hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ködös tragédia

2003. 06. 02.
Állami dísztemetésben részesül az a hatvankét spanyol katona, akik a lezuhant ukrán chartergépen vesztették életüket a hét elején. Az afganisztáni szolgálatból hazatérő békefenntartó katonák egy Jak–42 típusú gépen utaztak. A katonákon kívül életét vesztette a gép tizenhárom fős személyzete is, köztük egy ukrán és egy belorusz személy.János Károly a spanyol katonák búcsúztatásán Fotó: AP

János Károly király is részt vesz a hétfőn lezuhant spanyol katonák temetésén, Jose Maria Aznar miniszterelnökkel és több kormánytisztviselővel együtt. 

Az elmúlt napokban a spanyol média élesen kritizálta a kormányt, amiért olcsó megoldásként az ukrán gépen szállította volna az afganisztáni békefenntartó szolgálatból hazatérő katonákat. A kormány egyelőre tagadja, hogy takarékossági okokból választotta volna a Jakovlev–42 típusú, 1995-ben készült gépet, amely egyébként a balesetig megbízhatóan repült, és összesen százharminc ország békefenntartóit szállította.

A spanyol állami rádiónak adott interjújában Federico Trillo hadügyminiszter elmondta: megtalálták a repülőgép egyik fekete dobozát. 

A vizsgálatok továbbra is azt látszanak bizonyítani, hogy a katasztrófát a rossz idő okozta. Trillo elmondása szerint a gép pilótája két alkalommal kísérelt meg kényszerleszállást Észak-Kelet-Törökország fölött, mielőtt a sűr? ködben egy hegyoldalnak ütközött. A baleset a törökországi Macka városától mintegy 40 kilométerre északra történt. 


Életben maradtak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!