hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Levélben üzent Washington fantomja
Gyermekeitek sehol, semmikor nincsenek biztonságban

2002. 10. 27.
A békés amerikai hétköznapokat éri leginkább sorozatos támadás Washington környékén: a szörny? gyilkosságok véletlenszerűen kiválasztott célpontjai tankoló emberek, vásárlásukat végző vagy éppen füvet nyíró polgárok és iskolába igyekvő diákok. Az orgyilkos vagy -gyilkosok rendőrségi források szerint tízmillió dollárt követelnek, de nem világos, mit ígérnek cserébe, hiszen nyilvánvalóan nem a pénzszerzés volt a fő céljuk, amikor október elejétől tíz embert valósággal kivégeztek. 



Útlezárás Marylandben. Fogy a türelem Fotó: Reuters

Bármilyen távolra nyúljanak is a rémtetteket mozgató szálak, a gyilkosságok hatása – az átlag amerikaiak állandó rettegésben tartása és életük alapjainak elbizonytalanítása – rokonítja az elkövetőket a tavaly szeptemberi terrortámadások végrehajtóival. A Washington környékiek rettegnek, több iskolát bezárnak, mindenfelé fokozzák a biztonsági intézkedéseket. A tettes vagy tettesek – akik feltételezhetően valamelyik fegyveres szervezet tagjai voltak, vagy még most is azok – a pénznél sokkal többet akarnak elérni, ezt támasztja alá az is, hogy csak a kilencedik gyilkosság után jutott eszükbe dollármilliókat követelni. A gyilkosnak tulajdonított leveleket találtak a szombat esti ashlandi és a kedd reggeli Silver Spring-i lövöldözés helyszínéhez közel. A CNN jelentése szerint meglehetősen frusztrált személy benyomását keltik az irományok, melyek szerzője amiatt panaszkodik, hogy több alkalommal megpróbálta felhívni a hatóságokat, de mindannyiszor letették a telefont. Az első levél tartalmazza a tízmillió dolláros követelést, valamint egy fenyegetést, mely szerint: "Gyermekeitek sehol semmikor nincsenek biztonságban." Rendőrségi források szerint sikerült a feltételezett elkövető "egynél több" telefonhívását is rögzíteni. A nyomozók akcentussal beszélő férfihangot vettek föl, a szakértők azonban nem tudják megállapítani a hang eredetét, szerintük akár elektronikusan elváltoztatott kiejtésről is szó lehet. Egy hivatalnok szerint a telefonáló "rendkívül dühös" volt, olyan kifejezéseket használt, mint "Kuss, és figyelj!"; "Isten vagyok"; "Dolgom van".

Tizennégy lövést hoznak eddig kapcsolatba az orvlövésszel. Egy lövés, egy áldozat – ez lehet az orgyilkos jelszava. Tíz embert öltek meg a halálos pontossággal célzott lövések, három ember sebesüléssel megúszta. Az első, október másodikai lövöldözésben senki nem sérült meg. A támadások közös jellemzője, hogy általában hétköznapi tevékenységeik során csapnak le az áldozatokra. A Time hírmagazin értesülése szerint az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) felkérte a Pentagont, hogy nézzen utána, van-e olyan, a hadseregtől nemrég elbocsátott katona, aki mesterlövész-kiképzést kapott. Ezeken a tréningeken ugyanis többnyire olyan párokat képeznek ki, akik közül az egyik beméri a célpontot, míg a másik megsemmisíti – akár száz-százötven méteres távolságból. 

A legutóbbi, kedd reggeli orvtámadás után, amikor egy buszsofőrt ért az egyetlen gyilkos lövés munka közben, a Washington környéki lövöldözések ügyével megbízott nyomozó a médián keresztül üzent az orgyilkosnak: hagyja abba az öldöklést, a hatóságok "készek tárgyalni az általa említett lehetőségről". Charles Moose Montgomery megyei rendőrfőnök kedd esti sajtóértekezletén a kamerákba tekintve próbálta felvenni a kapcsolatot a tettessel: "Maga jelezte, hogy többről van szó, mint az erőszak. Várjuk a válaszát." Kérdéses, mennyire fogja a gyilkos meghallgatni Moose-nak azt a kérését, hogy ne sérüljön meg több ember. A nyomozó azt is hozzátette, hogy a rendőrség nem tudja "azon a módon teljesíteni a követelést", ahogy azt az orvlövész kérte, amivel valószínűleg a tízmillió dollár átutalására utalt. A leveleket most mindenesetre vizsgálatnak veti alá az FBI: többek között DNS-mintát keresnek, és a kézírást elemzik, melyek alapján azonosíthatják a szerzőt. Annyi már kiszivárgott, hogy a levelek kézírása nem egyezik meg azzal a tarotkártyán talált kézírással, amelyet Marylandben találtak több mint két hete az egyik lövöldözés helyszínéhez közel. A tarotjóslásban a halál szimbólumaként használt kártyán akkor többek között az állt, hogy "Én vagyok Isten".

Moose rendőrfőnök nem nyugtatta meg a közvéleményt. Szerinte a "személy vagy személyek kifejezték elszántságukat és képességüket, hogy minden korú, fajú és nem? embert lelőnek. S a nap különböző szakában, különböző napokon és más-más helyen csaptak le" – mondta Moose.

A hatóságok szerint a keddi gyilkosság is az orvlövész számlájára írható. Conrad Johnson harmincöt éves buszsofőr kedd hajnalban éppen munkájához készülődött, a járm? legfelső lépcsőjén állt, amikor a mellkasán érte a halálos lövés. Johnsonnak két gyereke volt, tíz éve dolgozott a közlekedési vállalatnál. "Szerette a kosárlabdát, odavolt a gyerekeiért. Nagyon fog hiányozni" – mondta a CNN-nek Doug Duncan, Montgomery megye vezetője. "Általában erre a buszra szállok. Isten velem volt ma. Akár én is lehettem volna" – mondta a rémtett napján Nicole Collins buszvezető, aki közel volt ahhoz, hogy az orvlövész áldozatává váljon. 

A rendőrség azonnal autókkal és helikopterekkel sietett a helyszínre, mely egy erdőkkel körülvett kosárlabdapálya közelében van. Vérebekkel fésülték át az erdőséget, hogy nyomot találjanak. 

Parris Glendening marylandi kormányzó szerdán bejelentette: komolyan fontolgatja a Nemzeti Gárda igénybevételét november ötödikén, a soron következő választásokon, ha addig nem sikerül elfogni a sorozatgyilkost.


Újabb terrortámadásoktól tart a CIA

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!