hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zuhanás a tőzsdén a jegybanki kamatemelés miatt
Tőzsdejelentés 2003. 06. 04 – 10.

2003. 06. 16.
Emelkedést mutattak a vezető tőzsdeindexek a héten. Az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal két százalékra csökkentette irányadó kamatlábát. Ennek ellenére az euró a várt gyengülés helyett tovább erősödött, ami nem tett jót az exportőr cégek árfolyamának. Az EKB elnöke esetleges további kamatcsökkentést is kilátásba helyezett.

Amerikában a szolgáltató szektor beszerzési menedzser indexe a vártnál lényegesen jobban erősödött májusban, az új munkanélküliek száma viszont magasabb lett az elemzői várakozásoknál. A technológiai cégek közül hárman is profitkilátásaik romlására figyelmeztettek. A BUX mozgását egyértelműen a jegybank és a pénzügyminisztérium intézkedéscsomagja határozta meg. A forintleértékelés és az egy százalékos kamatemelés együttes hatása a mélybe taszította az árfolyamokat. Egyetlen nap alatt közel négy százalékot gyengült az index, ami 2000 márciusa óta a második legnagyobb zuhanást jelenti. 

A hét vesztese az OTP lett 7,5 százalékos zuhanással, de a Richteren kívül valamennyi blue chip öt százalékot meghaladó mértékben vesztett értékéből. A Richter a forintleértékelést követően 17600 forintig száguldott, innen nézve 16270 forintos záró ára is csúnya korrekciót tükröz. Emelkedést mutattak a vegyipari papírok, a Borsodchem árát tovább hajtja a felvásárlásra vonatkozó spekuláció, a mostani árfolyam hároméves csúcsot jelent. Közel három százalékkal erősödött a TVK árfolyama is, a cég vezérkarát a múlt heti igazgatósági ülésen a többségi tulajdonos Mol indoklás nélkül lecserélte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!