hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vadvíz megszelídítve

2002. 09. 15.
Sokan idegenkednek a vadvízi sportoktól, extrém túlélési gyakorlatnak tartva azokat – pedig átlagos kondícióval és úszó-evező tudással is veszélytelenül kipróbálhatnák ezeket a tevékenységeket. A természet bátrabb szerelmesei hamar felfedezik, hogy egy felettébb izgalmas, maradandó élményt nyújtó sportról van szó. 



A Salza hullámain Fotó: F. S.

A vadvízi evezés mint sport viszonylag rövid múltra tekint vissza: a múlt század elejére nyúlnak gyökerei. A felfújható, nagy tűrőképesség? gumicsónakokat eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, ám a későbbiekben a vadvízi sportok céljára is kitűnően alkalmasnak bizonyultak. Ezek a speciális vászonból készült csónakok rendkívül szívósak, gyakorlatilag törhetetlenek, és minden akadályt képesek legyőzni.

Első alkalommal egy ízelítő túrán célszer? részt venni. Megfelelő felszereléssel és tapasztalt túravezetők segítségével veszélytelenül próbálhatjuk ki az evezés izgalmait. A neoprén ruha és cipő egyrészt melegen tartja a testet, másrészt véd a sérülésektől, a sisak védi a fejünket, a mentőmellény pedig fenntart a vízen egy esetleges borulás esetén. 

A vízi tapasztalat megszerzéséhez hosszabb időre van szükség, de az evezésbe hamar bele lehet jönni. Meg kell tanulni a csónakkal egyenesen menni, kanyarodni, a partvonalat követni, elindulni, kikötni, helyben megfordulni, tolatni úgy, hogy akár erős sodrásban is urai legyünk a helyzetnek. Ha mégse sikerülne, akkor elsodorhat a víz, vagy ráfut a csónak egy sziklára, aminek borulás lehet a vége. Persze a vízkeresztségen is érdemes átesni, ez utólag rendkívüli élményként rögzül. A raftingozás szó ma Magyarországon a vadvízi evezős sportok gyűjtőnevévé vált, valójában többféle vízi sportágat takar. 

A rafting egy négy–tizenkét személyes gumitutaj, amely nagy felülete révén kevésbé borulékony. Összehangolt evezőmunkát kíván a bent ülőktől, hátul egy tapasztaltabb evezős irányít. Ha valaki először kóstolgatja a vadvizet, leginkább ebben érdemes ráérezni az ízére. 

A kenu egy két–három személyes gumicsónak, amely a kis létszám miatt még összehangoltabb evezést kíván. Itt is a hátsó ember az, aki evezés közben irányít, tehát ő legyen a tapasztaltabb. A kenu sokkal vízközelibb érzést nyújt, de méretéből adódóan borulékonyabb. Aktívabb evezést követel, mivel irányíthatóságuk legfontosabb alapelve, hogy gyorsabbak legyenek a víznél, mert különben a víz sodorja a csónakot. A vadvízi evezés kenuban rendkívül élvezetes. 

A kajakozás képviseli az igazi "vadságot", ezért ez követeli a legnagyobb szakértelmet is, mert csak egy ember ül benne. Ezek az eszközök már komoly szakmai felkészülést és tapasztalatot igényelnek. 

A hydrospeed (vadvízi úszás) során egy speciális m?anyag úszótest és békatalp segítségével igazán közelről szemlélhetjük a vadvizek szépségeit, mivel gyakorlatilag benne úszunk.

A canyoning a vadvízi túrázás egyik legspeciálisabb formája. A túrázók először felkapaszkodnak egy hegyi patak völgyében, majd ugrálva, csúszkálva és kötélen ereszkedve megpróbálnak lejutni onnan. Az igazi szépségét az adja a sportnak, hogy olyan, teljesen érintetlen területeken járhatunk, melyeket csak nagyon kevesen láthatnak. 

Kicsiny hazánk szűkölködik vadvizekben, csak a Rába felső folyásán és a Hernádon találhatunk kisebb szakaszokat. A szlovákiai Dunacsúnyban lévő mesterséges pálya Európa legszínvonalasabb vadvízi létesítménye. Körülbelül ötszáz méter hosszú, szabályozható vízszintű, lelátókkal, gyaloghidakkal, visszavezető állóvízzel, öltözővel, zuhanyzókkal felszerelt vadvízi központ, ahol méretes hullámokkal, komoly zúgókkal találkozhatunk, melyeket a pálya mérnökei teljesen biztonságos mederkiképzéssel alakítottak ki. Ausztriában kipróbálhatjuk a Salza és a Steyer egy-egy szakaszát, amelyek sok izgalmat ígérnek. Szlovéniában a Soco várja a vadvíz tapasztaltabb szerelmeseit. 

Ma már egyre több iroda kínál vadvízi túrákat, válogathatunk a legkülönbözőbb helyszínek és lehetőségek között. Az árak is elérhetőek, egy ízelítő túrán fejenként hat–tízezer forint közötti összegért részt vehetünk, ami tartalmazza a teljes felszerelést, a védőruhát, a szükséges eszközöket, valamint az oktatást, a túravezetést és a teljes szervezést. A fenti összeghez természetesen hozzá kell számolni az úti- és szállásköltséget is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!