hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 05. 30. (VII/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Előbújnak a régi erők

A Bush-kormány előbb James Garner nyugalmazott tábornokot jelölte ki helytartóként Irakba, majd szinte semmi lehetőséget nem adván neki a cselekvésre leváltotta, és L. Paul Bremer volt diplomatát állította a helyére, aki eddig jóformán semmivel sem volt sikeresebb elődjénél.

Ködös tragédia

Állami dísztemetésben részesül az a hatvankét spanyol katona, akik a lezuhant ukrán chartergépen vesztették életüket a hét elején. Az afganisztáni szolgálatból hazatérő békefenntartó katonák egy Jak–42 típusú gépen utaztak. A katonákon kívül életét vesztette a gép tizenhárom fős személyzete is, köztük egy ukrán és egy belorusz személy.

Öngyilkos pedofil pap

Kiugrott a szállodai szobájának erkélyéről egy gyermekek megrontásával vádolt katolikus pap Mexikóban, miután a rendőrség körülzárta házát. A hatvankét éves Siegfred F. Widerát – akit közel félszáz kisfiú megrontásával vádoltak Kaliforniában és Wisconsinban – egy éve körözték, míg végül a mexikói rendőrség akadt a nyomára a nyugat-mexikói Mazatlanban.

Arafat nem lesz a csúcson

Háromoldalú békecsúcsra kerül sor a tervek szerint a jövő héten Jordániában George W. Bush amerikai elnök, Ariel Saron izraeli és Mahmud Abbasz (Abu Mázen) palesztin kormányfő részvételével. Bush közvetlenül ezt megelőzően Egyiptomban arab vezetőkkel tárgyal majd a közel-keleti rendezés lehetőségéről. Jasszer Arafat nem kapott meghívást egyik csúcstalálkozóra sem.

Belföld

Népességfogyás: kihaló világ

"Melegekre volt szükség, valódi bombázókra, leszbikusokra és kigyúrt férfiakra sok tetoválással. Mindenre, ami unikumnak számít…  A műsor elindult, és a nézettségi mutató szép lassan elkezdett felfelé kúszni" – írja nemrégiben megjelent könyvében Árpa Attila, a Való Világ cím? reality show exproducere. Miközben tehát első kézből nyerhetünk bizonyítékot arra, hogy a kereskedelmi televíziók istene a nézettség, szakemberek megerősítik: a média által is népszerűsített, nyers és öncélú szexualitás egyaránt rombolóan hat a személyiségre, a családra, a társadalomra, és egyáltalán nem kedvez a gyerekvállalási, családalapítási kedv fellendülésének. 

Tizenéves faluréme

Szombat óta drámai gyilkosság borzolja a hétszáz lelkes Kokad és az ország közvéleményét: egy tizenhat éves fiú egy szóváltást követően baltával vett elégtételt egy helybeli nyugdíjas férfin. A férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Várat magára a Happy End

Az Országgyűlés a héten ismét leszavazta Polt Péter legfőbb ügyész egy interpellációra adott válaszát – immár ötödször a kormányváltás óta. Keller László szocialista képviselő a kétes ügyleteiről elhíresült Happy End Kft. és a Miniszterelnöki Hivatal között az Orbán-kormány idején kötött szerződések ügyét firtatta. Keller tavaly nyáron egyszer már interpellált ebben a témában, ám a Tisztelt Ház akkor sem fogadta el a legfőbb ügyész válaszát.

Hadüzenet a babonaságnak

Vágó István annyira felháborodott az általa áltudományosnak nevezett tevékenységeken, hogy X-Aknák címmel tévéműsort indít ezek cáfolására. Ebben bírósági tárgyaláshoz hasonló formában szembesítik majd a különböző állításokat és a tényeket. A műsor vezetője, aki egyébként a magyar szkeptikusokat tömörítő Tényeket Tisztelők Társaságának (TTT) is elnökségi tagja, az RTL Klub engedélyével indítja a Magyar ATV-n fogható produkciót, amelynek első adása június 7-én lesz.

Hit és értékek

Harag és büszkeség

Harag és büszkeség című könyvével a világhírű olasz írónő, Oriana Fallaci tízéves csendet tört meg. Azt a csendet, amelyben manhattani otthonában a szeptember 11-i apokalipszis pillanatáig élt. Mostani megszólalása azonban sokáig emlékezetes marad: könyve Európában évtizedek óta nem tapasztalt felzúdulást váltott ki. Vitákat, veszekedéseket, szenvedélyes dicséreteket és vad támadásokat. Olaszországban több mint egymillió példányt adtak el Fallaci könyvéből, és bestseller lett Franciaországban, Németországban és Spanyolországban is. A magyar kiadás az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg júniusban a Focus Kiadó gondozásában.

HÁTTÉR

Színre lép az unió

Nem lesz Európai Egyesült Államok, de az új intézmény jogilag olyan lesz, mint egy szuperállam: átveszi a tagállamoktól a külpolitika és a pénzügyi politika irányítását. Azokon a területeken, ahol kizárólagos hatásköre van, a nemzeti parlamentek a jövőben nem hozhatnak önállóan törvényeket. Lesz erős hatáskörökkel rendelkező elnöke és külügyminisztere. Az uniós állampolgárok azonos feltételek mellett indulhatnak bármely tagállam helyhatósági választásán polgármesternek és képviselőnek. A héten Brüsszelben közzétették az Európai Unió alkotmányának első teljes szöveg? tervezetét, amely nem hivatkozik értékei között a korábban sok vitát kiváltott vallási szimbólumokra és fogalmakra, továbbá leszögezi: tiszteletben tarja és nem minősíti az egyházaknak és vallási közösségeknek a nemzeti jogszabályokban biztosított státusát.

Működni fog, mert működnie kell

Kevesen értik Magyarországon, hogy mennyire kardinális kérdés az, hogy sikerül-e uniós színvonalon létrehozni azt az intézményt, amely lehetővé teszi az EU-s mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások fogadását. A legutóbbi kormányszóvivői tájékoztató jól szemlélteteti az aránytévesztést. Míg a hazánk uniós csatlakozásának sikeréhez egyik legfontosabb intézmény létrehozását szokásos, szürke módon jelentették be, addig egy ehhez képest jelentéktelenebb ügyben, hogy hol lesz az úszó-Eb helyszíne, ábrákkal, pontos határidők feltüntetésével, légifelvételekkel tarkított, látványos és kreatív bemutatót tartottak. Pedig az úszó-Eb helyszínén felépetendő uszodakomplexum csupán 7 milliárd forintba kerül az államnak, viszont a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jó működése évi 200 milliárd forint bevételt jelenthet a magyar agráriumnak.

Ez a település élni akar

Fontos eseményre került sor a héten a Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység határán fekvő apró falu, Komlóska életében. A Magyar Posta Rt. közleményben tudatta, hogy a 600 lélekszámnál alacsonyabb településeken bezárják a postai hivatalokat gazdaságtalan fenntartásra hivatkozva. "Ugyanezt másként" szlogennel hirdették meg azt a 625 települést érintő átszervezést, ami szerint mozgóposták vennék át a kishivatalok helyét. A falu lakói egy emberként összefogva, élükön a polgármesterrel kivonultak a főtérre, és nyílt segélykiáltást intéztek a médián keresztül a társadalomhoz és a posta vezetőihez. Ez nem az első eset, Baranyában május elején kilenc falu lázadt fel a koncepció ellen. Két és félezer település vezetőinek aláírása és a posta vezérigazgatójának visszakozása lett az eredménye ennek a jól szervezett demonstrációnak, ami hétfőn folytatódott a borsod-abaúj-zempléniek részvételével.

Tíz nap haladék

Mintegy tíz napjuk van azoknak, akik még a régi szisztéma szerint szeretnének lakáshitelt felvenni.  A banki szakmában dolgozók sem tudják pontosan, mikor jelenik meg az új törvény a Magyar Közlönyben, amely a kihirdetéstől számított tíz napon belül lép életbe. Zádori János, a Földhitel és Jelzálogbank marketing igazgatója lapunknak elmondta: aki a régi törvény szerint szeretne hitelt igényelni, a következő tíz napban benyújthatja kérelmét. Lakásvásárlás esetén érvényes, a Földhivatalnál érkeztetett, bélyegzővel ellátott adásvételi szerződés, valamint a banki papírok birtokában befogadják az igénylést. Építkezés esetén ennél nehezebb a helyzet, mert jogerős építési engedély is szükséges.

Csalóka álláshirdetések a világhálón

Mivel az internet valós világunk egyfajta tükörképe, cseppet sem meglepő, hogy a csalók, szélhámosok és gazdasági bűnözők is felfedezték maguknak ezt a terepet. Különösen veszélyeztetettek a kezdő internetezők, akik túl nagy bizalmat helyeznek a hálón fellelhető információkba, de a gyakorlottabbak is belesétálhatnak a munkaközvetítéssel összefüggő szélhámossági kísérletekbe. Cikkünk a leggyakoribb csapdákat mutatja be.

Vállalatok százezrei mehetnek tönkre

Ez szomorú és elkeserítő – mondta Parragh László, amikor ismertette a hazai vállalatok uniós csatlakozási felkészültségi, jobban mondva felkészületlenségi szintjét. Az Eurochambers, azaz az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szervezete legfrissebb felméréséből kiderül, annak ellenére, hogy a 10 csatlakozásra váró országban igen magas az EU támogatottsága, mégis jelentős a lemaradás a felkészültségben. "Magyarország az utolsó harmadban van. Komolyan kell venni ezeket a jelzéseket, mert ez egy újabb figyelemfelhívás a kockázatokra és a veszélyekre" – tette hozzá Parragh, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A kormányok bűntettei

Interjú Dr. Szirmai Péterrel, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem docensével

Végső döfés az erős dollárnak

Alapvetően hibás politikának tartja Soros György neves üzletember John Snow amerikai pénzügyminiszter dollárgyengítő kijelentéseit. Snow a Fox News hírtelevízióban ugyan hitet tett az erős dollár politikája mellett, de érzékeltette, a gyenge dollár hozzásegít a gazdaság fellendítéséhez.

Sulinet expressz

Május 26-ától újabb kedvezményes számítógéphez jutási lehetőség nyílik meg. A Sulinet expressz új programja keretén belül a munkaügyi, az informatikai és az oktatási tárca összefogásával a kormány adókedvezményes számítástechnikai eszközvásárlásra biztosít lehetőséget pedagógusok, oktatók, jövedelemmel rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatók, általános, illetve középiskolás diákot vagy első, nappali alapképzésben részt vevő hallgatót nevelő szülők számára.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!