hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kitartó nemzettestvérek
Újabb dokumentumok a létező hungarizmusról

2003. 06. 16.
Jobboldali politikusok többször azzal vádolták Keller László szocialista képviselőt, hogy hungaristákkal tart kapcsolatot, mivel Szemenyei-Kiss Tamás hungarista újságíró információira alapozva támadta az Orbán-kormányt. E logika alapján a Fidesznek is komoly hungarista kapcsolatai lehetnek, hiszen Demeter Dénes, Demeter Ervin egykori titkosszolgálati miniszter édesapja egy levélben Szemenyeit "Kedves Tamásként" szólítja, és szívességeket kér tőle. Az elmúlt években szélsőjobboldalinak tartott személyek még Mádl Dalmával, a köztársasági elnök feleségével is kapcsolatba kerültek.



Mádl Dalma, Lányi Zsolt és vitéz Bánkuty E. Géza

Keller László 2000 decemberében a parlamentben azt kérdezte Orbán Viktor akkori miniszterelnöktől, hogy vajon azért nem indítottak-e nemzetbiztonsági vizsgálatot egy amerikai szélsőjobboldali személyhez köthető, Magyarországon terjeszkedő cégcsoport ügyében, mert az ezért felelős miniszter édesapja is részt vett a hungarista mozgalomban. A sajtóhíradásokban Keller László által említett illetőket nevesítették, méghozzá Demeter Ervin akkori titkosszolgálati miniszter és édesapja, Hajdú Demeter Dénes személyében. Az említett politikusok ezért a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogok megsértése miatt pert indítottak az MSZP-s képviselő ellen, Hajdú Demeter pedig 

– egy korábbi keltezés? cikk miatt – a Magyar Hírlap ellen is sajtópert kezdeményezett, mert a lap azt állította, hogy a férfi részt vett a hungarista mozgalomban. A lap az eljárás során nem tudta bizonyítani, hogy Hajdú Demeter hungarista lenne, ezért helyreigazításra kötelezték. 

Ennek a bizonyítása egyébként azért is nehéz feladat, mert a hungarista mozgalom jelenleg illegális, hivatalosan senkinek sincs párttagkönyve, így jogi szempontból – még ha valaki saját magáról is állítaná ezt – senki sem lehet hungarista. Arról ellenben lehet beszélni, hogy ki számít hungarista eszmeiségűnek. Hajdú Demeter Dénesnek a hungarista Szemenyei-Kiss Tamás részére 1998 májusában írt baráti hangú levele szerint az egykori titkosszolgálati miniszter édesapja érdeklődéssel viseltetik Fiala Ferenc, Marschalkó Lajos könyvei, valamint Istóczy Győző parlamenti beszédei iránt. A levél másolatát fakszimilében közöljük. 

Az említett személyek a magyar szélsőjobboldali gondolkozás prominensei közé számítanak. Istóczy Győző – a Magyar Antiszemita Párt alapítója – a hírhedt tiszaeszlári vérvád idején különösen aktív munkát fejtett ki a gyűlölet szításában. Tizenkét röpirat cím? havi folyóiratában (1880–1884) és Füstölő cím? élclapjában közölt cikkeiért faji izgatás miatt sajtópert indítottak ellene. Marschalkó Lajos a zsidóságról szóló antiszemita Országhódítók – Emancipációtól Rákosi Mátyásig cím? könyvében például az 1944-es német megszállást felszabadító jellegűnek tartotta, a Hatszázezer legendája címet viselő fejezetben pedig kétségbe vonta a holokauszt áldozatainak számát. Fiala Ferenc Szálasi sajtófőnökeként vált hírhedtté, könyveit az amerikai nyilas emigráció adta ki.

Az említett levélben szó esik Tóth Juditról is. Tóth egykoron Szemenyei-Kiss Tamásnak, a Hungarista Mozgalom Hír-szolgálata vezetőjének főnöke volt, jelenleg a Hazánkért cím? kanadai magyar lap és szélsőjobboldali honlap működtetője. A honlapra elég egy pillantást vetni és megállapítható, hogy egykori nyilas vezetők – például Henney Árpád – könyveit reklámozza, illetve szélsőjobboldali, erőteljesen zsidóságellenes ideológiát terjeszt.

A Keller László és a Demeter család közötti per egyik legkülönlegesebb szála az a vallomás, melyben egy – adatai zárt kezelését kérő – tanú azt állította, hogy Hajdú Demeter Dénes a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatán keresztül fontos iratokat kívánt eljuttatni a hungaristák montreali központjába, amelyeket neki fia, Demeter Ervin adott át.

A pénz szaga

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!