hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Joghurtos CD

2003. 09. 29.
Ha megunta régi CD-it, nem kell más, csak egy kis joghurtot rákenni, és máris kész a teljesen újszer? hangzás! A kissé bizarr találmány, mely az "optikus bioszámítógép" névre hallgat, egy ausztrál tudós, Cameron Jones elképzelésén alapul, akinek kutatásai a sejtek információátadására irányulnak. 

A matematikus – másodállásban bártulajdonos – érdeklődését a nyolcvanas évek egyes irányzatai keltették fel, ahol a zenei élmény fokozása érdekében homokot vagy festéket vittek a lemezre. A CD-n levő, szemmel nem látható apró mélyedések összessége egy számítógépes kódot eredményez, melyet a lejátszó lézersugara visszatükröz. A kód azután elektromos jellé, majd hanggá alakul át. A lemezek felületének megváltoztatása így változást eredményez a hangzásban is. Mivel a baktériumok és gombák a mikro-és nanoszkopikus tartományban élnek és alkotnak, velük sokkal egyszer?bben megváltoztathatók a lemez apró barázdái, mint például karcolással. Növekedésükhöz pedig elég egy kis malátakivonat a felületre. Az egész felfedezés tulajdonképpen véletlenül történt, amikor Jones összesörözte egyik CD-jét, amely aztán "begombásodott". A lemez nem ment tönkre, ugyanakkor váltakozó hangfekvésben, apró háttér-staccatókkal játszotta le a számokat. Így született meg a direkt tenyésztés – joghurtot a lemezre – ötlete. Vigyázat! Mielőtt tönkretennéd a hifit, kérd ki orvosod vagy gyógyszerészed tanácsát!
(www.news.com.au)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!