hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 10. 25. (VI/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egy lépés előre

Az írországi megismételt népszavazáson a tavalyinál nagyobb részvétel mellett a választók igent mondtak a nizzai szerződésre, és így az Európai Unió bővítése útjából kikerült egy fontos, ám még nem az utolsó akadály. Az eurózóna lakosainak több mint fele sikernek könyveli el, hogy immár tizenkét országban ugyanazzal a pénzzel fizethet. Az EU-bővítés támogatottsága jelenleg 50 százalékos, ugyanakkor a legtöbb uniós polgár úgy gondolja: a bővítés után sokkal nehezebb lesz döntést hozni európai szinten – írja azeuro.hu cím? internetes oldal.

Toleráns püspökök

A Vatikán hivatalosan elutasította az amerikai katolikus egyház beadványát, melyben a pedofil papok ügyének gyors és hatékony kezelésére tettek javaslatokat. A "zéró tolerancia" elvén alapuló dokumentum a Szentszék illetékesei szerint átdolgozásra szorul, mivel annak számos passzusa nem felel meg az egyházi törvényeknek. 

Levélben üzent Washington fantomja

A békés amerikai hétköznapokat éri leginkább sorozatos támadás Washington környékén: a szörny? gyilkosságok véletlenszerűen kiválasztott célpontjai tankoló emberek, vásárlásukat végző vagy éppen füvet nyíró polgárok és iskolába igyekvő diákok. Az orgyilkos vagy -gyilkosok rendőrségi források szerint tízmillió dollárt követelnek, de nem világos, mit ígérnek cserébe, hiszen nyilvánvalóan nem a pénzszerzés volt a fő céljuk, amikor október elejétől tíz embert valósággal kivégeztek. 

Ismét öltek a professzor emberei

"Olyan volt, mint egy földrengés. Az egész busz kiégett, semmi nem maradt belőle" – így emlékezett vissza egy szemtanú a hétfő délutáni újabb izraeli terrortámadásra. Egy másik szemtanú még megrázóbb élményről számolt be a Haarec cím? izraeli napilapban: "A busszal ellenkező irányban autóztam hazafelé a munkából, amikor egyszer csak robbanást hallottam. A következő pillanatban egy emberi test vágódott a szélvédőmre és a gépkocsi tetejére. Sokkos állapotba kerültem. Utólag úgy értesültem, hogy az egyik merénylő lehetett."

Belföld

Két férfi, egy eset

Ami bajnak látszik, nem biztos, hogy az – mondta a választási vereségre utalva Orbán Viktor hét óra körül, de én csak nyolckor döbbentem rá, hogy mennyire igaza van. Hat órakor ugyanis még úgy gondoltam, kapitális hibát vétettem azzal, hogy útban Orbán beszédének helyszíne felé, megálltam a Hősök terén meghallgatni Csurka Istvánt. Nyolckor azonban már tudtam: itt a lehetőség a két férfi összehasonlítására.

1956: örökös vita

– Maga újságíró? (Bólintok.) Akkor megírhatja, hogy leköptem a Mécs Imrét.  Helyszín: Rákoskeresztúr, Új Köztemető, 301-es parcella.  Örökmécs – Pápai Gábor rajza

Béke helyett béka

"Gratulálok, gratulálok… gratulálok… szuper voltál, örülök, hogy győztél…" – szinte ebből állt az Országgyűlés ‘56-os ünnepi ülését megelőző és az azt követő fél óra. Ugyanis a szocialista képviselők azon része, amely településén vagy kerületében a polgármesterségért is ringbe szállt, javarészt győztesként vonulhatott be az önkormányzati választások utáni első parlamenti ülésre. Ráadásul, mivel a Fidesz képviselői bojkottálták az ülést, a szocialisták jó kedvét senki sem vehette el. Az MDF jelen levő félfrakciójának egy-két tagja ugyanis "nyugodt erőként" viselkedve a folyosón mosolygósan gratulált a baloldali polgármestereknek.

Családi vonás

Botka László 29 éves Szeged polgármestere

Hit és értékek

A legősibb bizonyíték

A legrégebbi közvetlen, tárgyi bizonyíték lehet a Názáreti Jézus történelmi létezése és a családjáról szóló újszövetségi beszámolók hitelessége mellett az a felirat, amelyet egy jeruzsálemi magángyűjteményben lévő temetkezési láda oldalán fedeztek fel. Az arám nyelv? szöveg így szól: Jakab, József fia, Jézus testvére. A szenzációt keltő bejelentésről és a felirat megfejtésének kalandos körülményeiről a CNN hírtelevízió különtudósításban számolt be. A felfedezés Andre Lemaire, a francia Sorbonne Egyetem ókori írástörténészének érdeme. A Jakab-felirat hitelességét eddig senki nem cáfolta, azonban a washingtoni Katolikus Egyetem jezsuita profeszszora, Joseph Frotzmyer már a bejelentés másnapján tiltakozott az ellen, hogy a bibliai Jézussal hozzák azt összefüggésbe. Az elmúlt fél évszázadban már több első századbeli régészeti bizonyítékot találtak, amelyek a Jézus életéről és az őskeresztény egyházról szóló bibliai beszámolókat támasztják alá, azonban most először bukkant fel a főszereplők közül valakinek a neve, ráadásul egyszerre több is – emelik ki a híradások. A különleges leletet a tervek szerint jövő hónapban bemutatják a Royal Ontario Múzeumban a kanadai Torontóban, ahol a nemzetközi Biblia-kutató tudósok tartják éves közgyűlésüket.

HÁTTÉR

Nem ébrednek az álmok álmodói

Nem bizonyult tartósnak az országgyűlési választások második fordulóján tapasztalt jobboldali megerősödés. Az önkormányzati választásokat az MSZP fölényesen megnyerte, a Fidesz pedig elvesztette.

A félelem arénája

Terror után még több terror. Szakértők az indonéziai Bali szigetén történt robbantás után arra figyelmeztettek, hogy új terrorhullámot indíthatnak az al-Kaida-hálózat és szétszórtan működő, de jól szervezett iszlám szövetségesei. (Lesben álló rémek. Hetek, 2002. október 18.) Az előrejelzések nem tévedtek: lapzártánkkor még tartott a moszkvai túszdráma a színházközpontban, ahová csecsen halálosztagosok egy csoportja tört be. Izraelben két nappal korábban egy mázsa robbanóanyaggal megrakott autó rohant bele egy buszba, az utóbbi hónapok legsúlyosabb pusztítását okozva. Washington környékén két-három naponta újra lecsap az orgyilkos rém, aki egyre fenyegetőbb üzeneteket küld a hatóságoknak. "Gyermekeitek sehol semmikor nincsenek biztonságban" – tartalmazta az egyik, amelyben a gyilkos tízmillió dollárt is követelt. Bár a merénylő üzeneteit nem hozzák részleteiben nyilvánosságra, a hatóság kódolt válaszaiból arra lehet következtetni, hogy nem pusztán az erőszak az elkövető vagy elkövetők célja, hanem az általános rettegés előidézése az Egyesült Államok fővárosa környékén. George W. Bush amerikai elnök bejelentette, felhatalmazta a hatóságokat, hogy bármilyen eszközzel fékezzék meg a "könyörtelen gyilkost". A hajszába a légierő felderítő gépei is bekapcsolódtak, lapzártánkig eredmény nélkül. (Cikkeink: "Gyermekeitek sehol, semmikor nincsenek biztonságban";Ismét öltek a professzor emberei )

Szocialista időszámítás

Erős feketét kortyolgatok Lénárt László budapesti alelnök irodájában, miközben arról beszél, rosszul vette volna ki magát, ha egy ötven százalék fölötti támogatottsággal bíró párt visszaléptette volna főpolgármester-jelöltjét. Azt mondja, erre kizárólag abban az esetben kerülhetett volna sor, ha fokozott Schmitt-ve-szély fenyeget. Amikor Gy. Németh esélyeiről kérdezem, politikusan azt feleli: az első három hely valamelyike számukra jó eredmény. 

Fidesz-miniatűr

A Fidesz érthető okokból nem a Millenáris parkba szervezte eredményfigyelőjét az önkormányzati választások estéjén. Vélhetően sejtették, hogy nem lesz szükség nagy tömeg befogadására alkalmas helyszínre, és igazuk lett. Az áprilisban tapasztalt több ezer fős rajongótábor ezúttal harminc emberre redukálódott, akik amúgy a sajtó képviselői voltak. 

A nagy kibékülés

A liberálisok a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény "székházában" várták az önkormányzati voksolások eredményeit. Bár az áprilisi, Orbán Viktort cikiző zenei performance elmaradt, Demszky időnként "felcsendülő", bődületes hangerej? választási rap-je fárasztotta az este tízig igazából unatkozó kisszámú nagyérdeműt. Mindenki a Medián közvélemény-kutatási eredményeivel buzdítgatta magát. Aztán ahogy egyre biztosabb lett a siker, úgy lettek egyre többen a gyárból átalakított MEO-ban. 

Gyorséttermek, hamm

Nagy mozgás van a gyorsétteremláncok háza táján. Visszakozott a Quick, folyamatos veszteségtermelés miatt megvált a régi tulajdonos a Burger Kingtől, ugyanakkor beerősített a Pizza Hut, és egy újabb szereplő is belépett a hazai gyorséttermek piacára. 

Megállíthatatlanok a multik

Úgy tűnik, megállíthatatlanok a nagy alapterület? hipermarketek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén, és várhatóan a következő években is, tovább nő látogatottságuk és a piaci részesedésük. A GfK. Hungaria legfrissebb felmérése alapján látható, hogy az ezer négyzetméternél nagyobb eladóter? üzletek száma a tavalyi 570-ről jövőre 710-re emelkedik. A piackutató cég szerint a koncentráció egyre erősödő folyamatnak számít. 

IBM után kormányakció

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint nem az itteni helyzetnek szól a döntés.

Evára fel

Bár még a parlament előtt van az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvénytervezet, már most érdemes alkalmazkodni a feltételekhez. Közismert, hogy a vállalkozóknak, akiknek kedvez az eva, december 20-aig nyilatkozniuk kell, hogy élnek-e a lehetőséggel, vagy nem. Fontos tudni ugyanakkor, hogy nem választhatja az evát az a vállalkozó, akinek köztartozása van, illetve az említett időpontig nem rendezi azt le. 

KÁVÉSZÜNET

Döntetlen Madridban: reális

Rájár a rúd az európai sztárcsapatok némelyikére a Bajnokok Ligájában. A héten lejátszott negyedik fordulóban a Real Madrid és az Arsenal is alulmúlta önmagát, lapzártánkkor pedig a Bayern München küzdött az életben maradásért a Milan ellen.

Megtisztelő különlegesség

Hubert de Givenchy, a világhír? divattervező 2002. október 12. és november 24. között Budapesten ünnepli munkásságának ötvenedik évfordulóját. A Gerbeaud-ház első emeletén látható ruhakiállítás nyolcvan gyönyör? Givenchy-kreációt mutat be. A bemutató igazi unikumát az adja meg, hogy maga Givenchy rendezte be a termet, s modelljeit a szintén világtekintélynek örvendő Yves Saint Laurent által kölcsönzött, haute-couture babákon állította ki.

Gyilkos tempó

Rekordkísérlete közben halálos balesetet szenvedett a hetvenegy éves Nolan White, a hagyományos meghajtású autók gyorsasági világcsúcstartója. A száguldozó öregúr tavaly 664 km/órára javította a rekordot, 20 kilométerrel túlszárnyalva a korábbi, éppen tíz esztendős csúcsot. 

Sípszó

Roby Carlos: nekem jár az Aranylabda "Én vagyok a világ egyetlen futballistája, aki 2002-ben minden nagy trófeát megnyert. Május 15-én részese voltam a Bajnokok Ligája-győzelemnek, másfél hónappal később világbajnok lettem, és augusztus végén az Európai Szuperkupát elnyerő együttesben is játszottam. Ezt senki nem mondhatja el magáról rajtam kívül" – nyilatkozta a 29 éves klasszis. A szakemberek úgy vélik, hogy Roberto Carlos legnagyobb vetélytársai éppen a madridi játékostársai lehetnek: a spanyol Raúl, a francia Zidane és a frissen érkezett másik brazil szupersztár, Ronaldo esélyes még a győzelemre.

A Makarius Gyűjtemény

Október 29-én 18 órakor nyílik meg az Európai Iskola kiállítása, a Budapesti Őszi Fesztivál rendezvénysorozat részeként. Az Európai Iskola kiállításán többek között Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Barcsay Jenő, Gyarmathy Tihamér, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás, Martyn Ferenc, Rozsda Endre, Szántó Piroska Magyarországon még sosem láthatott alkotásaival találkozhatunk. A Pán Imre, Ge-gesi Kiss Pál, Kállai Ernő és Mezei Árpád alapította művészeti csoport 1945-től mindössze négy évig működhetett. 

Nagyok kicsiben

Szép és jó a Minimax, a gyerek- és szülőbarát csatorna, amely ontja magából a magyar televízió archívumából származó, többnyire ártalmatlan gyerekfilmeket. És ha már ismerősek a filmek, a gyerek is nyugodtan megy a dolga után, s felejti ott szülőjét a képernyő előtt, aki látta már vagy ezerszer a csehszlovák, lengyel vagy magyar klasszisokat, Lolkát és Bolkát, Vukot és Mekk Eleket, szegény embert magyar népmeséstül, varázsceruzástul, cicavízióstul, fazekastul. Igazi filmmúzeum, amit lát. Kétségtelenül jobb ez, mint a Cartoon Network fedőnev? horrorcsatorna, melyből fél óra az edzettebb felnőtteknek is komoly megterhelés. 

Vasárnaptól téli időszámítás

Október 27-én, vasárnap kezdődik a téli időszámítás, amikor hajnali három óráról kettőre kell visszaállítani az órákat.

Olívában főzött zöldbab

Igen jellegzetes mediterrán (török, görög, bolgár) étel – észak-afrikaiak is szeretik, ott csípős fűszert is tesznek hozzá. Szélesebb zöldbabból készül – arrafelé faszulnak hívják –, sötétzöld színű, és tényleg széles, hasonlót magyar piacokon is lehet kapni, és mivel mifelénk kevésbé kedvelt, így olcsóbb is, mint a fehér vajbab. Egy kilóból négy adag lesz. Előre érdemes elké-szíteni. A babot egy deci olívaolajban egy kicsit meg kell pirítani, majd egy időre kivéve, az edény aljára egy nagy fej, karikákra vágott vöröshagyma fele terüljön, ennek a tetejére kerüljön vissza a bab, és végül ennek a tetejére a maradék hagyma. Hozzáadni egy kisebb csokor felaprított kaprot, egy evőkanálnyi barnacukrot, leön-teni egy citrom levével, picit sózni, és körülbelül négy dl vízzel felöntve addig párolni, amíg a bab és a hagyma teljesen meg nem puhul. Kihűlve kerül tálalásra, tetején kicsire vágott pet-rezselyemmel, a legjobb hideg joghurttal fogyasztva – általában mellé adják, de le is lehet önteni vele, de csak közvetlenül a tálalás előtt. (mlg)

PROGRAMAJÁNLÓ

A természet képekben – kiállítás a National Geographic Magazin fotóiból a Magyar Természettudományi Múzeumban (VIII., Ludovika tér 6.). A World Press Photo kiállítás november 17-ig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban (V., Kossuth Lajos tér 12.).  Párizs fényei címmel Bánkuti András fotográfiái tekinthetők meg a Mai Manó Galériában november 17-ig (VI., Nagymező u. 20.).  Szezonzáró ünnepség a Magyar Vasúttörténeti Parkban október 26–27-én. Megközelíthető a Nyugati pályaudvarról induló nosztalgia motoros vonattal. Bútorművészet a gótikától a biedermeierig – állandó kiállítás a Nagytétényi Kastélymúzeumban (XXII., Kastélypark u. 9–11. Tel.: 207-5462).
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!