hetilap

Hetek hetilap vásárlás
IBM után kormányakció

2002. 10. 27.
Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint nem az itteni helyzetnek szól a döntés.



Kiss Péter munkaügyi miniszter Fotó: MTI

– Az IBM a merevlemezek iránti gyenge kereslet miatt bezárja székesfehérvári üzemét. A lépésről a cég vezérigazgatója levélben tájékoztatta Medgyessy Pétert. Mit kívánnak tenni? 

– Intézkedési tervet készítettünk, amely rövid távon igyekszik kezelni a problémát. A program 1200 embert érint Fejér megyében, és 2000 embert – akiket távolról szállítottak dolgozni – a környező megyékben. Ilyen értelemben, mivel nem egy, hanem nyolc megyét érint a probléma, ezért könnyebb segítséget adni, hiszen elterül a "gond" az országban. Másrészt nehezebb is, mert a koordinálás több energiát követel. Szerencsére Fejér megyében a friss adatok szerint 2547 üres álláshely van, a munkaügyi központ éppen ezért kihelyezett a gyárba egy külön hivatalt, és az IBM-mel együttműködve, felajánlja ezeket az álláshelyeket a Fejér megyeieknek. A többi megyében pedig azt kértük a munkatársainktól, hogy név szerint keressék fel az érintetteket, és tegyenek nekik állásajánlatokat. Akik nem ezen a területen akarnak dolgozni, azoknak pedig átképzést biztosítunk. 

– A nagyarányú leépítés a magyar gazdaság állapotáról szóló negatív tünet vagy teljesen egyedi ügy?

– A merevlemezgyártás válsága világjelenség az elektronikai iparon belül. Az IBM éppen ezért az egész világon leépíti ezt a tevékenységét, nemcsak nálunk, hanem például Mexikóban is. Az IBM a levelében, amelyet a miniszterelnök úrnak írt, úgy fogalmazott, hogy sem a magyar gazdaságnak, sem a magyar munkaerőnek, sem az itteni helyzetnek nem szól ez a döntés. 

Jó hír viszont az, hogy több világcég – például a Peugeot, a GE, a Hewlett Packard és a Smart Hungária – is érdeklődik magyar, és ezen belül székesfehérvári befektetések iránt. Igaz, ezek más iparágakat jelentenek. 

– Mi történik ilyen esetben, amikor egy adókedvezményeket is igénybe vevő multicég távozik az országból. A magyar állam viszszakérheti-e az IBM-től az általa igénybevett kedvezményeket?

– Hangsúlyozom: az IBM többi magyarországi tevékenységét nem érinti ez a döntés, csak kifejezetten a merevlemezgyártásra vonatkozik a leépítés. Vácott és máshol továbbra is jelen lesz az IBM, sőt a magyarországi fejlesztéseiket sem fejezték be ezzel. Így ok sincs arra, hogy ez a kérdés felvetődjön. Ami az adókedvezményt illeti, ezek általában helyiadó-kedvezményeket jelentettek, amelyek tudomásom szerint már korábban lejártak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!