hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hadüzenet a babonaságnak
Vágó István új műsora az áltudományokkal szemben

2003. 06. 02.
Vágó István annyira felháborodott az általa áltudományosnak nevezett tevékenységeken, hogy X-Aknák címmel tévéműsort indít ezek cáfolására. Ebben bírósági tárgyaláshoz hasonló formában szembesítik majd a különböző állításokat és a tényeket. A műsor vezetője, aki egyébként a magyar szkeptikusokat tömörítő Tényeket Tisztelők Társaságának (TTT) is elnökségi tagja, az RTL Klub engedélyével indítja a Magyar ATV-n fogható produkciót, amelynek első adása június 7-én lesz.



Vágó István. Indul az X-aknák Fotó: MTI

– Vágó úr, ön mit ért áltudományok alatt? 

– Azokat a területeket nevezném áltudományoknak, ahol ugyan állítanak valamit, de tények, bizonyítékok nélkül. 

– Milyen konkrét tevékenységekre gondol?

– Több százat is fel tudnék sorolni: horoszkópok, mágia, jóslás, telepátia, telekinézis, teleportáció, számmisztika, boszorkányság, sátánizmus, alkímia, bibliai kódok, földsugárzás, varázsvessző, UFO-k, gabonakörök, Pi-víz, életkristály, Egely-kerék, vákuumenergia, örökmozgó, homeopátia, feng shui, transzcendentális meditáció, scientológia, dianetika, agykontroll, nyelvtanulás alvás közben, szemmel verés, szemmel rontás, levitáció… folytassam?

– Ízelítőül talán elég lesz ennyi. A felsoroltak közül több olyan terület is szembetűnik, amelyek a média révén igen elterjedtek Magyarországon, sőt Európában is, gondolok itt többek között az asztrológiára, a horoszkópokra. Nem tart attól, hogy az X-Aknák rengeteg ellenséget szerez majd Önnek?

– De igen. Tisztában vagyok azzal, hogy ellene megyek a nézők többségének, azt szeretném azonban, ha az emberek egy kicsit szkeptikusabbak lennének a tudománytalan nézetekkel szemben. Ha valaki azt állítja például, hogy másnap ne üljünk az autónkba, mert ebben az esetben valami baj fog történni, akkor mindenkiben feltámadjon a kétkedés és a kérdés: mire épül az ilyen kijelentés? Általában olyan gyanakvóak vagyunk mindenben, mégis ha valaki egy ilyen állítással jön elő: "Te a Vízöntő jegyében születtél, ezért pénzsóvár ember vagy", miért nem kérjük ki azonnal, hogy ezt meg mire alapozza? Miért ad hitelt az emberek nagy része egy ilyen állításnak? 


Tényeket Tisztelők Társasága

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!