hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez a település élni akar
Postabezárások és ellenreakciók

2003. 06. 02.
Fontos eseményre került sor a héten a Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység határán fekvő apró falu, Komlóska életében. A Magyar Posta Rt. közleményben tudatta, hogy a 600 lélekszámnál alacsonyabb településeken bezárják a postai hivatalokat gazdaságtalan fenntartásra hivatkozva. "Ugyanezt másként" szlogennel hirdették meg azt a 625 települést érintő átszervezést, ami szerint mozgóposták vennék át a kishivatalok helyét. A falu lakói egy emberként összefogva, élükön a polgármesterrel kivonultak a főtérre, és nyílt segélykiáltást intéztek a médián keresztül a társadalomhoz és a posta vezetőihez. Ez nem az első eset, Baranyában május elején kilenc falu lázadt fel a koncepció ellen. Két és félezer település vezetőinek aláírása és a posta vezérigazgatójának visszakozása lett az eredménye ennek a jól szervezett demonstrációnak, ami hétfőn folytatódott a borsod-abaúj-zempléniek részvételével.

Délelőtt fél tíz, Komlóska, községháza előtti főtér. Ritka látvány, hogy a falu lakossága együtt látható száz négyzetméteren. A média komolyan vette a polgármester meghívását, szép számban megjelentek a nemes ügy mellé állva, a körzet országgyűlési képviselőivel együtt, és jelen volt természetesen a másik oldalról meggyőzni próbáló postaszakember. Hosszú turné elé néz a posta mellett érvelők teamje, ugyanis egyre szaporodik azon települések száma, amelyek mindenképpen meg akarják tartani postahivatalukat. Több fórumon elhangzott, hogy sok helyen ez az utolsó működő hivatal, ezért a posta megszüntetése az itt élők felett kimondott halálos ítélettel lenne egyenlő. Ezt a túlzónak hangzó kijelentést a Heteknek megerősítette Komlóska polgármestere, Köteles László is, aki szerint egyenesen megássák a falu sírját, és tízéves munkájukat teszik tönkre! Az emberek itt fektették be megtakarított pénzüket, nem a kedvező kamatozás miatt, hanem mert közel van, itt kötötték meg a lakás- és felelősségbiztosításaikat is. Nem beszélve a leépítésekről, hiszen a munkanélküliséggel küszködő falvakra ez egy újabb csapás! A polgármester elmondta lapunknak, hogy a postát ők építették, ők maguk tartják fenn, a szolgáltatást vállalkozásban végzik, aminek éves költsége 1,3 millió forint. A mobilposta program pedig ennek többszörösébe is kerülhet. Kötelesék emögött egy szűk réteg busás hasznára gyanakszanak. Kevés állami támogatást kapnak, de a falu lakossága rendkívüli aktivitásról és összefogásról tesz bizonyságot, hiszen iskolát, óvodát újítanak fel, utakat, vízelvezető rendszereket tesznek rendbe társadalmi munkában, az idelátogató mindenütt építkezéseket, gazdasági fellendülést lát. Az itt élők önérzete, kötődése és összetartása példaértékű. Az ötszáznál kisebb lélekszámú falu kedvelt turisztikai célponttá vált az utóbbi időben, már több mint száz vendégágy várja az idelátogatókat a különböző vendég- és turistaházakban. Többen vissza- és ideköltöztek a faluba, látva a dinamikus fejlődést, amihez Magyarország legfiatalabban megválasztott polgármestere, Köteles László személye is nagyban hozzájárult, aki kilenc éve küzd a falu ügyeiért, úgy tűnik, most is sikerrel. Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója három hónapra felfüggesztette a mobilpostás módszer bevezetését, és egyenként kíván tárgyalni az érintett települések vezetőivel. 

A Magyar Posta sajtószóvivője, Tomecskó Tamás lapunkat arról tájékoztatta, hogy megpróbálnak megegyezésre jutni a falvak önkormányzataival, majd – jellegzetes hatalmi arroganciával – mintegy biztatásul hozzátette:
amennyiben átvállalják a működtetés költségeit, jó eséllyel megmaradhatnak a működő hivatalok. A posta vezetését egyébként váratlanul érte a széleskör? ellenállás, miszerint polgári engedetlenséget is kilátásba helyeztek az érintettek. A nyugat-európai, ezen belül is az ausztriai modellel példálóznak, ami állítólag kiválóan működik. 

A posta fő érve azonban a tavalyi 9 milliárd forintos vesztesége, aminek csökkentését első körben a veszteséges postahivatalok felszámolásával akarják elérni. Jelenlegi éves bevételük 142 milliárd forint, ez körülbelül 250 postahelyen képződik, összesen pedig 3260 hivatalt kell fenntartani. 

Vannak, akik nem tiltakoznak. Csak Baranyában 14 olyan település van, ahol eddig semmilyen hivatal nem volt, s most jól járnak a mobilpostással, mert az új szolgáltatás bevezetésével teljes kör? ügyintézésre van lehetőségük 30–120 percig, ugyanis eddig áll a falu főterén a menetrendszerűen közlekedő postajárat, aztán lehet sorakozni. Mi lesz azokkal, akik abban az időpontban éppen dolgoznak? A boltos kiteszi a "rögtön jövök" vagy a "mobilautóhoz mentem" feliratú táblát? 

A banktitok védelme pedig a főtéren nem igazán megoldható. A teherautót vezető postás azért igyekszik tenni a dolgát, kísérleti jelleggel már működik 2000 szeptembere óta a Pécsi Igazgatóság területén. A küldeményeket házhoz is viszi, felveszi a leveleket, csomagokat, csekkeket, valamint árul képeslapot, újságokat, és hamarosan megoldható lesz a kártyával való pénzfelvétel is. 

A postabezárások ellen tiltakozó polgármesterek országos szinten összefogtak, a felmondásokat a posta
visszavonta, a petíciók egyelőre feleslegessé váltak. Mivel az életminőség mindenki alkotmányos joga, reméljük, ebből a falvakban élők sem lesznek kirekesztve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!