hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diktatúrából monarchia?
Hazatért az iraki Sharif

2003. 06. 16.
Oly sok év után végre hazatértem – jelentette ki Sharif Ali bin Husszein, az iraki királyi család leszármazottja. A negyvenhét éves londoni befektetési bankár közel ezerötszáz ember előtt tartott beszédet a család bagdadi mauzóleumánál. Bár afelől még bizonytalan volt, hogy a több évtizedes diktatúra után vajon lesz-e alkotmányos monarchia Irakban, Sharif Ali hangsúlyozta: az új Iraknak méltóságra, szabadságra és demokráciára kell épülnie.



Sharif Ali bin Husszein. Az iraki trón várományosa Fotó: Reuters

Sharif Alit még csecsemőkorában menekítették ki szülei az országból, amikor unokatestvérét, II. Feiszál királyt az 1958-as katonai puccs során megölték. Ugyanabból a hasemita családból származik, amelynek a jelenlegi jordániai uralkodó is tagja, és amelyet Irakban még a britek iktattak be az uralkodói pozícióba az első világháború után. Jelenleg nincs közvetlen iraki trónörökös, de Sharif Alinak van még két unokatestvére, akiket szintén a lehetséges trónkövetelők között emlegetnek – mindketten a jordán királyi család tagjai. A Londonból érkezett üzletember azonban megerősítette: nem lesz trónharc. "A családban teljes egyetértés van afelől, hogy én vagyok a várományos."

Sharif Ali úgy tervezi, politikai hatalma nem lesz az új Irakban. "Nem hatalomban gondolkodunk, hanem az iraki nép hatalommal való felruházásában" – fejtette ki királyi többes számot használva. Segédei szerint Sharif Ali népszavazást tervez, melynek során az iraki nép eldöntheti, hogy valóban szeretnék-e őt egy alkotmányos monarchia fejeként látni. Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy az iraki nép mennyire támogatná a királyság létrehozását. Bár Sharif Ali olyan szimbolikus személy, aki enyhíthetne az Irakban uralkodó politikai káoszon, családja igazából sohasem élvezett széles kör? támogatást.


Szomorú leltár

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!