hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csalóka álláshirdetések a világhálón
Megtévesztő lehetőségek

2003. 06. 02.
Mivel az internet valós világunk egyfajta tükörképe, cseppet sem meglepő, hogy a csalók, szélhámosok és gazdasági bűnözők is felfedezték maguknak ezt a terepet. Különösen veszélyeztetettek a kezdő internetezők, akik túl nagy bizalmat helyeznek a hálón fellelhető információkba, de a gyakorlottabbak is belesétálhatnak a munkaközvetítéssel összefüggő szélhámossági kísérletekbe. Cikkünk a leggyakoribb csapdákat mutatja be.

Megtévesztő távmunka-ajánlatok feketelistája található a www.tavmunkainfo.hu weblapon, ahol külföldi és magyar cégek nevei egyaránt fellelhetők. "Ez az oldal azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet: a távmunka szót egyesek mézesmadzagként használják fel arra, hogy pénzt csaljanak ki hiszékeny munkakeresőkből, vagy piramis jelleg? hálózatokba szervezzék őket" – olvasható a honlapon.

Napjainkban nem könny? jó munkahelyet találni, a keresés több hónapig is eltarthat. Az internetet egyre több cég használja arra, hogy megtalálja jövőbeni munkatársát. Jelentősen szaporodnak a megtévesztő álláshirdetések az újságokban és a világhálón egyaránt. Az állandó internet- visszaélések miatt létrehozta az Országos Rendőrfőkapitányság az internetrendőrséget is. Íme néhány szó szerinti idézet a világhálón fellelhető "világot jelentő deszkákból": "Produkciós iroda személyi asszisztenst keres…, aki egyben a főnök szeretője is…" Szerkesztőségünk felkereste a megadott telefon alapján az illetékest, aki közölte, hogy már betöltötték az állást, tárgytalan az ajánlat. Vagy: "Fiatal lányt vagy asszonyt anyagilag támogatnék." Továbbá "Ez csúúúúúcs! Ingyen regisztrálhatsz és kereshetsz egy rakás dolcsit! Menj a www…. (bizonyos honlapra)", valamint "$$ LÁNYOK $$ Szép arcú, jó alakú, amatőr lányokat keresünk alkalmi, erotikus fotózáshoz, itthon nem jelennek meg a képek…" De nem csak az ilyen feltűnő szövegek a gyanúsak. Figyelni kell az "otthon végezhető munkára", ha a jelentkezés után meg kell vásárolni egy bizonyos termékcsomagot, vagy ha fizetni kell az állásajánlatért. 

A IX. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának gazdaságvédelmi alosztályvezetője lapunknak kifejtette, hogy jelenleg két eljárás is folyik hamis álláshirdetőkkel kapcsolatban. Sinkó Lajos beszámolt arról, hogy az egyik "megtévesztő" 20 ezer forintos előleg befizetése után külföldi munkalehetőséggel kecsegtette a szakmunkásokat. Sinkó elmondása szerint az illető önéletrajzot kért a jelentkezőktől, megbeszélt velük egy szállodai találkozót, ahova nem kevesebb, mint 60 embert sikerült odacsődítenie. A történet itt azonban véget is ér, mert a szereplők között megérkezett a rendőrség is. Az alosztályvezető folytatta a sort egy másik haszonlesővel, aki a Matávval kötött emelt díjas előfizetési szerződést, amihez bevásárolt egy pár telefont is. A naiv munkanélkülieknek jelentkezéseik során az újságokban már megjelent munkalehetőségeket olvasta fel, miközben hosszú percekig faggatta őket adataikkal kapcsolatban. Persze mindezt az emelt díjas telefonköltségen! Az elkövető közel fél éves előzetes letartóztatásban részesült, hiszen nem kevesebb, mint 2000 bizonyított sértettet vezetett így félre, de a szám a rendőrség szerint 4500-ra tehető – állítja Sinkó Lajos.


Jó tanácsok

Néhány jó tanács azoknak, akik szeretnék kikerülni az interneten szörföző állásvadászok számára felállított csapdákat, kiszúrni a hangzatos, de tartalmat nélkülöző álszolgáltatásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!