hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 06. 13. (VII/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Meddig még?

Egy héttel ezelőtt még a politikusoké volt a főszerep a jordániai Akabában George W. Bush amerikai elnök védnökségével megrendezett palesztin–izraeli csúcstalálkozón, a terrorszervezetek azonban néhány nap alatt gondoskodtak arról, hogy senki ne várjon gyors eredményeket az új békepróbálkozástól. A Hamasz 48 órával Mahmud Abbasz palesztin miniszterelnöknek a terrorizmust elítélő nyilatkozata után megszakította a tűzszüneti tárgyalásokat, és szinte azonnal támadásba is lendült.

Könyvvel könnyebb

Két és fél év telt el, amióta Hillary Rodham Clintont – valamennyi first lady közül elsőként – New York állam "friss" szenátoraként iktatták be a Kongresszusban. Akkor úgy tűnt, hogy csak a megválasztás lehetőségéért költözött New York államba, kihasználni a férje botrányai adta ingyenes publicitás lehetőségeit. A szavazópolgárok – annak is főként a hölgyekből álló része – mellé álltak, így legyőzte ellenfelét, akinek tízmilliókat kellett volna költenie ugyanazért a nyilvánosságért, amiért vetélytársa egy pennyt sem fizetett. Clinton szenátor bevonult a törvényhozásba, és azóta szinte semmit sem hallottunk róla. Mintegy két héttel ezelőtt azonban súlyos bírálatok érték, ezúttal nemcsak a jobb-, de a baloldal részéről is. Azzal vádolták, hogy férje mintájára cserbenhagyta a Demokrata Párt liberális szárnyát a polgárság szélesebb rétegének megnyerése érdekében.

Diktatúrából monarchia?

Oly sok év után végre hazatértem – jelentette ki Sharif Ali bin Husszein, az iraki királyi család leszármazottja. A negyvenhét éves londoni befektetési bankár közel ezerötszáz ember előtt tartott beszédet a család bagdadi mauzóleumánál. Bár afelől még bizonytalan volt, hogy a több évtizedes diktatúra után vajon lesz-e alkotmányos monarchia Irakban, Sharif Ali hangsúlyozta: az új Iraknak méltóságra, szabadságra és demokráciára kell épülnie.

EU-rádió, Budapest

Az Európai Unió leggyakrabban használt nyelveit – az angolt, franciát és a németet – gyakorolni kívánók, valamint a magyar sajtóban nem megszokott globális világszemlélet hívei valószínűleg megtalálják számításukat az FM 92,1-en fogható, a brit BBC és a francia RFI által közösen fenntartott rádióállomás műsorait hallgatva.

Végleges zuhanás

Még mindig nem világos, vajon öngyilkos, vagy inkább baleset, netalán merénylet áldozata lett-e Jürgen Möllemann, a német politikai élet egyik legellentmondásosabb szereplője. A német liberális FDP egykori politikusa a múlt héten 57 éves korában egy ejtőernyős ugrás során, vitatott körülmények között hunyt el. A liberális politikus halálos zuhanása ugyanakkor – akár öngyilkosság volt, akár nem – szomorúan jellemző befejezése volt politikai és üzletemberi pályafutása utolsó fél évének.

Kegyelem a gerilláknak

Amnesztiát hirdettek a Csecsenföldön harcoló, illetve korábbi harcokban részt vett katonáknak Oroszországban. Az Állami Duma határozata június 7-én emelkedett jogerőre, június 9-én pedig az orosz sajtó arról számolt be, hogy huszonnyolc harcos békés körülmények között megvált fegyvereitől, és kilépett a törvénytelen fegyveres alakulatok soraiból. Noha az utóbbi hónapok során ez volt a legnagyobb létszámú, magát megadó csoport, korai lenne az amnesztia sikeréről beszélni.

Belföld

Kitartó nemzettestvérek

Jobboldali politikusok többször azzal vádolták Keller László szocialista képviselőt, hogy hungaristákkal tart kapcsolatot, mivel Szemenyei-Kiss Tamás hungarista újságíró információira alapozva támadta az Orbán-kormányt. E logika alapján a Fidesznek is komoly hungarista kapcsolatai lehetnek, hiszen Demeter Dénes, Demeter Ervin egykori titkosszolgálati miniszter édesapja egy levélben Szemenyeit "Kedves Tamásként" szólítja, és szívességeket kér tőle. Az elmúlt években szélsőjobboldalinak tartott személyek még Mádl Dalmával, a köztársasági elnök feleségével is kapcsolatba kerültek.

Sok a sokkból

"Felháborító, cinikus, közveszélyes" – fogalmazott több vezető kormánypárti politikus a Heteknek Orbán Viktor legutóbbi akciójáról, mely során a volt miniszterelnök egy nemzetközi szervezetnél "feljelentette" Magyarországot.

Szex, drog, alkohol

Minden negyedik tizenhét éves fiatal kipróbálta már a füves cigit, és ugyanez az arány az érettségikor már 40 százalék. A drogozás, dohányzás, alkoholizálás szempontjából rizikós életszakasz 14 éves kor körül kezdődik, s beláthatatlan, kinél mikor ér véget, de az iskolai évek előrehaladtával az arány csak növekszik. A középiskolás években, sőt az olykor már az általános iskola felső osztályaiban elkezdődő bulizós életforma az egyetemi, főiskolai években csak még inkább kiteljesedik. A probléma gyökere az érintett szakemberek szerint még mindig abban rejlik, hogy a felnőtteknek egyre kevesebb idejük jut a gyermekekre, a fiatalokra.

Jön a Jobbik

A MIÉP helyét az önálló párttá alakuló Jobbik Magyarországért Mozgalom (JMM) töltheti be a 2006-os választások után – jelentette ki a sajtónak Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, aki egy újabb kormányváltás során felálló Fidesz–MDF–JMM-kormányzás létrejöttében bízik. Azt azonban még a JMM alelnöke sem tudta megmondani, ki fogja biztosítani a nulla szintről induló szervezet felfuttatásához és a tervek szerinti parlamentbe juttatásához szükséges, több száz millió forintos kampányösszeget.

Hit és értékek

Kincs, ami van

A víz alatti régészet újabb szenzációja ezúttal nem a tengermélyről, hanem a bagdadi Központi Bank elárasztott pincéjéből került elő. Faleh Szalman, a bank kormányzója szerint a felbecsülhetetlen érték? asszír kincseket a kilencvenes évek elején rejtették el az épület alagsorában, hogy megóvják őket az öbölháború pusztításától. A pincékbe behatoló amerikai szakemberek az aranytárgyak mellett holttestekre is bukkantak. Az irakiak úgy vélekednek: ezek rivális fosztogató bandák emberei lehettek, s a bank alagsorát éppen az ő távoltartásukra árasztották el vízzel.

HÁTTÉR

Lakásra várva

Változtatásokból sohasem elég. Ezért a hétfőtől érvénybe lépő új lakáshitelt szabályozó rendelet után még az idén további módosítás várható. Leitner József, a Nemzeti Lakásprogram Titkárság főosztályvezetője kérdésünkre kifejtette, folyamatosan kutatnak a bővítési lehetőségek után. A közeli jövőben a kistelepüléseken élőknek kedvező lehetőségeket vizsgálják meg, sőt számítani kell az adókedvezmény felülbírálására is.

Lakásfelújítási ártábla

A nyár a lakásfelújítások évadja. Előzetes költségkalkulációval sok felesleges időt és energiát spórolhatunk, esetenként akár több négyzetméter burkolóanyagét is!

Valutavihar és zűrzavar

A Magyar Nemzeti Bank összezavarta a befektetőket, amikor a héten kamatot emelt. Az egy hete tartó összehangolatlan, egymásnak ellentmondó lépések miatt nem kizárt, hogy több külföldi befektető is elhagyja az országot – írta vészjóslóan a Financial Times. A lap nem titkolja, ellentmondásosnak tartja a jegybank lépését, hiszen egyik héten gyengítette, a másik héten pedig erősítette a forintot. Nem tartja kizártnak, hogy a jövőben hasonló konfliktus történik, a befektetők tehát joggal teszik fel a kérdést: "Érdemes nekünk ebben részt vennünk?" – írta a lap. Nemcsak a külföldiek, hanem a hazai piaci szereplők és a kisemberek is csak néznek, mi történik itt?

Konyec a Happy Endnek

Az MSZP győzelmi listáját bővítheti Bolcsik Zoltán rendőr dandártábornok bejelentése, miszerint vádemelési javaslattal az ügyészséghez továbbították az Országimázs Központ (OK) kiemelt ügyét. A további 49 kiemelt eset vizsgálata továbbra is tart. Ezek közé tartozik az úgynevezett agrár- és autópályaügy is.

Ellenőrzi az APEH az evásokat

Szúrópróbaszer? ellenőrzésre számíthatnak azok az evás vállalkozók, akik nem fizették be az első negyedévi adóelőleget – erősítette meg kérdésünkre Ferenczy Judit, az APEH Ellenőrzési Főosztály vezetője. Mint mondta, több tízezer vállalkozó elmulasztotta teljesíteni a kötelezettségét, ezért indít akciót a hivatal.

Nyaralás nagycsaládosoknak

Különösen nagy dilemma a szülők számára, hol és hogyan töltsék gyerekeik a nyári vakációt, hogy tartalmas, izgalmas, érdekes legyen és még egy közös nyaralás is beleférjen, ahol mindenki jól érzi magát. A mamának ne kelljen főzni, mosni, takarítani, a gyerekeket ne kelljen csendre inteni, ha szaladgálnak, mert a szomszéd felkopog, a papa pedig nyugodtan focizhat a gyerekekkel, hiszen nem zavarnak senkit. Vagyis olyan helyeket kerestünk, ahol örülnek a nagycsaládosoknak, ahol a gyerekek igényeit, szükségleteit szem előtt tartva szervezték meg a programokat és a vendéglátóhelyek felszereltségét.

Euróra cirkáló

"Határozottan esetleg" – fogalmazta meg a Daily Telegraph Tony Blair brit miniszterelnök minapi döntését. Blair – pénzügyminisztere javaslatára – úgy döntött, Nagy-Britannia rövid időn belül nem váltja le a font sterlinget az európai közös valutára, az euróra. A döntés egybeesik a brit lakosság 60 százalékának véleményével, mégis nagy vihart kavart politikai körökben. Megfigyelők szerint elsősorban nem gazdasági szempontok érvényesültek, hanem Gordon Brown és Tony Blair rivalizálása áll a háttérben.

Drágulhatnak az autók az EU-ban

Az Európai Unió területén 2003. októberben lép érvénybe az a direktíva, melynek célja a jelenleg szigorúan szabályozott gépjárm?-kereskedelem liberalizálása. A közösségi versenypolitikáért felelős Európai Bizottság szerint a változtatás nyertesei egyértelműen a fogyasztók lesznek. Az új szabályokat a csatlakozást követő féléves türelmi idő leteltével, azaz 2004. november 1-től Magyarországon is alkalmazni kell.

Zuhanás a tőzsdén a jegybanki kamatemelés miatt

Emelkedést mutattak a vezető tőzsdeindexek a héten. Az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal két százalékra csökkentette irányadó kamatlábát. Ennek ellenére az euró a várt gyengülés helyett tovább erősödött, ami nem tett jót az exportőr cégek árfolyamának. Az EKB elnöke esetleges további kamatcsökkentést is kilátásba helyezett.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!