hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb támadás hormonfronton
Az előnyök és hátrányok folyamatos mérlegelése

2002. 09. 15.
Július elején kürtölte szét világszerte a média a szenzációs hírt, amely szerint egy amerikai kutatók által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a hormonpótló kezelésben részesült nők között 41 százalékkal magasabb arányban kaptak agyvérzést, és 29 százalékkal többen szenvedtek el szívinfarktust, mint az úgynevezett placebo csoport tagjai, vagyis azok, akik nem szedtek hormont. A hír hallatán – érthető okokból – bizonyára meghűlt a vér mindazokban, akik nőgyógyászuk javaslatára kapják ezt a bizonyos 17 béta ösztrogént. Jóllehet a különféle okból alkalmazott hormonkészítmények rizikói – gondoljunk csak a rákos megbetegedés kockázatára – sokkal inkább abból fakadnak, hogy a kezelés olykor nem egyénre szabott módon történik. Kérdéseinkre dr. Tószegi Attila, reumatológus-nőgyógyász, a Magyar Menopausa Társaság elnökségi tagja válaszolt.Séta az egészségért a Margitszigeten. Nancy G. Brinker, amerikai nagykövet, hazájában hosszú évek óta a mellrák elleni küzdelem egyik élharcosának számít. A mellrák kialakulása gyakran összefüggésbe hozható azzal, hogy a pácienst korábban nem megfelelően kezelték hormonkészítményekkel. Fotó: Vörös Szilárd 

– A hormonkezelés valóban növelheti a szív és érrendszeri problémák kockázatát?

– Lassan teljesen megszokottá válik, hogy "hormon-fronton" rendszeresek a támadások: magazinlapok hasábjain számtalan butaság vagy féligazság napvilágot látott már. Ezúttal annyiból dühítőbb a helyzet, hogy egy olyan hír érkezett szakmai berkekből, amely egyáltalán nem felel meg a valóságnak. 

– És mi a helyzet a többi kockázattal?

– Először is szögezzük le: a hormonpótló kezelést a változókori tünetegyüttes – hőhullám, izzadás, alvászavar, depresszió, hüvelyszárazság – kezelésére kezdtük el alkalmazni, és rövidesen kiderült, hogy az ösztrogén rendkívül hatékony a csontritkulás gyógyításában. Ugyanis, bár számtalan készítmény van forgalomban az oszteoporózis megelőzésére és gyógyítására, valamennyi egy oldalról hat: vagy építi a csontot, vagy fékezi a lebontást. Nos, az ösztrogén az egyedüli, amely mindkét oldalon helytáll, és így különösen fontos szerepet kapott a csontritkulás elleni harcban. Az eddig is köztudott volt a hormonkészítményekkel kapcsolatosan, hogy – mint minden gyógyszernél, még a Kalmopyrinnél is – számolni kell a mellékhatásokkal. Épp ezért nem hangsúlyozható eléggé, hogy a hormonpótló kezelést kizárólag személyre szabottan, körültekintő vizsgálat után lehet felírni. Komoly problémához vezethet, ha a háziorvos – esetleg a páciens elvesztésétől való félelemből – nem küldi tovább szakemberhez a beteget, mivel a hormont elvileg senki nem kaphatja csak úgy, ránézésre. Mindig a legalacsonyabb, de még hatékony dózist kell megállapítani, és azt is a lehető legrövidebb ideig szabad alkalmazni. 

– Konkrétan milyen mellékhatásai lehetnek a hormonszedésnek?

– Azt tudtuk, hogy mérsékelt fokban emelheti az emlődaganatok előfordulásának arányát, vérzési rendellenességeket okozhat, illetve kedvezőtlenül hathat az agyi érrendszerre. Az orvosnak azt kell tehát mérlegre tenni, hogy a várható alacsony rizikóveszély, vagy a páciens alapbetegségének súlyosbodása jelent-e nagyobb kockázatot.

– A hírekben az szerepelt, hogy 41 százalékkal emelkedett az agyvérzések, 29 százalékkal az infarktusok száma a placebo csoporthoz képest. Ijesztő adat.

– És egy óriási nagy szemfényvesztés is. Az USA-ban ezeket a vizsgálatokat egyébként azért kezdték el, hogy megvizsgálják: van-e a hormonnak jótékony hatása a szív- és érrendszerre. Kiderült, hogy nincs. Az ösztrogén sok mindenre jó hatással van, a szív irányában történetesen közömbös. Ami ezeket az ijesztő arányú növekedéseket illeti: a 29 százalékkal több infarktus azt jelenti, hogy tízezer kezelési évre számolva – egy kezelési év az, amikor egy ember egy évig szedi a gyógyszert, tehát itt vagy tízezer hölgy szedte egy évig, vagy ötezer két évig, és így tovább – a placebo csoport 30 infarktusos esetével szemben a hormonkezeltek között 37 infarktus történt, vagyis héttel több. Az agyvérzések számának 41 százalékos növekedése pedig a huszonegy és a huszonkilenc különbségéből adódik, vagyis az a 41 százalék összesen nyolc eset. Nyilván ezt sem lehet elbagatellizálni, de ahhoz képest, hogy mekkora pánikot keltettek vele a világban, az emelkedés nem jelentős. És még egy nagyon fontos dolog: nem is ugyanarról a hormonkészítményről van szó. Mi Magyarországon csak természetes 17 béta ösztrogént alkalmazunk. Az amerikai vizsgálat alapjául szolgáló készítmény többek között szintetikus hormonból készült.

– Ebben az esetben hogy lehet az, hogy – amint Ön is utalt rá – szakmai berkekből eredően úgy tálalták ezeket a kutatási eredményeket, mintha a legkézenfekvőbb megoldás a hormonpótló kezelések azonnali leállítása lenne?

– Korunk egyik népbetegsége, a csontritkulás számos gyógyszercégnek jó jövedelemforrás. Hormonpótlással az oszteoporózisos betegek 30 százalékának megoldott a kezelése. Ez egy elég nagy piac, nem? És tudjuk, Shakespeare után szabadon, hogy üzlet az egész világ...

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!