döntése. A filmmustrán magyar siker is született.

Csökken az AIDS-től való félelem

Egészségügyi szakértők szerint az AIDS-től való félelem csökkenését jelzi a szexuális úton terjedő betegségek, így a szifilisz és a tripper előfordulásának növekedése.

Sampras újra a csúcson

Szenzációs döntőnek lehettünk tanúi vasárnap este, hiszen rengeteg teniszkedvelő vágya teljesült azzal, hogy a US Open idei döntőjét a két teniszlegenda, Pete Sampras és André Agassi játszotta. Tavaly a negyeddöntőben kerültek össze, ahol csakúgy mint most, Sampras volt a nyerő.  Az elmúlt időszakban szinte mindenki leírta Pistol Petét, aki számára a 2000-es wimbledoni győzelem óta egyetlen babér sem termett a tenisz világában. A kritikusok sorozatos kudarcai láttán folyamatosan skandálták, hogy ő már nem a régi, és jobban tenné, ha visszavonulna. Időközben a korábbi többszörös világelső a ranglistán is a 37. helyre csúszott vissza. Wimbledonban, ahol a legtöbb Grand Slamjét nyerte, a nyáron már az a csúfság esett meg vele, hogy rögtön a második fordulóban egy viszonylag ismeretlen svájcitól kapott ki; kisebb túlzással tehát elmondható, hogy az elmúlt két évben csak az nem verte meg, aki nem akarta. Mindezek ellenére az amerikai önbizalma töretlen maradt, akárhányszor megkérdezték mindig biztosra vette, hogy fog még Grand Slamet nyerni. 

Könyvsikerek

R. T. Kiyosaki – S. L. Lechter: Gazdag gyerek, okos gyerek

Fizet a Fradi

Megbüntették a Ferencvárost, az MTK elleni mérkőzésen történt rendbontások miatt. A Magyar Labdarúgó Liga elmarasztalta a klubot a rendezői hiányosságokért, ezért az FTC Labdarúgó és Sport Kft.-nek 250 ezer forintos büntetést kell fizetnie, ezen kívül saját költségén MLSZ-ellenőrt kell biztosítania a soron következő két hazai mérkőzésre. Szintén a mérkőzésen történtek miatt a fegyelmi bizottság elrendelte, hogy az elkövetkező öt hazai mérkőzésen le kell zárni az Üllői úti stadion 16-os szektorát. A mérkőzésen kiállított Dragóner Attila négy bajnoki mérkőzésen nem léphet pályára.

Vadvíz megszelídítve

Sokan idegenkednek a vadvízi sportoktól, extrém túlélési gyakorlatnak tartva azokat – pedig átlagos kondícióval és úszó-evező tudással is veszélytelenül kipróbálhatnák ezeket a tevékenységeket. A természet bátrabb szerelmesei hamar felfedezik, hogy egy felettébb izgalmas, maradandó élményt nyújtó sportról van szó. 

A tévé sója

Némi kutakodás a kerekedelmi televízió internetes fellegvárában. Sebtiben lebonyolított telefonos szervezés egy meglehetősen gyermetegen artikuláló közönségszervezővel, a BKV meg egy meggondolatlan szombat délután bőven elegendő ahhoz, hogy a Mónika show felvétele előtti szünetben tébláboló közönség között találja magát az ember. Érkezésünkkor készséges ruhatáros hölgy jóindulatára bízzuk ingóságainkat. A kereskedelmi tv alacsony mennyezet? keskeny várójában, a falhoz suvasztott edénykék ülőgarnitúrán nyugdíjas hölgyek gubbasztanak egykedvűen, akár a hajnali metrón. Csakhamar, mintegy a semmiből ugrik elő a koordinátorok gyöngye, harsány "Fogadjunk, hogy te vagy a Csákvári Rita!" felkiáltással. Nemleges válaszomra odébbáll. 

PROGRAMAJÁNLÓ

A Fényvarázs Természetfotós Klub Közös hullámon cím? kiállítása szeptember 27-ig tekinthető meg az Antenna Hungária Rt. Átrium Galériájában (XI., Petzvál József u. 31–33.).
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!