hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 09. 26. (VII/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egy agyrém története

"Kommentálásra sem érdemes az ilyen agyrém" – jelentette ki az orosz titkosszolgálat (SVR) sajtófőnöke azokról az információkról, melyeket a brit sajtó terjeszt mostanában Borisz Berezovszkijról, pontosabban az ellene tervezett merényletről, amelyet egy tollba rejtett injekciós tűvel követtek volna el. Valószínű azonban, hogy a történet merő kitaláció, s az orosz politikai életből kiszorult Berezovszkij műve, mellyel ismét magára irányíthatja a figyelmet. 

Elmarasztalt győztesek

Az iraki háborút követő rendezés, és ebből adódóan az ENSZ jövőbeni szerepének meghatározása volt az Egyesült Nemzetek Szervezete 58. közgyűlésének fő témája. A nemzetek első számú vezetőinek találkozója során a német–amerikai kapcsolatok rendeződ-ni látszanak, míg a francia–amerikai viszony továbbra is feszültségekkel terhes maradt. Chirac francia elnök beszédében kifogásolta, hogy a Szaddám Huszein rendszere elleni egyoldalú amerikai támadás megrendítette a többpólusú világrendet.

Egy mindenkiért

Német közvetítéssel Izrael előrehaladott tárgyalásokat folytat foglyok kicseréléséről a Hezbollahhal – jelentette be Saul Mofaz izraeli honvédelmi miniszter. A meglehetősen egyenlőtlennek ígérkező fogolycsere-akcióban a síita terrorszervezet visszaszolgáltatná a tavaly túszul ejtett három izraeli katona holttestét és szabadon engedné a Svájcban elrabolt üzletembert, Elhanan Tannenbaumot, Izrael pedig több száz palesztin terroristát engedne el.  A Hezbollah televíziója, az Al Manar ugyanakkor arról adott hírt, hogy Izrael jelenleg nem a korábban jelentett négyszáz, hanem csak két-száztizenöt fogoly szabadon bocsátására hajlandó. Izraeli források azonban továbbra is kitartanak a négyszázas szám mellett, amelyből kétszáz palesztin, a többi szíriai, libanoni és jordán állampolgár. A palesztin foglyok közül sokan a Hamasz tagjai, közülük nem egynek a kezéhez tapad vér. 

Tizenegyen a ringben

Egy héttel ezelőtt Amerikában újabb fordulat borzolta az előválasztásokra készülő lakosság kedélyeit: Wesley K. Clark nyugalmazott tábornok bejelentette, hogy pályázik a Demokrata Párt elnökjelöltségére, és ezzel tízre emelkedett a vetélkedő jelöltek száma.

Belföld

Bizottság bizottság hátán

A Kulcsár-ügyben zajló kommunikációs csata a héten az ügy kivizsgálására hivatott parlamenti bizottságra is kiterjedt. A szocialisták szerint a Fidesz immár nem szeretné, hogy kiderüljön az igazság, mert maga is érintett. Az ellenzéki párt viszont azt állítja, az MSZP egy olcsó trükkel akarja meghiúsítani a vizsgálatot. A Fidesz jogi kabinetjének vezetője ugyanakkor elismerte: hiba volt, hogy az Orbán-kormány idején egyetlen ellenzéki kezdeményezés? bizottságot sem engedtek felállni. A rendszerváltás óta érdemben működő tizenhat parlamenti vizsgálóbizottság közül egyébként tizennégynek jobboldali – MDF-es vagy fideszes – és két szabaddemokrata elnöke volt, szocialisták még soha nem vezettek vizsgálóbizottságot. Az MSZP-frakció a héten tett kísérletet arra, hogy a brókerbizottság vezetését végre "megszerezze". 

Megvonás, de kedvesen

Közel egy év telt el a helyhatósági választások óta. Mint emlékezetes, a kampány során az MSZP vezette kormány ígéretet tett arra: több pénzt juttat (illetve hagy helyben) az önkormányzatoknak, valamint szakít elődje gyakorlatával és nem különbözteti meg párthovatartozás szerint a településeket. A Hetek által megkérdezett polgármesterek szerint az ígéretek teljesítése ellentmondásosra sikerült: a hangnemben éreznek pozitív változást, anyagi forrásaik azonban továbbra is szűkösek. Mint mondják, a mindenkori kormányoknak nagy mértékben változtatniuk kellene önkormányzati politikájukon.

Fajtalankodás gyanúja

Megrontás gyanújával őrizetbe vett a rendőrség egy kunszentmiklósi önkormányzati képviselőt. A Fidesz–MDF listán mandátumhoz jutó Malinák Árpád a tanúvallomások szerint három tizenhárom éves fiút csalt fel a lakására, ahol pornográf filmeket vetített nekik, majd fajtalankodott velük. Malinákot már néhány hónappal ezelőtt is börtönbüntetésre ítélte a bíróság csalás és szexuális zaklatás miatt. 

Hit és értékek

Máglyahalál Indiában

Ítélet született annak a tizenhárom indiai férfinak az ügyében, akik 1999 januárjában élve elégették Graham Staines ausztrál misszionáriust és két kiskorú fiát. A támadás értelmi szerzője, Dara Singh, akit a bíróság halálra ítélt, a tárgyalás után kijelentette: "nem bánja azt, ami a gyermekekkel történt, mivel szüleik a keresztény hitet hirdették, és ő ezt mélyen ellenzi". A világ második legnépesebb országában rendszeresek a nem ritkán terrorcselekményekbe torkolló vallási konfliktusok a hindu többség és a velük szemben álló muzulmán kisebbség között. A főként karitatív szolgálatot végző keresztények gyakran mindkét fanatikus vallási irányzat részéről veszélynek vannak kitéve.

Rabszolgák a zárdában

Dühös és rosszakaratú provokációnak nevezte a L\'Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja Peter Mullan skót származású – és mellesleg katolikus vallású – rendező filmjét, A Magdolna nővéreket. A film, amelyről a vatikáni rádió azt állította, hogy fikció, az írországi úgynevezett Magdolna mosodák életét mutatja be, ahol egészen a  közelmúltig olyan nőket tartottak fogva börtön körülmények között, akik "szégyent hoztak" a családjukra. A neorealista stílusban elkészített film Velencében tavaly elnyerte a legjobb filmért járó Arany Oroszlánt, és világszerte nagy elismerést aratott. Itthon az elmúlt héten mutatták be.

HÁTTÉR

Tanulási zavarokkal küzdő gyermekek

Egyes kisgyermekes szülők számára az ősz, az iskolakezdés sokkal inkább szorongást, mintsem reményteli várakozást hoz. Lehetséges, hogy a gyermeknek nem megy úgy az olvasás vagy a számolás, mint a többieknek, lehetséges, hogy kiderül, a szeretett gyermek bizonyos képességei alulfejlettek, netalán tanulási, olvasási zavarokkal küzd. Az első élmény sokkoló lehet, ám szakemberek egybehangzó véleménye szerint van segítség – noha a diszlexiában szenvedő gyermekek száma évről évre nő. Kialakulásában nemcsak organikus okokat, hanem a modern, ám sok esetben torzult életvezetési szokásaink, újkori környezeti ártalmaink ráhatását is felfedezni vélik a szakértők. Nagy probléma, hogy a magyar átlagiskola egyszerűen nem tud mit kezdeni azzal, aki képességei terén egy kicsit "más"; nálunk gyakorlatilag lehetetlen az együtt tanulás.

Bővül a szakrális táj

Farkas atya pragmatikus alkat. Nem bízta a véletlenre, hogy hívei befizetik-e az épülő zarándokházhoz kért adományokat: amellett, hogy miséről misére emlékeztette a mulasztókat, helybeliek szerint nem egy esetben a hozzájárulást tette a temetési szolgálat előfeltételévé. Miután idős és beteg kollégája helyét elfoglalta, első körben – olykor egészen szokatlan módon – magához vonta az egyházközségben fellelhető pénzmagot, majd a testület minden olyan tagjának felajánlotta a távozás lehetőségét, akik szerinte nem tudtak volna vele együttműködni. 

Iraki fiaskó - lemaradnak a magyarok?

A várakozásokkal ellentétben kissé döcögősen halad az iraki újjáépítés. Tény, hogy magyar részről még egyetlen jelentős szerződés vagy megállapodás sem született, de ez más országok pályázóival sem esett másként. A héten megjelent hírek mégis némi rossz szájízzel tálalták az eseményeket, mintha véglegesen kimaradtunk volna a programból. Az érintettek szerint az írás kimondatlanul is párhuzamot vont Bosznia újjáépítéséről való csúfos lecsúszásunk története és a jelenlegi állapot között. A helyzet tisztázása végett Kismartoni Endre, az Iraki Újjáépítési Koordinációs Iroda vezetője nyilatkozott a Heteknek.

Kriptahozam

Meghalni ugyan senkinek sem "éri meg", néhány sztár örököse azonban nem csak a hátrahagyott vagyonnal lett gazdagabb felmenője elhunytakor: folyamatos és egyre növekvő bevételeket tudhatnak magukénak. A zenészek, írók népszerűségének akár "jót is tehet", ha eltávoznak az élők sorából, s így dollármilliók duzzasztják tovább vagyonukat. Igaz, nem tudnak már vele mit kezdeni. A vagyonbecslésben nagy tapasztalattal rendelkező Forbes magazin összeállította a haláluk után legtöbbet keresők toplistáját.

Unokáink is látni fogják

Meglepő eredménnyel zárult az EU-csatlakozásra váró országok jóléti esélyeiről készült felmérés. Az Economist Intelligence Unit (EIU) nemrég közzétette "A kibővített Európa: tények és remények" cím? értékelését, amely az EU-bővítés várható gazdasági, üzleti és politikai kihatásairól szól. Ezek szerint hazánk – jó esetben – harmincnégy év múlva képes felzárkózni az unió jelenlegi átlagának színvonalához. Nálunk csak Szlovénia és Észtország szerencsésebb, ők már harminc év múlva olyan életszínvonalon élhetnek, mint mondjuk a svájci polgárok. A jelentés egyik leghangsúlyosabb eleme a jól átgondolt gazdaságpolitika szükségessége, amely meggyorsíthatja a felzárkózást. 

Élet az Európai Unióban

Hosszú évtizedek választhatják még el a volt szocialista országok polgárait az Európai Unió átlagos életszínvonalától. Az odáig vezető út még hosszú, s a statisztika – mint tökéletlen mérőeszköz – ad megközelítő képet a "bentlakók" és a befelé igyekvők életkörülményeinek különbségéről. A lakáshelyzet, a táplálkozás, a várható élettartam, a szórakozásra, kikapcsolódásra fordított összegek, az egészségügyi ellátás színvonala például jól jelzi az életminőséget. Alábbi összeállításunk a témában fellelhető adatokat veti össze.

Mindenkit sújt a változás

Interjú Varga Dénessel, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda ügyvezető elnökével.– A múlt héten született meg az a döntés, miszerint jövőre a jelenlegi felére csökken a lakáshitel-törlesztés után visszaigényelhető adókedvezmény. Számításai szerint ez pozitív vagy negatív irányba mozdítja el a hitelt igénylők számát?

Más országot építenénk

Már az első körben nagy vihart kavart több tízezernyi közalkalmazott kilátásba helyezett elbocsátása. Úgy tűnik, a Medgyessy-kabinet a rendszerváltás után az első olyan kormány, amely hozzá mer nyúlni az eddigi érinthetetlennek, tabunak tartott közszférához. A kabinet elhatározása szerint a ciklusról ciklusra megállíthatatlanul növekvő létszámú apparátus jövőre 10 százalékkal – közel 50 ezer fővel – csökkenhet, ami 300 milliárdos megtakarítást hozhat a konyhára. Vannak, akiket felháborít, vannak, akik elengedhetetlennek, sürgős lépésnek tartják, s vannak, akik még ezt is keveslik. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) egyenesen 200 ezer alkalmazottal karcsúsítaná az állami szférát. Nem véletlenül, hiszen ennek révén jelentősen, akár 19 százalékra csökkenhetne a személyi jövedelemadó, továbbá más, a vállalkozásokat érintő adók is érzékelhetően mérséklődhetnének.

Előzés jobbról I.

Péntek esti klub Gergely András, Balázsi Tibor és Kiszelly Zoltán vendégekkel. Műsorvezető: Debreczeni József. 

KÁVÉSZÜNET

Az aranyérmes újonc

A gainesville-i kajak-kenu világbajnokságon a nők kilenc aranyérme mellett a férfiak csupán egy elsőséget szereztek meg: kenu négyesünk 1000 méteren lett világbajnok. A tapasztalt Hüttner Csaba, Pulai Imre és Novák Ferenc mellé negyediknek egy ifjú tehetség, Joób Márton került az egységbe. Vele beszélgettünk.

Startol a pólóidény

A hölgyek már elkezdték a vízilabda-bajnokságot, miközben a férfiaknál a felkészülés jegyében az idény előtti kupák zajlanak. A válogatott nagyszerűen szerepelt, a vb- és a világliga-arany, valamint Eb-bronz begyűjtése után okkal bízhatunk az olimpiai elsőség megvédésében is. Nagy küzdelem várható a hamarosan rajtoló bajnokságban is. 

Ez sem mese

A kommunikációs forradalom a tantermeket sem tudta kikerülni, ahogy az az ausztrál viszonyokon (is) jócskán meglátszik. Egy ottani új irányelv határozottan tiltja a nebulók óra közbeni telefonálgatását, sms-ezését, illetve szörfözését az interneten, a vizsgafeladatok telefonos segítségeken alapuló, "Legyen Ön is milliomos!" típusú megoldásáról már nem is beszélve.

DUMA PLÁZA

Ha mindenki megválaszthatná, hogy hová akar születni, néhány ország teljesen kiürülne. (E. Linklater)

Az Amerigo Vespucci utazása

A vitorlák már felhúzva, felbőgnek a motorok, s a Szuezi-csatornát lassan háta mögött hagyva – miközben oldalán még meg-megcsillan a sivatag homokjának aranyló színe – az Amerigo Vespucci végül már csak apró pont a Földközi-tenger végtelen kékjében. Az olasz flotta öreg vitorlása, az 1931-ben egy 19. századi schooner mintájára épített háromárbócos hadihajó ezzel megkezdte tizennyolc hónapos világkörüli útjának utolsó szakaszát. 

Joghurtos CD

Ha megunta régi CD-it, nem kell más, csak egy kis joghurtot rákenni, és máris kész a teljesen újszer? hangzás! A kissé bizarr találmány, mely az "optikus bioszámítógép" névre hallgat, egy ausztrál tudós, Cameron Jones elképzelésén alapul, akinek kutatásai a sejtek információátadására irányulnak. 

Boldog 116. születésnapot

A világ legidősebb asszonya a múlt héten ünnepelte 116. születésnapját. Kamato Hongo 1887-ben született, amikor Japán még a szamuráj uralmi rendszerből a demokráciára történő átállás küzdelmeit vívta. A 116 éves néni a Guiness rekordok könyvébe is bekerült.

Érdemes-e várni?

Jövő májustól gyakorlatilag is tagjává válunk az EU-nak. A tagsággal járó, az autózás témakörét érintő előnyöket és hátrányokat megbonthatatlan csomagban kapjuk majd. Hasonlóan azokhoz a rugalmatlan üzletpolitikát folytató autóképviseletekhez, melyek árukapcsolással akarják ránk sózni a kevésbé kelendő extra felszereléseket.

A Hónap képe

Ez az út biztosan Detroitba vezet, avagy vonatpótló járat 1904-ből
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!